Gezond en gevarieerd eten is dé manier om goed voor jezelf te zorgen. Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Je kunt wel gezonde keuzes maken, maar waarschijnlijk grijp je steeds naar vertrouwde recepten en producten. Hier vind je tien tips om gevarieerd te eten, zodat jouw maaltijden altijd een feestje zijn.
10. Maak iedere week één nieuwe maaltijd
Het is soms uitdagend om te beginnen met gevarieerd eten, vooral wanneer je een aantal vertrouwde recepten hebt die je het liefste keer op keer maakt. Begin daarom klein door iedere week één nieuwe maaltijd te koken. Zo leer je langzaam meer recepten kennen en gebruik je af en toe ook nieuwe producten. Bevalt een recept goed? Voeg hem dan toe aan je repertoire. Voor je het weet kun je kiezen uit talloze gerechten die allemaal lekker én gezond zijn.
9. Bedenk een themadag
Soms is het leuk om je te laten inspireren door een bepaald thema. Dat kan bijvoorbeeld een bepaalde keuken zijn. Laat een dag in het teken staan van Mexicaans eten of ontdek de Indonesische keuken. Probeer vervolgens een ontbijt, lunch en diner te maken dat op dit thema aansluit. Doordat verschillende keukens ook weer verschillende basisingrediënten hebben, leer je meer smaken kennen en lukt het je automatisch om veel af te wisselen in de keuken.
8. Maak gebruik van maaltijdboxen
Soms is bedenken wat je moet koken een stuk lastiger dan het koken zelf. Daarom kan het helpen om een abonnement te nemen op een maaltijdbox, zoals die van Hellofresh. Je krijgt iedere week de keuze uit meerdere heerlijke gerechten, allemaal samengesteld door professionele chefs. Je bepaalt zelf welke recepten je gaat koken en kunt zelfs kiezen uit gezonde, vegetarische en kindvriendelijke gerechten. Dat haalt het denkwerk uit koken.
7. Verander één ding aan vertrouwde gerechten
Een makkelijke manier om te variëren is door kleine aanpassingen te doen aan gerechten die je al door en door kent. Soms is het al voldoende om slecht één ingrediënt te veranderen. Maak je graag pasta met tomatensaus? Kies dan eens voor linzenpasta of doe wat courgette door de saus heen. Je favoriete ovenschotel smaakt misschien wel heerlijk wanneer je er pompoen in verwerkt, terwijl je je broodje hamburger een lekkere bite geeft met extra radijsjes.
6. Maak gezonde versies van je favoriete fastfood
De meest geliefde producten in Nederland vallen voor een groot deel onder fastfood. We zijn allemaal dol op pizza, frietjes en hamburgers. Je hoeft deze producten helemaal niet te laten staan wanneer je gezond en gevarieerd wilt eten. Je kunt er namelijk voor kiezen om je favorieten net wat gezonder te maken. Beleg je eigen pizza en gebruik minder vette kaas en een bloemkoolbodem of maak een hamburger van kip in plaats van rundvlees.
5. Eet vaker vegetarisch
Veel mensen houden ervan om dagelijks een lekker stukje vlees te eten. Dat is te merken, want we eten te veel vlees in Nederland. Dat is duur en minder gezond. Kies dus een paar keer per week voor vegetarische alternatieven. Dat kan een vleesvervanger zijn, maar een gebakken eitje of peulvruchten zijn ook een goede eiwitbronnen.
4. Laat je inspireren door het seizoen
Wil je meer verschillende groenten aan je eetpatroon toevoegen? Laat je dan leiden door het seizoen. Waar je in de herfst vooral pompoen, paddenstoelen en bloemkool eet, staat het voorjaar juist in het teken van asperges, radijsjes en andijvie. Seizoensgroenten zijn bovendien goedkoper, waardoor je makkelijk bespaart op je boodschappen.
3. Vries maaltijden in
Iedere dag variëren met je avondeten is soms een hele uitdaging. Maak het jezelf daarom makkelijk door altijd grote porties te koken en minstens de helft in te vriezen. Heb je een drukke dag gehad? Dan haal je je ingevroren maaltijd tevoorschijn en heb je weer een gezond gerecht om van te genieten. Dit maakt afwisselen met gerechten een stuk makkelijker.
2. Maak een kleurrijk bord
Spelen met kleur is een eenvoudige manier om meer variatie in je eetpatroon te krijgen. Probeer ieder bord zo kleurrijk mogelijk te maken. Combineer verse tomaatjes bijvoorbeeld met groene linzen, gele paprika en zoete aardappel. Een groene salade ziet er nog lekkerder uit met een beetje feta, rode paprika, bietjes en wortel. Des te kleurrijker, des te gevarieerder.
1. Rouleer je recepten
Heb je inmiddels een aardige collectie gezonde recepten? Schrijf dan de naam van ieder recept op een kaartje en doe deze kaartjes in een bakje. Zodra je moet bedenken wat je gaat eten, vis je hier een willekeurig kaartje uit. Je legt dit recept nu aan de kant totdat je alle recepten uit het bakje gekookt hebt, waarna je weer opnieuw begint. Dit maakt iedere maaltijd weer een verrassing en zorgt ervoor dat je blijft afwisselen.