Rotterdam is de tweede stad van Nederland. Als gevolg van het feit dat de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest is, tekent zich nu een fraaie combinatie van authentieke gebouwen en moderne architectuur af. Dat moet je zien!

10. Stadhuisplein en Schouwburgplein

Stadhuisplein rotterdam
FaceMePLS/flickr
Schouwburgplein
Ralf Roletschek/wikipedia

Een stad is niet compleet zonder levendige pleinen. Deze omschrijving is zeker van toepassing op het Stadhuisplein en het Schouwburgplein. Zoals uit de naam blijkt ligt het ‘Stadhuisplein’ nabij het fraaie stadhuis van Rotterdam. Dit pand is gebouwd in de periode 1914-1920. Het is hier het hele jaar door prima vertoeven. Rondom het ‘Schouwburgplein’ tref je vooral theaters aan. Dan kun je denken aan het concertgebouw De Doelen, de Rotterdamse Schouwburg en een grote bioscoop. Bijzonder aan het ‘Schouwburgplein’ is dat hier veel gebruik gemaakt is van materialen zoals hout, rubber, metaal en epoxy. Vermeldenswaardig is dat beide pleinen verkeersvrij zijn.

9. Diergaarde Blijdorp

blijdorp rotterdam

Als we de geschiedenisboeken erop naslaan dan wordt duidelijk dat het fundament onder ‘Dierentuin Blijdorp’ is gelegd in 1855. Toen richtte men bij de Kruiskade een tuin in voor watervogels en fazanten. Vanaf 1938 zit ‘Diergaarde Blijdorp’ op de huidige locatie. Anno 2014 bestaat dit park uit de volgende onderdelen: Artica, Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Azië, Europa, Afrika en Oceanium. Leuk is dat je hier ook een kijkje achter de schermen kunt boeken. Natuurlijk ontbreken ook de horecavoorzieningen niet. Verder beschikt ‘Diergaarde Blijdorp’ over een grote buitenspeeltuin. Dit park behoort tot één van de grootste en mooiste dierentuinen van ons land.

8. Beeldenroute Westersingel

beeldenroute
sylvette picasso in rotterdam

Als je de ‘Beeldenroute Westersingel’ volgt dan brengt deze je via de Kruiskade naar de Westzeedijk. Onderweg kun je 17 beelden bewonderen. Een daarvan is gemaakt door Pablo Picasso. In ‘Sylvette’ herken je meteen de abstracte stijl van deze meester. Meer concreet maakt de ‘Beeldenroute Westersingel’ deel uit van de Culturele As in Rotterdam. Op drie na behoren de beelden tot de ‘Internationale Beelden Collectie’ van de stad. Het doel van deze straatexpositie is om kunst voor iedereen mogelijk te maken.

7. Markthal

Markthal rotterdam

De Markthal is een architectonisch hoogstandje gebouwd in 2009. Het dient als marktplaats en kantoorgebouw. Het ontwerpen is uniek met een grote halfronde façade met aan de binnenkant ramen die uitkijken op de binnenplaats. De binnenkant van de markthal heeft een aantal fantastische kunstwerken van Arno Coenen en toont verschillende kleurrijke vruchten, planten, insecten en bloemen.
Het marktsegment van de Markthal bevat een enorm scala aan winkels, kraampjes, restaurants en bars, zoals een theebar, een tapasbar, en meer dan 70 andere verschillende bedrijfjes. Het is levendige plek om te verkennen en lekker te proeven van al het eten en drinken.
 

6. Kubuswoningen

Kubuswoningen
Hanselpedia/wikicommons

Nabij de Oude Haven bij de Blaak van Rotterdam bevinden zich 38 kubusvormige paalwoningen en 13 bedrijfskubussen. De woningen hebben de vorm van een gekantelde kubus en ze zijn gebouwd op een paal. Daarom worden ze ook wel paalwoningen of boomwoningen genoemd. De kubus bestaat uit drie verdiepingen. Op de onderste verdieping bevindt zich de woonruimte, met een vloer in de vorm van een driehoek. Eén van de hoeken van de driehoek is de keuken. De andere twee hoeken zijn een toilet met werkplek en een zitgedeelte. De tussenetage bestaat uit twee slaapkamers, een badkamer en een halletje. De bovenste ruimte is een driezijdige piramide met rondom ramen met een wijds uitzicht op de omgeving. Het ontwerp komt van Piet Blom. De unieke bouwwerken zijn gebouwd tussen 1982 en 1984.

5. Wilhelminapier

Wilhelminapier

Zoek je vertier? Dan moet naar de voet van de Erasmusbrug gaan. Hier ligt de ‘Wilhelminapier’. Naast vele trendy horecagelegenheden, luxe hotels en de cruise terminal vind je er ook het Luxor Theater. Ooit maakte de ‘Wilhelminapier’ deel uit van het oude havengebied. Vroeger vertrokken vanaf hier veel schepen naar Amerika. Ook de aangrenzende ‘Kop van Zuid’ – waar nu veel mensen wonen en werken – maakte deel uit van dit gebied. Dit deel van Rotterdam kenmerkt zich door veel hoogbouw en moderne voorzieningen. Een prima locatie om te wonen, te werken en uit te gaan.

4. Museumpark & Maritiem Museum

museumpark rotterdam

Rondom het ‘Museumpark Rotterdam’ vind je zes – op loopafstand van elkaar gelegen – musea. Het gaat om het ‘Nederlands Architectuurinstituur’, de ‘Kunsthal’, het ‘Museum Booijmans Van Beuningen’, ‘Villa Sonneveld’, ‘het Chabot Museum’ en het ‘Natuurhistorisch Museum Rotterdam’. Aardig om te weten is dat het ‘Museumpark’ ligt op een landgoed dat voorheen eigendom was van de familie Van Hoboken. Ooit woonde deze familie in een villa, waarin nu ‘Natuurhistorisch Museum Rotterdam’ is gehuisvest. In 1927 kreeg stadsarchitect Witteveen opdracht om het ‘Museumpark’ te ontwerpen. Hij heeft enkele kunstwerken in het park opgenomen. Het ‘Museumpark’ fungeert dus ook als een soort van openluchtmuseum.

Maritime Museum
Marco de Swart/wikipedia

Niet gelegen op het museumpark maar een niet te missen museum in Rotterdam is het Maritiem Museum. Een van de grootste in zijn soort met een enorme collectie cartografie, maritieme memorabilia en kunst. Het museum bevindt zich in het centrum van Rotterdam nabij de Markthal en de Kubuswoningen.

3. Koopgoot

Koopgoot
foto: Michielverbeek / Wikicommons

Na alle culturele hoogstandjes vormt de ‘Koopgoot’ een welkome afwisseling. Lekker shoppen, luidt het credo! Hier ondervindt het winkelend publiek geen hinder van verkeer en vice versa. Deze winkelstraat ligt namelijk voor een deel onder de grond van de Coolsingel. Hoewel de officiële naam van deze populaire winkelstraat ‘Beurstraverse’ luidt, spreekt men in de volksmond liever van ‘Koopgoot’. Over het algemeen tref je er vooral winkels van de landelijke ketens aan. Dan moet je denken aan de HEMA, C&A en de Bijenkorf. Officieel luidt de naam van deze populaire winkelstraat ‘Beurstraverse’.

2. Euromast

Euromast
Euromast rotterdam

Wil je eens dineren op grote hoogte? Dan moet je een tafel reserveren bovenin de ‘Euromast’. Op 96 meter hoogte bevindt zich een restaurant. Nog hoger – om precies te zijn op 112 meter hoogte – is een hotel gevestigd. Als je ervan houdt om je grenzen wat te verleggen dan kun je vanaf de ‘Euromast’ tokkelen of abseilen. De ‘Euromast’ is 185 meter hoog. Deze toren staat bekend als de hoogste, toegankelijke toren van ons land. Een glazen lift brengt je naar het hoogste punt. Rotterdammers zijn vooral gecharmeerd van de spitse mast bovenop de toren.

1. Haven

haven rotterdam

De haven van Rotterdam staat bekend als het grootste havencomplex van Europa. Ter illustratie; in 2011 bedroeg de goederenoverslag 435 miljoen ton. De op- en overslag van goederen biedt werk aan circa 280.000 mensen. Tien jaar geleden werd de haven van Rotterdam nog gezien als de grootste van de wereld. Inmiddels heeft Shanghai deze positie overgenomen. Ook Singapore en Tianjin zijn groter dan Rotterdam. Desalniettemin is het meer dan de moeite waard om de haven van Rotterdam te bezichtigen. Zeker als je ervoor kiest om dit vanuit het water te doen.