Fantastisch idee, een weekendje Praag! Praag staat bekend als een van de allermooiste steden van Europa en eigenlijk is een weekend veel te kort om alles te bekijken. Deze Tsjechische hoofdstad ligt aan de rivier de Moldau en je houdt al bij aankomst je adem in, Praag wordt dan ook niet voor niets de gouden stad genoemd. Welke plaatsen in Praag je absoluut niet mag missen? We geven je een Top 10 aan niet-te-missen bezienswaardigheden!

10. Wenceslausplein

Wenceslausplein
Dit megagrote plein moet je eens in je leven gezien hebben, alleen al omdat dit het grootste plein van Europa is.

9. Het Nationaal Theater

nationaal theater praag

Het Nationaal Theater is het bekendste theater van heel Tsjechië en het stamt uit eind 19e eeuw. Een prachtig gebouw met goede akoestiek. Als je even de tijd hebt zeker een aanrader om hier een uitvoering van theater, ballet of een mooie opera te gaan bijwonen.

8. Het Nationaal Museum

Nationaal museum praag
Het Nationaal Museum is het belangrijkste en bekendste museum is van heel Tsjechië. Het Nationaal Museum is niet een gebouw, maar is een groep gebouwen met daarin meer dan 14 miljoen objecten om te bezichtigen.

7. De Zizkov-televisietoren

Zizkov

In Praag zie je heel veel oudheden, oude gebouwen in klassieke stijl en oude wijken. Tussen alle oude gebouwen vind je ook ineens, heel verrassend, deze unieke televisietoren van meer dan tweehonderd meter hoog, gebouwd aan het eind van de 20e eeuw. De naam van de toren is afgestemd op de wijk waar hij te vinden is: Zizkov. Heel modern en door de bewoners van Praag zeker niet geliefd omdat deze toren volgens hen de uitstraling van het mooie oude Praag verstoort. Wel een bezienswaardigheid omdat deze toren het meest opvallende bouwsel is van heel Praag.

6. Sint-Vituskathedraal

Sint-Vituskathedraal
Deze schitterende kathedraal met drie torens in gotische bouwstijl (en deels in barokstijl) is gebouwd vanaf de 14e eeuw en is dus heel oud. In totaal is er wel zeshonderd jaar gebouwd aan deze kathedraal. Deze kerk is versierd met een groot aantal beeldhouwwerken, een prachtig mozaïek, schilderingen en grote glas-in-lood ramen met verschillende taferelen. Je vindt veel goud en edelstenen verwerkt in de decoratieve kunst. Deze kathedraal vind je op de heuvel van de burcht die hierna wordt beschreven.

5. Praagse burcht

Praagse Burcht
Deze beroemde burcht zie je al van verre staan omdat deze boven op een heuvel ligt. Deze burcht noemt men ook ‘het Kasteel van Praag’. De omvang van het hele complex is echt enorm, het is de grootste burcht van de hele wereld. Ben je in de burcht, dan heb je een geweldig uitzicht over Praag. Binnen het kasteelcomplex vind je onder meer het koninklijk paleis van Praag, het eeuwenoude ‘Gouden Straatje’ waar je ook het voormalige woonhuis van de schrijver Kafka vindt, de nationale galerie en ook de Sint Vituskathedraal.
’s Avonds en ’s nachts is deze burcht verlicht zodat je hem vanuit de hele stad kan zien liggen.

4. Karelsbrug

Karelsbrug

Deze adembenemende boogbrug verbindt Malá Strana met de Oude Stad (zie hierna) en brengt je in meer dan 500 meter over de Moldau. De brug is halverwege de 14e eeuw gebouwd en is wereldberoemd vanwege de stijl en de dertig standbeelden die de brug sieren.

3. Malá Strana

mala-strana
Aqwis/wikicommons

Hou je van geschiedenis en sfeer dan mag je deze oude wijk zeker niet overslaan. Je komt niet uitgekeken in deze oude wijk van Praag met zijn vele bezienswaardigheden verzameld in de wijk. Vele kerken en veel oude gebouwen die meestal nog in barokstijl zijn gemaakt, vind je hier rijkelijk bij elkaar. De bijnaam van deze beroemde wijk is “Parel van de barokke architectuur”. Je vindt in deze oude wijk bijvoorbeeld de Sint Nicolaaskerk, Paleis Lobkowicz, het Tsjechisch muziekmuseum en de Petřín-uitkijktoren.

2. Het astronomisch uurwerk

praag astronomisch uurwerk
Als je iets heel unieks wil zien, mag je dit middeleeuwse uurwerk zeker niet missen. Het is bevestigd aan het oude stadsraadhuis, te vinden in de Oude Stad. Dit astronomische uurwerk bestaat uit wel drie verschillende draaiende schijven, waarbij de middelste stil staat. Je kan op dit uurwerk de tijd aflezen, maar ook de stand van de zon en de maan!

1. De Oude stad

plein praag
De Oude Stad is samen met het Oudestadsplein eigenlijk het drukst bezochte deel van Praag en in dit gebied liggen de meeste bekende bezienswaardigheden verzameld, zoals de hierboven al genoemde Karelsbrug en het astronomisch uurwerk. Daarnaast is er een prachtig oud plein, veel oude kerken en in de Oude Stad zal je heel veel prachtige foto’s maken. Dit historische centrum staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Regel je stedentrip naar Praag alvast bij Bebsy. Dankzij jarenlange ervaring regelen zij de beste deals. En bij aanmelding krijg je direct 25 euro korting!