Top 10 Meest Succesvolle Concerten

De muziekindustrie kreeg na de opkomst van het internet klap op klap te verduren. Inkomsten van cd’s gingen omlaag en veel artiesten klaagden steen en been. Hoe het werkelijk zat, daar kwamen we pas iets later achter: de grootste artiesten verdienden miljoenen met de enorm populaire concerten. Dit werden de melkkoeien van de, overigens zeer getalenteerde, artiesten. In de jaren negentig werd het steeds eenvoudiger om de wereld over te reizen met een show waar iedereen van op de hoogte was. Het vervoer werd goedkoper, de communicatie gemakkelijker en door het einde van de Koude Oorlog kwam er een groot publiek bij. De rasartiesten weten met hun shows het publiek van begin tot eind te vermaken. Het resultaat zijn ongelofelijk entertainende concerten waar je samen met de rest van de fans geniet van een of meerdere sterren op hun best. Wat waren de 10 meest succesvolle concerten ooit, rekening houdend met de inflatie?

10. The Police Reunion Tour 389 miljoen dollar

Het was de dertigste verjaardag van hun bestaan en het feestje bestond uit een twee jaar durende tour van over de gehele wereld. Voor het eerst in vierentwintig jaar kwamen de mannen van The Police weer bij elkaar. Na de succesvolle jaren zeventig en tachtig was de groep uit elkaar gegaan. Sting had een succesvolle solocarrière achter de rug met tal van grote hits. Sommige concerten waren binnen enkele minuten uitverkocht. In Vancouver begon de tour. Op 28 mei 2007 speelden The Police voor 22.000 uitzinnige fans. Ze openden met ‘Message in a bottle’. Ongeveer twee uur lang werden de hits van weleer gespeeld. Met zeven grote LED schermen boven de speelplaats was er sprake van een spectaculaire lichtshow. Een prachtige reünie voor deze mannen op leeftijd.

9. Pink Floyd – The Division Bell Tour 393 miljoen

In 1994 kwam de Engelse rockband Pink Floyd samen om hun nieuwe album ‘The Division Bell’ te promoten. Het bleek achteraf de laatste tour te zijn van de legendarische band. Behalve een korte reünie in 2005 was het over met de mannen die muziekgeschiedenis hadden geschreven. Er waren voor de show twee speciale ‘luchtschepen’ gemaakt die boven de spelende band hingen. De Hollywood Bowl werd nagemaakt en tijdens de concerten gebruikt. Met David Gilmour, Rick Wright en Nick Mason had Pink Floyd weer een geweldige bandbezetting.

8. The Rolling Stones – Licks Tour 394 miljoen

Sinds de jaren zestig staan de Rolling Stones al aan de top. De Britse rockband heeft de popmuziek eigenhandig gedefinieerd. Voorman Mick Jagger is een van de bekendste mensen op aarde. Met het album ‘Forty Licks’, dat in 2002 werd uitgebracht, besloten de bandleden om er weer eens een tour aan vast te plakken. Het compilatiealbum vormde de ideale aanleiding om nog eens flink los te gaan. In verschillende theaters, stadions en intieme concertzalen maakten de Stones er een waar feest van. Kunstenaar Jeff Koons maakte een 60 meter hoge digitale print en bij het nummer ‘Honky Tonk Women’ werd er op een videoscherm een topless vrouw vertoond die op de Stones tong reed om vervolgens te worden verslonden. Met Mick Jagger, Keith Richards, Ronnie Wood en Charlie Watts in de originele bezetting, kwamen de Stones prima voor de dag. Een tour om nooit te vergeten. De Stones tong werd iconisch.

7. Madonna – Sticky & Sweet Tour 443 miljoen

In 2008 en 2009 zorgde Madonna voor de zoveelste keer voor controverse door haar Sticky & Sweet tour. De inmiddels van middelbare leeftijd zijnde Madonna bleek nog altijd even vitaal als vroeger. Het was de achtste concerttour van de vrouw die haar seksuele energie al zolang op de mensheid probeert over te brengen. Haar album Hard Candy vormde de aanleiding voor de tour. Zoals je van Madonna mocht verwachten, kwam ze met uitdagende poses, kleding en gedrag opdraven. Bijna 100 voorstellingen gaf ze in de tour. In meer dan 32 landen kreeg ze maar liefst 3.5 miljoen fans aan het dansen. De knallende tour was een groot succes. Madonna had zich nog steviger in de geschiedenisboekjes van de popmuziek genesteld. Een groot artiest.

6. U2 – Vertigo Tour 450 miljoen

In 2005-2006 was het tijd voor de populaire Ierse rockband U2 om de vleugels uit te slaan. Het album ‘How to dismantle an Atomic Bomb’ werd in 2004 gelanceerd en het leek de groep een goed idee om dit aan de wereld te vertellen. In verschillende theaters en stadions trad de band op. Met 4.6 miljoen verkochte tickets was het een serie evenementen van jewelste. Architect Mark Fisher maakte de prachtige decorstukken en kreeg met talloze LED schermen veel complimenten. De fraaie lichtshow in combinatie met de energieke mannen op het podium maakten van de Vertigo Tour een bijzondere evenementenreeks. Bono en The Edge waren in topvorm en lieten zien dat U2 op dat moment op het toppen van zijn kunnen speelde.

5. Roger Waters – The Wall 458 miljoen

Met ruim vier miljoen bezoekers en een drie jaar durende tour was ‘The Wall’ een verrassend groot succes. Roger Waters was een voormalig lid van Pink Floyd en deed tijdens de concertreeks het iconische album “The Wall’ van Pink Floyd. Het was de eerste keer sinds tijden dat het album door een lid van de originele groep werden vertoond. In 2010 begon Waters met de tour in Toronto, Canada. Hij eindige 219 voorstellingen later in Parijs. Waters maakte van de tour vooral een aanklacht tegen de vele oorlogen in de wereld. Als pacifist besloot hij de concertreeks in het teken te stellen van de vrede. Vele klassieke nummers van The Wall kwamen voorbij die velen – voornamelijk wat oudere fans – met weemoed terug lieten denken aan vervlogen tijden.

4. AC/DC – Black Ice World Tour 472 miljoen

Vanaf 2008 tot 2010 was het de Australische rockband AC/DC die een indrukwekkende concerttour maakten langs de fans wereldwijd. In oktober 2008 begon het allemaal in de Verenigde Staten om pas twee jaar later te eindigen. In die tijd waren bijna alle continenten aangedaan en had de tour talloze prijzen gewonnen. Met bijna 5 miljoen bezoekers, 160 shows en een half miljard aan inkomsten waren de mannen van AC/DC meer dan tevreden. De bankrekening zag er ineens een stuk interessanter uit. De vele fans betaalden maar wat graag voor deze levende legendes.

3. The Rolling Stones – Voodoo Lounge Tour 490 miljoen

The Rolling Stones komen meerdere keren in deze lijst voor. De Britse Rockers hebben, na correctie van inflatie, een enorme klapper gemaakt midden jaren negentig. Hier was ‘The Voodoo Lounge Tour’ de eerste zonder bassist Bill Wyman. Met nummers als ‘Not Fade Away’ en ‘Satisfaction’ waren de Stones op hun sterkst. In het Feyenoord stadion werd op 30 augustus 1995 het laatste concert gespeeld.

2. The Rolling Stones – A Bigger Bang Tour 628 miljoen

In de Jaren 2005-07 waren het de Stones die de klok sloegen. De productieve heren op leeftijd begonnen met een mini concert in de Juilliard School in New York. Tijdens de tour traden de Stones ook nog op bij de Super Bowl, waar hun nummer Satisfaction aan censuur onderhevig was. De stem van Jagger werd weggedraaid op het moment dat hij bepaalde seksueel getinte lyrics zong. Verder waren er maar liefst twee miljoen mensen aanwezig tijdens het concert op de Copacabana in Rio de Janeiro. Dit gratis concert brak dan ook alle records. Een speciale brug moest worden gemaakt om de bandleden veilig naar het hotel te krijgen.

1. U2 – U2 360 Tour 764 miljoen

De Ierse rockband vinden we voor een tweede keer terug in de lijst, maar dan op de belangrijkste plaats, nummer één. Bono en de zijnen wisten in de periode 2009-11 110 shows weg te geven die een totaal van ruim zeven miljoen mensen op de been kregen. Een ongeëvenaarde prestatie die samenhing met hun album ‘No Line on the Horizon’. Het publiek kreeg de kans om erg dicht bij de helden te komen door de bouw van een speciaal podium. ‘The Claw’ werd het symbool van de tour. Dit was een groots bouwwerk met de geluidsinstallatie en talloze andere extra’s die de shows zo mooi maakten. De futuristische bouwwerken, de krachtige songs en een enthousiast publiek maakten de U2 360 Tour tot de grootste uit de muziekgeschiedenis.