Top 10 Succesvolle Nederlandse Acteurs en Actrices in Amerika

Als je een willekeurige acteur vraagt naar zijn of haar droom, dan ligt deze in Amerika! Hieronder lees je meer over een aantal Nederlandse acteurs en actrices, die een Amerikaanse productie aan hun CV mochten toevoegen.

10. Thekla Reuten

Thekla Reuten

Van ‘De trip van Teetje’ tot ‘De duistere diamant’; in de periode 1998-2004 speelde actrice Thekla Reuten een rol in vele Nederlandstalige films. In een relatief kort tijdsbestek nam haar carrière een enorme vlucht. Dat Reuten haar grenzen ging verleggen, was slechts een kwestie van tijd. Al snel maakte ze haar opwachting in het tweede seizoen van ‘Sleeper Cell’. Deze tv-serie was ongekend populair in Amerika en Engeland. In 2008 speelde Thekla Reuten een rol in een aflevering van het vierde seizoen van de Amerikaanse tv-serie ‘Lost’. Twee jaar later nam ze rol van een huurmoordenaar op zich in de thrillerfilm ‘The American’.

9. Carel Struycken

Carel Struycken

Zegt de naam Carel Struycken je iets? Vast alleen als je er beeld bij hebt! Toch mag Struycken zich één van de bekendste Amerikaanse acteurs van Nederlandse komaf noemen. Zijn succes heeft hij vooral te danken aan zijn uiterlijk. Zo meet Carel Struycken maar liefst 2.13 meter, is hij erg mager gebouwd én heeft hij een bijzonder gezicht. Voor zijn eerste rol – in ‘Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ uit 1978 – heeft hij geen auditie hoeven doen. Hij stak simpelweg een weg over, toen daar net een filmproducent reed. Zijn verschijning was geknipt voor de rol van ‘the brute’! Maar waar je Carel Struycken vooral van kent is de rol van “Lurch” in de Addams Family films.

8. Michiel Huisman

Michiel Huisman

Michiel Huisman is begonnen als muzikant. Zo speelde hij in de band ‘Fontane’, die de muziek heeft gemaakt voor de films ‘Costa!’ en ‘Volle Maan’. Echter, Michiel’s hart ligt bij acteren. Hij stapte uit de band en maakte werk van zijn ambities. In 2010 verscheen hij voor de eerste keer in een buitenlandse productie, de Amerikaanse HBO-serie ‘Treme’ om precies te zijn. Inmiddels heeft Michiel Huisman ook een rol gespeeld in het tweede seizoen van de Canadese tv-serie ‘Orphan Black’. Verder zien we hem terug in de serie ‘Game of Thrones’.

7. Derek de Lint

Derek de Lint

Door zijn rol in ‘Soldaat van Oranje’ werd Derek de Lint in 1977 bekend bij het grote publiek. Deze film werd genomineerd voor een Oscar in de categorie ‘Beste Buitenlandse film’. Vervolgens bouwde hij gestaag aan zijn internationale loopbaan. Derek de Lint speelde in films als ‘The Unbearable Lightness of Being’ en ‘Stealing Heaven’. Ook was hij te bewonderen in de tv-series ‘NCIS’ en ‘Alias’. Inmiddels heeft hij zich met zijn gezin gevestigd in Canada. Dit geeft wel aan waar zijn prioriteiten liggen. Zijn laatste Amerikaanse productie was ‘When a stranger calls’. Voor zijn rol van psychiater in ‘Gooische Vrouwen’ vliegt hij regelmatig naar Nederland.

6. Sylvia Kristel

Sylvia Kristel

Sylvia Kristel heeft in maar liefst 50 internationale films gespeeld! De meest bekende is ‘Emmanuelle’ uit 1974. Deze film betekende haar grote doorbraak. Hoewel ‘Emmanuelle’ in totaal nog vier keer een vervolg heeft gekregen, schitterde Sylvia Kristel ook in niet erotische films. Zo speelde de actrice samen met acteurs zoals Michel Piccoli, Gérard Depardieu en Alain Delon. De meest lovende recensies ontving ze na haar optreden in ‘Alice ou la dernière fugue’. Natuurlijk zijn het geen Amerikaanse films, maar Syvlia Kristel had wel grote bekendheid in Amerika. Tijdens haar laatste levensjaren hield Sylvia Kristel zich vooral bezig met schilderen.

5. Yorick van Wageningen

Yorick van Wageningen

Alleen zijn achternaam verraadt zijn Nederlandse roots! Yorick van Wageningen heeft zich vooral toegelegd op internationale producties. Sterker nog, hij brak door in Hollywood. Na het zien van een film – die in Nederland slecht ontvangen is – haalde niemand minder dan Steven Spielberg hem naar Amerika. Hierop volgde een rol in ‘Beyond borders’ naast de sterren Angelina Jolie en Clive Owen. Ook acteurs als Vin Diesel, Colin Farrell, Martin Sheen en Emilio Estevez zijn bekenden van Yorick van Wageningen. In 2012 speelde hij de rol van curator Nils Bjurman in de succesvolle verfilming van ‘The girl with the dragon tattoo’.

4. Jeroen Krabbé

Jeroen Krabbe - the fugetive film
Jeroen Krabbé komt uit een bijzonder artistiek nest. Naast presenteren en acteren houdt Krabbé zich ook heel verdienstelijk bezig met schilderen. Hij heeft zich vooral toegelegd op de landschapschilderkunst, waarbij hij graag gebruik maakt van felle kleuren. Als acteur maakte Jeroen Krabbé internationaal zijn debuut in ‘Jumpin’ Jack Flash’ (1986). Nog bekender werd hij als schurk in respectievelijk ‘The living daylights’ (1987), ‘Prince of tides’ (1991) én ‘The Fugitive’ (1993). Verder speelde Krabbé belangrijke rollen in ‘Soldaat van Oranje’ (1977) en ‘De vierde man’ (1983). Beide films zijn geregisseerd door Paul Verhoeven.

3. Carice van Houten

Toen Carice van Houten de musicalfilm ‘Annie’ zag, wist ze wat ze wilde worden: actrice. Als tiener speelde ze rollen in diverse toneelstukken. Na de middelbare school studeerde Carice van Houten aan de Kleinkunstacademie. Met haar rol in ‘Zwartboek’ (2006) maakte ze internationale furore. Tom Cruise vroeg haar persoonlijk om zijn vrouw te spelen in de thriller ‘Valkyrie’. Het spreekt voor zich dat haar Hollywood aspiraties werden aangewakkerd! Later liet Van Houten in een interview weten dat deze rol en de bijbehorende media-aandacht haar niet de voldoening hebben gegeven, waarop ze had gehoopt. Gelukkig mocht ze in 2011 de rol van priesteres Melisandre spelen in de zeer succesvolle serie ‘Game of Thrones’.

2. Famke Janssen

Famke Janssen goldeneye james bond xenia

Na enkele jaren als model de hele wereld rondgereisd te hebben, settelde Famke Janssen zich in 1984 in Amerika. Ze begon aan een studie literatuur aan de Columbia Universiteit in New York. Ook volgde ze een aantal acteerlessen. Dit bleek een goede zet; Famke Janssen speelde gastrollen in series zoals ‘Star Trek: The Next Generation’ en ‘Melrose Place’. Als Xenia Onatopp in de bondfilm ‘Golden Eye’ maakte ze een verpletterende indruk! Zo doodde ze menig tegenstander met haar dijen. Gedurende haar carrière werd Famke Janssen diverse keren genomineerd voor een filmprijs. In 2006 ontving ze een Saturn Award voor haar rol in ‘X-men: The Last Stand’.

1. Rutger Hauer

Rutger Hauer

Op tienjarige leeftijd stond Rutger Hauer voor de eerste keer op de planken. Hij wist dan ook niet beter; zijn beide ouders speelden amateurtoneel. In 1955 volgde zijn debuut in Sophokles’ ‘Ajax’. Zijn hoofdrol in ‘Turks Fruit’ (1973) betekende zijn grote doorbrak. Niet alleen Nederlandse filmmakers, maar ook die uit het buitenland hielden de ambitieuze Hauer in de gaten. Van Engeland – ‘The Wilby Conspiracy’ – kwam hij via ‘De Soldaat van Oranje’ terecht in Hollywood. Met zijn rol in ‘Nighthawks’ (1981) brak Rutger Hauer door in Amerika. In zijn prijzenkast staan onder meer een Golden Globe, een Rembrandt Award én twee Gouden Kalveren.

    1. Willem juli 12, 2019
    2. Lisa juli 23, 2021

    Jouw Reactie?