Ben je een groot liefhebber van achtbanen en wil je het liefste dat ze zo snel mogelijk gaan? Dan zit je goed in Europa, want de verschillende pretparken van dit continent hebben razendsnelle achtbanen die alleen voor de grootste waaghalzen bedoeld zijn. Wij zetten de top 10 snelste achtbanen van Europa voor je op een rij.

10. The Big One – Blackpool Pleasure Beach

'the,Big,One',Rollercoaster,At,Blackpool,Pleasure,Beach.,U.k.

Zeven jaar lang was deze achtbaan de snelste van Europa, totdat hij in 2001 van zijn troon werd gestoten. Je vindt hem in het pretpark Blackpool Pleasure Beach in Engeland, waar de achtbaan met een topsnelheid van 119 kilometer per uur over de rails raast. Hij werd in 1994 geopend en was niet alleen de snelste achtbaan ter wereld, maar ook de steilste en grootste. Jarenlang was Pepsi de sponsor voor deze achtbaan.

9. Expedition GeForce – Holiday Park

Expedition GeForce

In Holiday Park in Duitsland vind je deze indrukwekkend snelle achtbaan, die een topsnelheid van 120 kilometer per uur bereikt. Het park is te vinden tussen Stuttgart en Frankfurt, waar het de langste achtbaan in de regio is. Tijdens een ritje leg je ongeveer 1,2 kilometer af, waarbij je zeven keer helemaal gewichtsloos bent. Het is dan wel niet de snelste achtbaan van Europa, maar je mag toch rekenen op een spannende rit.

8. ISpeed – Mirabilandia

ISpeed - Mirabilandi

Freddo/CC BY-SA 3.0/wikipedia

In het Italiaanse pretpark Mirabilandia vind je de iSpeed. Deze achtbaan is even snel als Expedition GeForce, waardoor ze eigenlijk op de gedeelde achtste plek staan. Dat betekent dat deze achtbaan ook een topsnelheid van 120 kilometer per uur heeft. Het is een indrukwekkende stalen achtbaan waarbij je in het begin gelanceerd wordt, zodat je zo snel mogelijk de topsnelheid bereikt. De achtbaan is bovendien 55 meter hoog, waardoor je van een indrukwekkend uitzicht geniet.

7. Silver Star – Europa Park

Silver Star - Europa Park

Ice Boy Tell/wikipedia

Wanneer je over de parkeerplaats van Europa Park wandelt word je al met deze achtbaan geconfronteerd. De Silver Star heeft een top van maar liefst 73 meter hoog. Na de eerste afdaling bereik je een topsnelheid van 127 kilometer per uur, waarna je 1,6 kilometer aflegt op een baan vol intense hellingen. Het is niet gek dat deze achtbaan in Europa Park staat, want dit is het op één na populairste pretpark van Europa. Voordat je een bezoekje brengt aan dit park check je natuurlijk eerst even op korting voor pretparken.

6. Stealth – Thorpe Park

Stealth - Thorpe Park

Hywel Williams/wikipedia/CC BY-SA 2.0

Ook deze snelle achtbaan is te vinden in Engeland. Het is de snelste achtbaan van het land en de baan is te vinden in Thorpe Park. Het park ligt niet ver van Londen en is daarom een echte trekpleister voor toeristen. De achtbaan kan een snelheid van 128 kilometer per uur bereiken en doet dat binnen twee seconden. Ongeveer een jaar lang was dit de snelste achtbaan van Europa.

5. Shambhala – PortAventura

shabhala

Balakate / Shutterstock.com

We reizen af naar het zuiden van Europa, waar je het Spaanse pretpark PortAventura vindt. Hier werd in 2012 de Shambhala geopend, waarna het meteen een geliefde attractie was voor echte waaghalzen. De stalen achtbaan heeft een topsnelheid van 134 kilometer per uur en een hoge afdaling van maar liefst 78 meter.

4. Furius Baco – PortAventura

Furius Baco - PortAventura

Lady Kirschen / Shutterstock.com

Snelheidsduivels zijn op hun plek in PortAventura, want ook Furius Baco is een achtbaan die in dit park de vinden is. De achtbaan heeft een topsnelheid van 135 kilometer per uur en is niet voor watjes. Zo is de rit gevuld met krappe bochten, duizelingwekkende kurkentrekkers en steile afdalingen. Dit allemaal op een intens harde snelheid.

3. Hyperion – Energylandia

Hyperion energylandia

Tom a – CC BY-SA 4.0 – wikipedia

Voor de eerste achtbaan in de top drie gaan we naar Polen, waar in Energylandia de razendsnelle Hyperion staat. Met een snelheid van 141 kilometer per uur heeft deze achtbaan zeker zijn plek in deze lijst verdiend. Het duurt slechts enkele seconden voordat je deze snelheid bereikt hebt, waarna je verschillende torenhoge pieken beklimt en weer op topsnelheid naar beneden raast.

2. Ring Racer – Nürburgring

ring racer

Pitlane02 – CC BY-SA 3.0 – wikipedia

Je zou het niet verwachten, maar deze achtbaan is niet te vinden in een attractiepark maar op een racecircuit. Bij het bekende circuit van Nürburg is nu ook een andere publiekstrekker gebouwd. De achtbaan werd in 2013 geopend en was op dat moment de snelste van Europa, met een snelheid van 160 kilometer per uur. Dat is natuurlijk toepasselijk bij een racebaan. Helaas is de achtbaan niet meer in gebruik en wordt deze omgebouwd in een lichtmast.

1. Red Force – Ferrari Land

red force

Pit Stock / Shutterstock.com

Ferrari staat natuurlijk bekend als een merk dat razendsnelle sportauto’s maakt. Wist je dat het merk ook een eigen pretpark heeft? Hier vind je meteen de snelste achtbaan van Europa: de Red Force. De achtbaan kan maar liefst 192 kilometer per uur bereiken en is sinds 2017 officieel de snelste achtbaan van Europa. In de lijst van snelste achtbanen ter wereld staat de Red Force op de 4e plaats.