Het was te verwachten, in 2013 zat het kleine publiek veelal met een 3D bril op in de bioscoop. Het zijn overwegend animatiefilms, die in première gingen. Gelukkig zitten er ook enkele Nederlandse producties tussen alle in 2013 verschenen kinderfilms.

Misschien wilde je nog even terugkijken of je een leuke kinderfilm had gemist in 2013? Maar ondertussen zijn we weer een aantal jaren verder en hebben we vele nieuwe lijstjes online staan. Bekijk ook zeker de leuke kinderfilms 2019!

10. Mees Kees op kamp – familiefilm

Mees Kees op kamp

Om meteen op bovenstaande in te haken; ‘Mees Kees op kamp’. Ondertiteling en 3D bril zijn niet nodig! Het kon natuurlijk niet uitblijven dat de in 2012 verschenen ‘Mees Kees, de film’ een vervolg zou krijgen. De rolverdeling en cast zijn nagenoeg hetzelfde gebleven.

Samen met Mees Kees en mevrouw Dreus gaat groep 6b op kamp. Er staat het gezelschap een leerzame week te wachten. Mevrouw Dreus maakt een misser en gaat door haar rug. Je kunt het wat overmoedig vinden, maar Mees Kees neemt meteen alle verantwoordelijkheden van haar over. Dat doet hij op geheel eigen wijze en – zeker de eerste dagen – best goed. Dan gaan er wat dingen fout en maakt de onzekerheid zich meester van Mees Kees.

9. Free birds – 3D animatiefilm

Free birds

Je hoort niet vaak dat een film eerder dan gepland verschijnt. Het overkwam ‘Free birds’. Dit bracht meteen een stroom van reacties teweeg. De recensies liegen er niet om; deze film is er niet een van het kaliber ‘Frozen’. Desondanks zullen de allerkleinsten het tijdens een druilerige zondagmiddag waarderen als je ‘Free birds’ op DVD of blu-ray aanzet.

Onder aanvoering van Reggie (stem van Owen Wilson) en Jake (stem van Woody Harrelson) komen de kalkoenen in opstand. Het is ook niet niks als je je bedenkt dat hun soort tijdens Thanksgiving als hoofdgerecht wordt geserveerd. Hoe kunnen zij dit veranderen? Het brengt de dappere kalkoenen terug naar het jaar 1621, toen dit Amerikaanse feest voor het eerst werd gevierd.

8. Planes – 3D animatiefilm

Planes

Met ‘Planes’ trokken de bioscopen hartje zomer volle zalen. Ongetwijfeld heeft deze leuke 3D animatiefilm weer wat geld in het laatje van Walt Disney Pictures gebracht. Of dit concept het succes van ‘Cars’ zal overstijgen, is nog maar de vraag.

Waar Cars zich met vier wielen op de grond bevindt, zoekt ‘Planes’ het hogerop. De hoofdrol is voor Dusty. Dit razendsnelle sproeivliegtuigje droomt ervan om mee te doen aan de aller-spannendste luchtrace rond de wereld. Dit ligt niet echt voor de hand; Dusty is niet gebouwd om te racen en hij heeft last van hoogtevrees. Hoe dan ook, Dusty weet zich voor de race te kwalificeren. Dan begint het avontuur pas echt! De race brengt Dusty tot ongekende hoogten.

7. Escape from Planet Earth – 3D animatiefilm

Escape from Planet Earth

In maart verscheen ‘Escape from Planet Earth’. Hoewel het in eerste instantie om 3D animatie gaat, bevat de film ook enkele sience fiction elementen. Verrassend is dat het hier niet om een Disney-Pixar productie gaat, maar om een film van Weinstein Company.

Het verhaal speelt zich af op de planeet BaaB. Hier wordt astronaut Scorch Supernova geroemd om zijn meesterlijke reddingsacties. Op een zeker moment geeft hij gehoor aan een verdachte SOS afkomstig van een zeer gevaarlijke planeet. Deze missie stelt zijn moed en ervaring danig op de proef! Sterker nog, de belangen van het universum staan op het spel. Gelukkig is er nog zijn kleine broertje Gary. Zal het hem lukken om de missie in goede banen te leiden?

6. Spijt! – tienerfilm, drama

spijt

De tienerfilm ‘Spijt!’ geeft inzicht in de gruwelijke schade, die pesten aanbrengt. Helaas bleek dit thema erg actueel in 2013. Meteen bij de openingsavond bleek ‘Spijt!’ heel succesvol. Inmiddels is de op het gelijknamige boek van Carry Slee gebaseerde film onderscheiden met diverse prijzen in binnen- en buitenland.

Jochem zit in de tweede klas van de middelbare school. Hij wordt gepest. Niet alleen door een groep kinderen uit zijn klas, maar ook door zijn klassenleraar, die niet ingrijpt. Hij bloeit op als hij een vriendschap opbouwt met David en Vera. Juist op het moment dat Jochem hen heel hard nodig heeft, staan zij niet voor hem klaar. Het klassenfeest eindigt dan ook dramatisch. Iedereen – de daders en degenen die er te weinig aan hebben gedaan – heeft spijt.

5. The Croods – komische 3D animatiefilm

The Croods

‘The Croods’ is een erg leuke kinderfilm. De makers hebben dan ook al een vervolg én een televisieserie aangekondigd. In deze komische animatiefilm hoor je onder meer de stemmen van Nicolas Cage en Emma Stone.

De film draait om de familie Grug, bestaande uit vader Grug, moeder Ugga, dochter Eep, zoon Thunk, babydochter Sandy en Ugga’s moeder Gran. Een hevige aardbeving zorgt ervoor dat zij hun vertrouwde omgeving moeten verlaten. Dan begint hun gevaarlijke zoektocht naar een nieuw thuis. Tijdens hun reis om de wereld ontmoeten ze allerlei vreemde wezens, waaronder een zwerver, die er uiterst moderne ideeën op nahoudt. Je kunt je voorstellen dat zijn gedachtegang in schril contrast staat tot de zienswijze van Grug.

4. Despicable me 2 – komische 3D animatiefilm

Despicable me 2

‘Despicable me 2’ is bij kinderen beter bekend als ‘Verschrikkelijke ikke 2’. Zoals de titel aangeeft, gaat het hier om een vervolg op een eerder verschenen film. Een computerspel en diverse boeken maakten deel uit van de marketingcampagne voor deel twee in juni 2013.

Het duivelse meesterbrein Gru is terug. Gelukkig heeft hij zijn leven gebeterd en drie kinderen geadopteerd. Dan wordt Gru benaderd door een agente van een anti-schurkenorganisatie. Zij, Lucy Wilde, vraagt hem om te spioneren om zo een nieuwe superschurk op te sporen. Na een aantal hachelijke avonturen slaagt Gru in zijn missie. Zal dat ook opgaan voor zijn persoonlijke missie, ‘project Lucy’?

3. Smurfen 2 – komische 3D animatiefilm

smurfen 2

De smurfen zijn terug van weggeweest! En hoe, in ‘De Smurfen 2’ verlaten ze hun vertrouwde omgeving en begeven ze zich tussen de echte mensen. Deze film is gebaseerd op de beelden en verhalen van wijlen striptekenaar Peyo. Zijn kinderen hebben aan dit avontuur meegewerkt.

Gargamel is nog altijd geobsedeerd door het smurfenvolk. Hij krijgt het voor elkaar om Smurfachtige wezens te creëren, die hij ‘Stouterds’ noemt. Smurfin zit hem dwars. Zij weet een spreuk om zijn creaties te veranderen in echte Smurfen. Voor straf ontvoert Gargamel haar naar Parijs. Er zit niets anders voor de Smurfen op dan haar achterna reizen en proberen om haar te redden.

2. Monsters University – komische 3D animatiefilm

Monsters University

De reeks ‘Monsters en co’ is uitgebreid met ‘Monsters University’. Het betreft een Disney / Pixar productie, die middenin de zomervakantie in ons land in première ging. Ook voor deze film hebben diverse bekende acteurs hun stem ingezet.

Mike en Sulley, de hoofdpersonages uit de eerste film, zetten hun monsterlijke leven voort. Eindelijk is het zover, ze mogen naar de Monster Universiteit. Halverwege het schooljaar vindt er een schriktest plaats. Wie niet slaagt, moet zijn spullen pakken. Hoewel Mike het er goed vanaf brengt, hangt zijn monstercarrière aan een zijden draadje als hij wat andere foutjes maakt. Ook met de luie Sulley gaat het niet zo goed. Dan krijgen de monstervrienden een laatste kans om zich te bewijzen…

1. Frozen – avontuurlijke animatiefilm

Frozen

‘Frozen’ is de 53e animatiefilm van Disney. Deze film is gebaseerd op het sprookje ‘De Sneeuwkoningin’ van Hans Christian Andersen. Liefhebbers en recensenten roemen ‘Frozen’ om de casting, muziek, het scenario en thema.

Het verhaal brengt ons naar het koninkrijk Arendelle. Daar wonen twee prinsessen, Elsa – de troonopvolgster – en haar zusje Anna. Elsa bezit magische krachten waarmee ze ijs en sneeuw kan maken. Dan gaat het mis; ze heeft haar emoties niet onder controle en haar magische krachten nemen een loopje met de natuur in het koninkrijk. Uit schaamte loopt ze weg. Haar zusje laat zich niet weerhouden door de vervelende Hertog van Weselton en begint een zoektocht. Hierbij krijgt ze hulp van de stoere bergbewoner Kristoff en zijn rendier Sven. Samen zetten zij alles op alles om Anna te vinden. Zijn zij nog op tijd om het koninkrijk veilig te stellen?