Onder de Nederlanders is Frankrijk al jarenlang de populairste zomervakantiebestemming. Ook de Zuid-Europese landen zijn in trek. De meeste Nederlanders boeken vooraf een accommodatie (84%). Een minderheid boekt niet van te voren. Zij gaan op pad en zien wel waar ze terecht komen (12%). En dan is er nog een kleine minderheid (4%) die afreist naar een eigen zomerhuisje of caravan op een vaste plek. Het merendeel van de Nederlanders gaat met de auto of met het vliegtuig op vakantie. De hoeveelheid autovakanties daalt ieder jaar een beetje. Steeds meer mensen pakken het vliegtuig. Het gemiddelde aantal nachten per vakantieganger is 12 en het gemiddelde geld dat we per persoon uitgeven is 831 euro.

10. Verenigde Staten (3%)

Het enige niet-Europese land in deze top 10 is de Verenigde Staten. Het is dus voor ons Nederlanders het populairste vakantieland buiten Europa (in de zomer). De Verenigde Staten is een enorm groot land in Noord Amerika. Het beschikt over vele grote westerse steden. Met name New York en Los Angeles zijn daarvan populaire vakantiebestemmingen. Ook is de Verenigde Staten rijk aan uitgestrekte natuur (het wilde westen) met beroemde vlaktes, rivieren en bergen, zoals de Rocky Mountains. Hier toeren mensen rond met een auto of camper. Ook voor zon, zee en strand kun je terecht in de Verenigde Staten, op bijvoorbeeld de eilandengroep Hawaï.

Ben jij één van die Nederlanders die naar Amerika op vakantie gaat? Vergeet dan niet van te voren een ESTA-reistoestemming aan te vragen. Als Nederlanders vallen wij onder het “Visa Waiver Program”, een visum is dus niet nodig, maar een ESTA Amerika aanvragen is wel noodzakelijk en moet uiterlijk 72 uur voor vertrek geregeld zijn.

9. Groot-Brittannië (3,5%)


Melvinvk/wikicommons

Onder Groot-Brittannië vallen Engeland, Schotland en Wales. Het land bevindt zich ten westen van ons land, aan de andere kant van de Noordzee. Bekende steden zijn hier Londen, Edinburgh, Manchester en Liverpool. Maar naast deze oude steden, heeft Groot-Brittannië ook mooie natuur te bieden, zoals de ruige kusten van Zuid-Engeland, de Schotse Hooglanden en de westelijke eilandengroep de Hebriden.

8. België (4%)

België, het land van de zachte G, van de Vlaamse Friet, van de bonbons en van Manneken Pis. Hier gaan mensen naartoe, omdat het lekker dichtbij is, maar toch net even anders is dan Nederland. Er zijn hier mooie oude steden, zoals Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge en Luik. En het heeft de Noordzee voor een strandvakantie en de Ardennen voor een actieve wandel/fiets vakantie.

7. Oostenrijk (5%)


John Menard /flickr

De meest populairste bestemming in Oostenrijk is het westelijke gebied Tirol. Hier vieren mensen hun vakantie in de typische Oostenrijkse witte huizen met bruine daken en balkons. Ook de rest van Oostenrijk is rijk aan bergen (met soms toppen bedekt met sneeuw). Je kunt hier heerlijk wandelen en genieten van prachtige uitzichten. De bergwegen zijn goed begaanbaar (en goed onderhouden). Ook kent Oostenrijk vele bergmeren en pittoreske steden, waaronder de hoofdstad Wenen.

6. Turkije (6%)

Omdat Turkije zich zeer zuidelijk van Europa bevindt, is het er in de zomer heerlijk zonnig. De meeste mensen kiezen in Turkije voor een vliegvakantie met een accommodatie. Turkije heeft aan de zuidkust vele grote populaire badplaatsen, zoals Alanya, Antalya, Marmaris en Bodrum. Deze plaatsen zijn ingesteld op massatoerisme: er staan vele hotels met zwembaden en er is voldoende uitgaansgelegenheid. Maar Turkije heeft ook rustigere oorden waar je heerlijk van zon, zee en strand kunt genieten. Ook Istanbul is populair onder vakantiegangers. Deze stad bevindt zich in het uiterste noordwesten van het land.

5. Griekenland (6,5%)

Het Europese land dat vooral bekend staat om haar vele eilanden is Griekenland. Kreta, Rhodos, Corfu en Kos zijn de bekendste, maar er zijn er nog veel meer waar je je (all inclusive) vliegvakantie naartoe kunt boeken. Op de eilanden vind je prachtige witte stranden, helderblauw water en pittoreske dorpjes met lichtgekleurde gebouwen. Ook is Griekenland rijk aan geschiedenis. Dat vind je met name terug in de oude stad Athene. Naast Athene is ook de kustplaats Thessaloniki een geliefde bestemming op het vasteland van Griekenland.

4. Italië (8%)

De laars van Europa, dat is natuurlijk Italië. Dit is het land van de pizza, de pasta en het schepijs. Maar behalve lekker eten heeft het land nog veel meer te bieden. Het beschikt over een enorme kustlijn met vele eilanden, bergen, meren, vulkanen en prachtige oude steden. Van noord naar zuid kent het de volgende populaire bestemmingen: Het Gardameer (zuid-Tirol), het heuvellandschap Toscane, Venetië, het eiland Sardinië, Rome en het zuidelijke eiland Sicilië (de voetbal) met de wereldberoemde vulkaan de Etna. En dan zijn er nog veel meer mooie oude steden, zoals het noordelijke Milaan, Turijn, Genua en Florence. Ook Napels, dat zich iets ten zuiden van Rome bevindt, is in trek bij toeristen. De oostelijke kustplaats Rimini is de populairste bestemming onder de jongeren.

3. Spanje (12%)

Naar Spanje gaan mensen over het algemeen voor zon, zee en strand. Aan de oostkust bevinden zich de beroemde Costa Brava, Costa Blanca en Costa del Sol met populaire badplaatsen, zoals Salou, L’oret da Mar en Benidorm. Allen rijk aan grootschalige accommodaties en uitgaansgelegenheid, zeer populair bij de jongeren. Maar ook voor mooie steden en geschiedenis kun je terecht aan de Spaanse kust. Hier bevinden zich van noord naar zuid Barcelona, Valencia en Malaga. Deze laatste bevindt zich in het populaire groene gebied Andalusië, het zuiden van Spanje met daarin ook de bekende stad Sevilla. Ook de ten oosten gelegen Spaanse eilanden Mallorca, Ibiza en Menorca zijn in trek. En dan heb je ook nog voor de verre vliegvakanties de Canarische eilandengroep, die zich veel zuidelijker (naast Marokko) bevindt met onder anderen Tenerife, Las Palmas en Cran Canaria.

2. Duitsland (13,5%)

Ons oostelijke buurland heeft veel te bieden en is lekker dichtbij huis, met de auto prima te doen. Ook de Duitse taal wordt beheerst door vele Nederlanders. Kortom een prima vakantieplek. Het heeft allereerst de Noordzee met een aantal eilanden voor een strandvakantie. Maar de meesten gaan naar Duitsland voor de oude steden en voor de heuvelrijke, rivierrijke natuur. Zo beschikt het over de steden Berlijn, Keulen, Frankfurt, Düsseldorf en München. De populairste gebieden zijn Noord-Rijnland-Westfalen (grenzend aan Nederland), bergachtig Beieren (zuidelijk, grenzend aan Oostenrijk), heuvellandschap Sauerland, de Moezelstreek en het Zwarte Woud (zuidelijk, grenzend aan Zwitserland).

1. Frankrijk (18,5%)


enh LIEU SONG/wikicommons

Naar dit land gaan mensen om verschillende redenen. De afstand is niet groot. En de zon schijnt er vaak, vooral in het zuiden. Hier kun je naartoe voor een zonvakantie aan zee, voor een actieve wandel- of fietsvakantie in de bergen, voor een stedenreis of voor een bezoek aan Euro Disneyland. Het land kent vele badplaatsen, waaronder bekende oude steden, zoals Nice, Bordeaux, Marseille, La Rochelle, Montpellier en Monaco. Maar ook andere kustplaatsen zijn populair, zoals het zuidelijke Biarritz. In Normandië (noord) vind je een kliffenkust, in Bretagne (midden) ruige rotsen en aan de Atlantische kust en de kust van de Languedoc (zuidwest) lange zandstranden en eilanden, waaronder Corsica (bij Italië). Frankrijk heeft meerdere bergrijke gebieden, met als bekendste het Alpengebied. Hier vind je de Mont Blanc, één van de hoogste bergen van Europa. Ook het zuidelijk berggebied, de Pyreneeën (op de grens met Spanje) is populair. In Noord Frankrijk kun je ook terecht voor bergen, iets minder hoog zijn de bergen van de Ardennen. Het binnenland heeft nog veel meer te bieden, het barst er van de Nationale parken met mooie bossen, meren en rivieren. En dan is er natuurlijk nog de wereldstad Parijs, de stad van de liefde, vol met pracht en praal. Vlakbij Parijs bevindt zich Euro Disneyland. Ook dit enorme pretpark wordt in de zomer goed bezocht door toeristen.