Het is altijd interessant om meer te weten te komen over onze manier van denken. Boeken kunnen daar een grote rol in spelen. Soms lees je iets dat je leven in een iets ander perspectief zet of dat je laat nadenken over je eigen gewoontes en gedachten. Ben je op zoek naar verrassende inzichten of wil je gewoon meer leren over ons brein? Dit is de top 10 psychologieboeken die iedereen moet lezen.
10. De gelukshypothese – Jonathan Heidt
In dit psychologieboek neemt Jonathan Heidt oude tradities en gewoontes onder de loep. Hij kijkt wat de moderne wetenschap over deze gewoontes zegt en of we nog iets kunnen leren van oude wijsheden. Moet je je wel laten leiden door uitspraken van filosofen die eeuwen geleden leefden en is er misschien moderne kennis waar je meer aan hebt in je dagelijks leven? Dankzij de inzichten in dit boek kun je hopelijk een gelukkiger en betekenisvoller leven leiden, gebaseerd op waarheden in plaats van oude gezegdes.
9. Het onbehagen in de cultuur – Sigmund Freud
Als je het hebt over beroemde, of zelfs beruchte, psychologen, dan heb je het over Freud. Dit boek is een van zijn bekendere werken, dat hij uitbracht in 1930. Het is dus een oud psychologieboek, maar dat maakt het niet meteen achterhaald. Geliefd en verketterd, maar het zal in ieder geval prachtig staan in je zwarte boekenkast. Freud bespreekt onze cultuur en gewoontes in relatie tot onze verhoudingen met elkaar. Hierbij grijpt hij vaak terug naar onze oergevoelens. Dit boek geeft je vooral een verrassend inkijkje in de manier waarop onze samenleving is ontstaan.
8. Ons feilbare denken – Daniel Kahneman
De basis van dit boek ligt in tientallen jaren aan psychologisch onderzoek. Daniel Kahneman bespreekt vooral hoe onze ongemerkte voorkeuren invloed hebben op ons dagelijks leven. Hij benadert onze manier van denken op twee manieren: vanuit het instinctieve en vanuit het rationele. Door dit boek te lezen, krijg je meer inzicht in de manier waarop je keuzes maakt en ontdek je dat deze lang niet altijd zo rationeel zijn als je denkt.
7. Invloed, theorie en praktijk – Robert B. Cialdini
Heb je het gevoel dat je nooit echt serieus wordt genomen? Of word je vaak afgewezen, zonder dat je echt weet waarom? Dan is het misschien interessant om dit psychologieboek te lezen. Robert B. Cialdini vertelt je over de zes basisprincipes van invloed. Hoe kun je mensen beïnvloeden, aandacht naar jezelf trekken en zo iedere situatie naar je hand zetten?
6. Uitblinkers – Malcolm Gladwell
Malcolm Gladwell heeft er jarenlang zijn werk van gemaakt om succesvolle mensen te bestuderen. Wat maakt dat zij veel succes hebben, terwijl anderen alleen maar dromen van deze prestaties? In dit boek deelt hij zijn observaties. Een van de bekende theorieën die in dit boek terugkomen, is het idee dat je minstens 10.000 uur aan iets moet besteden om er succesvol in te worden. (Een theorie die overigens ook vaak ontkracht is, maar dat maakt het boek niet minder interessant).
5. Flow: psychologie van de optimale ervaring – Mihaly Csikszentmihalyi
We streven allemaal geluk na, maar hoe worden we eigenlijk gelukkig? In dit boek lees je wat jarenlang psychologisch onderzoek hierover te zeggen heeft. Ontdek hoe onze dagelijkse acties invloed hebben op ons geluk en wat er eigenlijk met onze hersenen gebeurt wanneer we geluk voelen.
4. David en Goliath – Malcolm Gladwell
Er staat nog een boek van Malcolm Gladwell op dit lijstje en dat is niet voor niets. Dit boek gaat helemaal over wat er gebeurt wanneer kleine mensen grote overwinningen maken. Daarom heeft het werk zijn titel te danken aan het bekende verhaal van David en Goliath. Of je nu te maken hebt met een onmogelijke baas, een fysieke beperking of mentale problemen: Malcolm Gladwell vertelt wat je kunt doen om dit te overkomen.
3. Gelukkig zijn kun je leren – Martin Seligman
Martin Seligman wordt gezien als een van de grote namen binnen de psychologie. In dit boek geeft hij ons een inkijkje in geluk. Hij hoopt te bewijzen dat geluk meer een resultaat is van je innerlijke gevoelsleven dan van je externe omstandigheden. Je kunt dus leren hoe je gelukkig moet zijn.
2. Mindfulness – Mark Williams en Danny Penman
Mindfulness is een term die steeds vaker voorbijkomt, vooral bij mensen die een rustiger en gelukkiger leven willen leiden. In dit boek lees je precies wat mindfulness inhoudt en hoe je zelf in een staat van complete acceptatie en rust kunt komen.
1. Emotionele intelligentie: emoties als sleutel tot succes – Daniel Goleman
Als we denken aan intelligentie, denken we al snel aan ons IQ. Daarmee wordt onze emotionele intelligentie vaak vergeten, ook wel bekend als EQ. Daniel Goleman stelt dat een goede emotionele intelligentie veel meer invloed heeft op ons mentale welzijn. In dit boek leer je wat EQ inhoudt en waar je aan kunt werken wanneer je je emotionele intelligentie wilt vergroten.