In Noord-Brabant genieten ze volop van gezelligheid, cultuur en natuur. De verschillende steden in deze provincie hebben genoeg leuks te bieden. Wil je meer te weten komen over deze steden en gemeentes? Ontdek hier de top 10 grootste gemeente van Noord-Brabant.

10. Altena – 56.300 inwoners

altena

DaMatriX/wikipedia/CC BY-SA 4.0

De nummer tien op dit lijstje heeft zijn plek pas sinds kort verdiend, want Altena is een erg jonge gemeente. Hij werd in 2019 opgericht toen verschillende Brabantse gemeentes besloten te fuseren. De naam is gekozen om de historische landstreek van de gemeente te eren, want Altena ligt in het Land van Altena. In totaal bestaat de gemeente uit 21 verschillende kernen, waarvan een aantal slechts een paar honderd inwoners heeft.

9. Bergen op Zoom – 67.500 inwoners

bergen op zoom

Rini Kools / Shutterstock.com

In het westen van Noord-Brabant ligt de gemeente Bergen op Zoom. Het is een stad met een rijke geschiedenis, want in de middeleeuwen was het al een belangrijke handelsstad. Deze historie wordt ook voelbaar wanneer je door het centrum van de stad wandelt. Zo zijn er verschillende monumentale panden te bewonderen, van het bekende Markiezenhof tot de Grote Markt die wordt omringd door historische woningen.

8. Roosendaal – 77.200 inwoners

Roosendaal

De gemeente Roosendaal ligt niet ver van Bergen op Zoom en is ook een van de grootste gemeentes van Noord-Brabant. Zes verschillende kernen vormen deze gemeente, die pas in 1997 werd opgericht. De stad Roosendaal is de grootste kern, waar je bijvoorbeeld het Museum Tongerlohuys vindt. Dit museum vertelt je over de cultuurhistorie van de streek. Verder heeft de stad oude herenhuizen, een bekend raadhuis en verschillende historische molens.

7. Meierijstad – 81.600 inwoners

Meierijstad

Ook Meierijstad is een relatief jonge gemeente, want deze werd pas in 2017 in het leven geroepen. De stad ontstond toen Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel met elkaar gingen fuseren. Dit maakte het meteen een van de grootste gemeentes van Noord-Brabant. De gemeente is vernoemd naar de Meijerij, de historische landstreek waarin Meierijstad ligt. In de gemeente zijn verschillende rijksmonumenten te vinden, van historische molens tot oude herenhuizen.

6. Oss – 92.500 inwoners

oss

Minh An Photos / Shutterstock.com

In het noordoosten van Noord-Brabant ligt de stad Oss. De stad heeft zijn naam waarschijnlijk te danken aan het dier dat al eeuwenland het symbool is voor de gemeente: de os. Het is dan ook een eeuwenoude stad, waar zelfs in de middeleeuwen al mensen woonden. Toch is het centrum van Oss relatief modern, met hier en daar een monumentaal pand. Zo zijn er nog resten te vinden van het kasteel van Oss, dat in de veertiende eeuw gebouwd werd.

5. Helmond – 92.600 inwoners

Helmond

De gemeente Helmond bestaat uit vier kernen, die het samen een van de grootste gemeentes van Noord-Brabant maken. Een van de bekendste bezienswaardigheden in de stad is het kasteel van Helmond. Dit is de grootste waterburcht van Nederland en je kunt er verschillende exposities ontdekken. Het is verder een echte industriestad, maar je kunt er ook van een drankje genieten aan het Oude Kanaal.

4. Den Bosch – 155.500 inwoners

Den Bosch

Je zou verwachten dat de hoofdstad van Noord-Brabant ook de grootste stad is, maar niets is minder waar. Den Bosch heeft wel een indrukwekkend aantal inwoners en een prachtig centrum. Zo torent hier de Sint-Janskathedraal boven de stad uit en kun je verschillende exposities ontdekken in het Museumkwartier. Den Bosch is natuurlijk ook de stad van de beroemde Bossche bol.

3. Breda – 184.100 inwoners

Breda

In het westen van Noord-Brabant ligt de stad Breda. Het is een echte studentenstad, maar ook een stad met een rijke geschiedenis. Dat ontdek je wanneer je langs verschillende monumentale panden wandelt, van het bekende kasteel van Breda tot het Spanjaardsgat. Je kunt er ook mooie natuur ontdekken, bijvoorbeeld tijdens een wandeling door het Valkenberg. Dit park ligt naast het kasteel.

2. Tilburg – 221.900 inwoners

Tilburg

Tilburg heeft een ideale ligging in het midden van Noord-Brabant en is van oudsher een belangrijke industriestad. De vele industriële gebieden hebben ervoor gezorgd dat het vaak als een van de minst mooie steden van Noord-Brabant beschouwd wordt, maar daar komt langzaam verandering in. Zo worden de oude fabriekshallen steeds meer omarmd en gezien als belangrijk cultuurerfgoed.

1. Eindhoven – 235.600 inwoners

Eindhoven

De grootste stad van Noord-Brabant is Eindhoven. Deze stad staat bekend om zijn technologische ontwikkelingen, met een eigen technische universiteit en veel moderne bedrijven die werken aan onze technologische toekomst. Er valt ook veel moois in de stad te ontdekken, van de kunstcollectie in het Van Abbemuseum tot de indrukwekkende Catharinakerk in het centrum.
In de lijst van grootste steden van Nederland staat Eindhoven op de 5e plaats.