Aan het eind van elk jaar is het een goed moment om even terug te kijken op het voorgaande jaar en jezelf af te vragen of je op de goede weg bent. Voor veel mensen vormt de jaarwisseling een moment van bezinning, reflectie en al die termen die je in speciale boekjes over nieuwjaarsvoornemens leest. Wat zijn de dingen die mensen het meest willen veranderen, of waar ze niet tevreden over zijn? Veel voornemens hebben vandoen met gezonder leven, meer tijd voor je familie en vrienden vrijmaken en iets terugdoen voor de samenleving. Er zijn echter nog flink wat opvallende – en moeilijke – voornemens die ook de top 10 halen. Wat zijn de top 10 Nieuwjaarsvoornemens?

10. Alles op orde krijgen

alles op een rij

Als je leven een zooitje is, of als je dat gevoel hebt, dan is het einde van het jaar de ideale mogelijkheid om, voor eens en altijd, af te rekenen met het spook van een ongeorganiseerd bestaan. Het is vermoeiend om drie agenda’s te hebben, maar nooit te weten waar ze zijn. Of om bijvoorbeeld thuis te komen in een woonkamer waar de boeken en televisie onder het stof zitten en de kattenbak al twee weken niet meer is schoongemaakt, of we soms? Om dit alles een beetje op orde te krijgen is het zo eens in de zoveel tijd noodzakelijk om de bezem – soms letterlijk – door je leven te halen. Maak het huis schoon, koop nieuwe producten die je helpen bij een georganiseerder leven en maak afspraken met jezelf. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan in de praktijk tot uitvoering gebracht. Afspraken met anderen, daar houden we ons meestal wel aan, maar afspraken met onszelf zijn de lastigste om vol te houden …

9. Altruïsme – iets teruggeven aan anderen

altruism

Met iets weggeven wordt niet per se geld bedoeld. Het kan ook zijn dat je besluit om elke week een paar uur vrij te maken om de boodschappen van je oude buurman te doen en een praatje met hem te maken. Tijd is nog veel waardevoller dan geld en andere materiële zaken. Tijd is eindig. Dit besef komt rond oudjaar dikwijls net even wat sterker opzetten dan in de periode daarvoor. Oudjaar is bij uitstek de tijd om eens iets voor een ander te doen. Veel mensen willen heel graag iets voor iemand anders betekenen. Steeds meer gaan mensen echt op zoek naar manieren om anderen te helpen. Misschien een idee om in je eigen omgeving te beginnen? Wie uit jouw vriendengroep of familie kan nu een extra steuntje in de rug gebruiken?

8. Iets nieuws leren

iets nieuws leren

Ben je ook zo vastgeroest in je oude baan? Ben je de kinderen of de partner soms ook zo zat? Zeggen ze altijd hetzelfde? Dit zijn kleine ergernissen die, als je niet oppast, tot ernstige explosies binnen de intieme kring kunnen komen. Om dit voor te zijn is het heerlijk om regelmatig eventjes de gedachten te verzetten en voor jezelf te kiezen. Iets nieuws leren is daar uiterst voor geschikt. Altijd al geïnteresseerd geweest in computers en programmeren, maar nog nooit de tijd en energie gehad om je daar eens in te verdiepen? Meld je aan voor een cursus en geef je hersenen wat creatieve rust. Ga dansen, schilderen, in debatgroepen of meld je aan bij een filmclub: als je maar nieuwe mensen en nieuwe dingen leert kennen. Al die kleine ergernissen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

7. Geen schulden meer

uit de schulden

Met een financiële schuld op je schouders, draag je de lasten van een eerder leven ook in het komende jaar nog op je rug. Voor sommige mensen levert dit erg veel stress op. Misschien wordt het komende jaar het jaar dat je er alles aan gaat doen om je financiën op orde te krijgen? Stel een plan op, schakel hulp in en ga werken met als doel om die schuld helemaal weg te krijgen of althans flink te verminderen. Dan maak je volgend jaar een stuk relaxter de kerst mee en kijk je terug op een jaar waarin je volwassen stappen hebt gezet voor een fijn vervolg van je leven.

6. Stop met drinken

stoppen met drinken

Drank in beperkte mate kan een avond maken of, als er wat meer wordt gedronken, breken. Als je merkt dat er te veel avonden zijn waarop je net iets te diep in het glaasje kijkt en je het effect merkt op het dagelijkse leefpatroon, dan kan je er iets aan doen. Het nieuwe jaar staat symbool voor vernieuwing en de frisheid van een nieuw bestaan. Zoek professionele hulp als je denkt dat nodig te hebben of praat erover met vrienden of familie. Als het allemaal niet zo erg is, maar je gewoon wat wilt matigen, spreek dan een limiet met jezelf af. En houd je daaraan. Een drankje op zijn tijd moet best kunnen.

5. Ontstressen

Ontstressen

Met de opkomst van Yoga, meditatie en allerlei andere vormen van, vooral geestelijke, ontspanning, is het algemeen geaccepteerd geraakt om je helemaal te laten gaan. In de drukke maatschappij waarin we leven is het altijd ‘moeten, moeten, moeten’. Steeds meer mensen kiezen echter bewust voor een wat onthaastende lifestyle. Voor de een betekent ontspannen Yoga, terwijl dat voor de ander zijn modeltreintjes zijn. Het maakt niet uit wat je doet, als je maar iets vindt dat als een soort rustpunt in je leven fungeert. Zowel lichaam als geest worden in onze hypesamenleving constant gebombardeerd door allerlei soorten boodschappen. Door even op te gaan in je eigen wereld ben je daar een stuk beter tegen bestand.

4. Stoppen met roken

stoppen met roken

Daar is hij dan. Stoppen met roken staat voor veel mensen bovenaan het lijstje met nieuwjaarsvoornemens. Dat is ook niet heel gek als je je bedenkt hoeveel geld deze ‘hobby’ je elk jaar kost. Daarnaast is het slecht voor je gezondheid. Je gebit, longen en huid lijden zwaar onder de toorn van de sigaret, zeker als je het al wat langer doet. Tegelijkertijd is het ook erg moeilijk om er mee te stoppen. Het is niet voor niets een verslaving. ‘Cold turkey’ stoppen is misschien nog wel het best. Jezelf een week opsluiten met iemand die je bijstaat en samen door die lastige periode heen proberen te komen. Iedereen kan het. Zoek steun bij anderen die ook met nieuwjaar aan deze lastige opgave beginnen.

3. Diëten – Extra kilo’s verliezen

dieet

Een groot gedeelte van de bevolking heeft overgewicht. Zeker in westerse landen hebben veel mensen door het goedkope en ongezonde voedsel last van een iets te dikke buik of serieuze dijbenen. Het is daarom ook geen verrassing dat het verliezen van een paar extra’s kilo’s bij veel mensen hoog op het verlanglijstje staat. Helaas is er geen pil die daar a la minute voor zorgt. Bewegen en minder eten is het eenvoudige devies. Het helpt daarbij trouwens om concrete doelen te stellen. Als je weer in die broek van 10 jaar geleden wilt, kijk dan hoeveel kilo’s je daarvoor moet afvallen. Doelen stellen en die halen is het beste gevoel van de wereld.

2. Sporten

sporten

Om kilo’s te verliezen zal je toch echt een beetje moeten sporten. Daarnaast is sporten ook goed voor je algemene welbehagen. Je voelt je lekker na een goede training en maakt daarbij ook stofjes aan die je leven een stuk aangenamer maken. Je wordt minder snel ziek, loopt minder risico’s op ernstige aandoeningen en je wordt ouder. Wat houd je eigenlijk tegen om niet elke week twee of drie keer een klein uurtje te sporten. Kijk goed waar je van houdt. Wil je met andere mensen in teamverband sporten of ben je toch meer iemand van fitness? Zoek iets dat bij je past. Alleen dan houd je het vol.

1. Meer tijd doorbrengen met familie en vrienden

vrienden

Het is een cliché, maar daarom niet minder waar. De koude tijd aan het eind van het jaar zorgt voor meer reflectie. Aan het haardvuur – of moderner: bij de verwarming – zie je je geliefden om je heen. Waarom besteed je eigenlijk niet meer tijd met ze? Het is een gewetensvraag die velen bezighoudt. Een drukke baan, een intensieve hobby of meer van dat soort dingen: allemaal zijn ze belangrijk, maar gaan familie en vrienden niet altijd voor? Misschien is het juist wel lekker om je man alleen bij het avondeten en in het weekend te zien? Anders irriteert hij je zo … De mooiste dagen van het jaar, als de sneeuwvlokjes zachtjes tegen het raam aan waaien, zijn de tijd om je leven eens onder de loep te nemen. Niemand doet alles goed of op de juiste manier. Het gaat erom of jij – en je omgeving – tevreden zijn. Als dat zo is heb je een heel eenvoudig nieuwjaarsvoornemen: gewoon zo door blijven gaan.