Wie Wenen wil omschrijven komt al snel uit bij woorden als stijlvol en elegant. Nu staan de sierlijke paleizen en kerken bij een bezoek aan Wenen natuurlijk ook verplicht op het menu, maar toch biedt de Oostenrijkse hoofdstad nog veel meer dan dat. Hieronder vind je onze top 10 van bezienswaardigheden. Ben je het er niet mee eens? Maak er in de reacties dan gerust een top 11 van!

10. Schloss Schönbrunn

schloss-schonbrunn

Om maar meteen met een van de sierlijke paleizen te beginnen, Schloss Schönbrunn is een bezienswaardigheid in Wenen waar je niet omheen kunt. Dit ontzettend weelderige paleis in de rococostijl werd in de achttiende eeuw gebouwd. Het deed toen dienst als het zomerverblijf van de Oostenrijkse keizers, die in die tijd regeerden over een rijk dat achtmaal zo groot was als het huidige land. Ook was het hier dat muzikale talenten zoals Mozart voor de keizers mochten optreden.

9. Tiergarten Schönbrunn

Tiergarten

In de tuinen van bovengenoemd paleis vind je de Tiergarten Schönbrunn. Deze werd in 1752 opgericht en is de oudste dierentuin ter wereld. Het was waar de Oostenrijkse keizers hun in Afrika en Azië gevangen wilde dieren onderdak boden. Tegenwoordig is het vooral een erg moderne dierentuin, hoewel de in keizerlijk geel geverfde stallen nog altijd in gebruik zijn. Ook is het een van de weinige dierentuinen buiten China waar je reuzenpanda’s kunt bekijken. Een aanrader dus!

8. De Weense koffiehuizen

weense koffiehuizen
Wiki Commons

Eeuwen voordat er sprake was van Starbucks, brachten de inwoners van Wenen al volledige dagdelen door in hun deftige koffiehuizen. De koffie van speciaal op Weense wijze gebrande koffiebonen is dan ook van wereldklasse: probeer eens een Einspänner, een Kaisermelange of een Obermayer. Een nog betere reden om lang in het koffiehuis te blijven zitten zijn natuurlijk de overheerlijke Weense taartjes en gebakjes zoals Apfelstrudel, Sachertorte en Topfenkuchen.

7. De Stephansdom

Stephansdom

In een land waar iedereen je standaard met [i]Grüß Gott![/i] begroet moet er natuurlijk ook een katholieke kathedraal bezocht worden. De middeleeuwse Stephansdom is als zetel van de aartsbisschop van Wenen een voor de hand liggende keuze. De belangrijkste hoogtepunten van deze kathedraal zijn de 137 meter hoge zuidelijke toren, het gotische exterieur en de twintig ton zware luidklok die ook wel bekend staat als de Pummerin.

6. Haus des Meeres

Haus des Meeres
Michael Guntsche

Het Haus des Meeres is een bijzondere combinatie van een modern zeeaquarium en een historisch monument. Dit aquarium is namelijk gevestigd in een als luchtafweergeschut bedoelde bunker uit de Tweede Wereldoorlog. De bunker was te groot om op te blazen zonder daarbij een hele stadswijk van Wenen te verwoesten en is dus na de oorlog blijven staan. Tegenwoordig kun je er terecht om meer dan 10.000 vissen, krokodillen, slangen en ook vogels te bekijken.

5. De Spaanse Rijschool

Spaanse Rijschool
Klaus Sparre

De keizers van Oostenrijk waren echte dierenliefhebbers. Behalve hun dierentuin behoort namelijk ook hun paardrijschool tot de belangrijke attracties van Wenen. Bekend als de Spaanse Rijschool, vernoemd naar de Spaanse hovelingen die tijdens de zestiende eeuw in de stad verbleven, kun je als toerist de nog altijd op traditionele wijze gegeven trainingen bijwonen. Deze vinden plaats in een prachtige, speciaal voor de paarden in barokstijl gebouwde manege binnen een voormalig keizerlijk paleis.

4. De Donauturm

Donauturm
Sebastian Baryli

Doordat het centrum niet meteen aan de Donau ligt vergeet je soms dat Wenen een rivierstad is. De Donauturm ligt echter tussen de huidige en de oude loop van de rivier in. Vanaf deze 252 hoge toren, de hoogste van Oostenrijk, heb je een prachtig uitzicht op zowel het centrum, het achterliggende berglandschap en de wolkenkrabbers van het moderne zakendistrict Donaustadt.

3. Het Prater

Prater
Het Prater is een groot park met veel kastanjebomen vlakbij het centrum van Wenen. Het is ideaal om de drukte van de stad even te ontvluchten en om op weemoedige wijze terug te gaan in de tijd. Binnen het park ligt namelijk een pretpark met onder andere een historisch reuzenrad uit 1897. Verder is er een klein planetarium en de Liliputbahn, een treintje dat je over een spoor van slechts 38 centimeter breed door het park vervoert.

2. De Weense Staatsopera

Vienna opera

Ga je naar Wenen dan kun je niet om Mozart, Beethoven en Haydn heen. En wat is nu een betere plaats om de werken van deze beroemde componisten te beluisteren dan in de Weense Staatsopera? Ook als je niets met klassieke muziek hebt is dit operagebouw uit de negentiende eeuw zeker een bezoek waard. De pracht en praal van het gebouw valt namelijk in de categorie oogverblindend en adembenemend mooi.

1. Schloss Belvedere

Schloss Belvedere
Gryffindor / Wikicommons

Wenen heeft bij wijze van spreken op elke straathoek wel een kunstmuseum staan, maar wil je echt iets bijzonders zien dan moet je naar het Schloss Belvedere. Dit barokke paleis werd in de achttiende eeuw gebouwd voor een Italiaanse generaal in dienst van de Oostenrijkse keizer, maar biedt tegenwoordig onderdak aan een grote verzameling klassieke en moderne kunst. Zowel het paleis zelf als de schilderwerken zijn absoluut de moeite waard.

Regel je stedentrip naar Wenen alvast bij Bebsy. Dankzij jarenlange ervaring regelen zij de beste deals. En bij aanmelding krijg je direct 25 euro korting!

Voor nog veel meer inspiratie voor stedentrips kijk je hier