Van 5 tot 21 augustus vinden de Olympische Spelen weer plaats. Voor het eerst zal een Zuid-Amerikaanse stad de organisatie op zich nemen: Rio de Janeiro. Dankzij de uitschakeling van Oranje voor het EK voetbal zal voor veel Nederlandse sportliefhebbers dit het sportevenement van de zomer worden. Wat zijn de tien belangrijkste Nederlandse kandidaten voor goud in Rio?

10. Marianne Vos

Marianne_Vos
James Boyes/flickr

Zou de beste wielrenster van Nederland, en zelfs de wereld, de Olympische Spelen in Rio gaan halen? Het zag er lange tijd slecht uit, maar ze heeft na anderhalf jaar blessureleed weer haar eerste race gereden en ze is positief gestemd over haar deelname. Zowel in Peking als in Londen won Vos de gouden plak, het is dus te hopen dat ze er weer bij is voor Nederland!

9. Hockey (mannen en vrouwen)

Bij hockey zijn zowel de Nederlandse mannen en vrouwen traditioneel een kanshebber voor een medaille. Met name de dames kunnen een geweldige prestatie neerzetten als ze na Peking en Londen weer een eerste plek weten te veroveren. In de groepsfase ontlopen de vrouwen het sterke Argentinië, de mannen hebben iets minder geluk en moeten het al vroeg opnemen tegen regerend Olympisch kampioen Duitsland.

8. Marit Bouwmeester

Nederland is al eeuwen een echt zeilland. Marit Bouwmeester is op het moment een van de sterkste zeilsters in de Laseer radiaal-klasse. Dat bewees ze al door op de Spelen van 2012 een zilveren medaille te winnen. De tweevoudige wereldkampioene behoort tot de grote favorieten voor goud. Speciaal voor het Olympische toernooi heeft Bouwmeester al vaak getraind in Rio zodat ze de omstandigheden precies kent.

7. Dorian van Rijsselberghe

Dorian van Rijsselberghe, leeftijdsgenoot van Marit Bouwmeester, won op de Spelen van Londen een gouden medaille. Dit deed hij als windsurfer in de RS:X-klasse (sinds 2008 onderdeel van de Olympische Spelen.) Daarvoor had Van Rijsselberghe al naam gemaakt als vlaggendrager tijdens de openingsceremonie. Even leek het erop alsof Van Rijsselberghe zijn titel niet kon verdedigen aangezien planksurfen in 2016 zou worden vervangen door kitesurfen. Gelukkig is deze beslissing niet doorgegaan waardoor de kans op extra goud weer een beetje is toegenomen.

6. Yuri van Gelder

Yuri van Gelder
Raymond Nieuwenburg /wikicommons

Turner Yuri van Gelder werd op zijn specialiteit van de ringen wereldkampioen en drie keer Europees kampioen. Daarom is het verbazingwekkend dat hij nog nooit meedeed aan een Olympisch toernooi. In Rio 2016 komt daar na lange onzekerheid verandering in. Lange tijd leek Van Gelder te worden overgeslagen omdat men wilde kiezen voor het sterkste allround team. Van Gelder is inmiddels 33 jaar oud wat ook in turnen de nadagen van een carrière betekent. Maar wellicht kan Van Gelder op zijn Olympische debuut nog een keer ouderwets vlammen.

5. Tom Dumoulin

Tom Dumoulin
Denismenchov08 /wikicommons

Wielrennen is hot in Nederland. Niet alleen op amateurgebied. Op wedstrijdniveau zal Nederland weer een aantal potentiële medaillewinnaars op pad sturen. De jonge wielrenner Tom Dumoulin is uitgegroeid tot een publiekslieveling sinds hij vorig jaar bijna de Ronde van Spanje won. De tijdrit is de specialiteit van Dumoulin wat ook een aparte Olympische discipline is. Alles hangt van de vorm van de dag af, maar de strijdlustige Dumoulin moet als een van de kanshebbers worden gezien.

4. Epke Zonderland

Epke Zonderland
Jladage / wikicommons

Op de Zomerspelen van 2012 zorgde turner Epke Zonderland voor een sensatie door goud te winnen op de rekstok. Hij deed dit door een gewaagde combinatie in zijn proef op te nemen. Zonderland bewees daarna dat het geen toeval was geweest en werd twee keer achter elkaar wereldkampioen. Valpartijen en vervelende blessures achtervolgden Zonderland sindsdien en lange tijd was het onzeker of hij zijn Olympische titel wel kon verdedigen. Onlangs won Zonderland echter het Olympische testevent in Rio en lijkt de weg vrij naar een tweede gouden medaille.

3. Ranomi Kromowidjojo

Zwemster Ranomi Kromowidjojo was een van grootste succesverhalen op de Olympische Spelen van 2012. Ze won een zilveren medaille met de estafetteploeg en twee gouden medailles op de individuele 50 en 100 meter vrije slag. Kromowidjojo was in een keer een fenomeen ook als was ze al een aantal keer wereldkampioen geweest. Na het winnen van haar derde Olympische medaille verbaasde Kromowidjojo iedereen door te stellen dat ze overwoog te stoppen met wedstrijdzwemmen. Gelukkig bleek dit loos alarm en doet zij weer mee aan de Spelen in Rio. Ze domineerde op het WK korte baan van 2014 en als ze die vorm weet vast te houden zal ze weer tot de grote kanshebbers voor een podiumplaats behoren.

2. Jeroen Dubbeldam

Jeroen Dubbeldam
Michael Kramer/ wikicommons

Ruiterliefhebbers zullen zeer ingenomen zijn geweest met het nieuws dat Jeroen Dubbeldam afreist naar Rio. Dat zal namelijk pas zijn tweede deelname zijn terwijl hij tijdens de Spelen van 2000 in Sydney een gouden medaille won. Sindsdien is Dubbeldam succesvol gebleven. Zo werd hij in 2014 als eerste individuele Nederlandse springruiter wereldkampioen. In Rio zal hij nog een keer aantreden met zijn succespaard Zenith.

1. Dafne Schippers

dafne schippers
Erik van Leeuwen (bron: Wikipedia)

Dafne Schippers is op het moment waarschijnlijk de populairste sportster van Nederland. Haar gouden medaille op de 200 meter (en zilveren medaille op de 100 meter) tijdens het WK atletiek in Peking 2015 vormde een unieke prestatie. Ze werd dat jaar dan ook verkozen tot Europees sportvrouw van 2015. Een jaar voor de Olympische Spelen schept dit natuurlijk verwachtingen. Gelukkig heeft ze al ervaring met het Olympische toernooi. Schippers maakte namelijk in 2012 al onderdeel uit van de atletiekselectie. Destijds deed ze echter mee aan de zevenkamp en de 4 x 100 meter estafette. Ondanks een pijnlijke knie werd ze twaalfde op de zevenkamp en in de finale estafette eindigden de dames als zesde. Als specialiste op de sprint lijkt het moment daar om voor goud te gaan, zeker op haar favoriete onderdeel de 200 meter.