Het cliché “tekenfilms, dat is toch voor kinderen?” kun je al jaren niet meer mee aankomen. In navolging van Japan zijn tekenfilmseries uitgegroeid tot een volwassen genre waarin vaak met satirische blik naar de samenleving wordt gekeken. Maar met animatie is veel meer mogelijk, zoals de top-10 beste tekenfilms voor volwassenen bewijst.
10. The Ren & Stimpy Show
Een van de eerste series die de stap naar een volwassen publiek maakte, was The Ren & Stimpy Show. De serie volgt de avonturen van een chagrijnige chihuahua (Ren) en een vriendelijke, wat dommige kat (Stimpy). Al snel werd het duo berucht vanwege de gewelddadige uitbarstingen van Ren, bizarre humor en vooral het inzoomen op allerlei viezige zaken als snotneuzen en oude pleisters.
9. King of the Hill
Na het succes van Beavis & Butthead kon Mike Judge rustig een nieuw project bedenken. Samen met Greg Daniels verzon hij een serie rond een normaal Texaans gezin dat 13 seizoenen lang zou meegaan. De hoofdrol is weggelegd voor de goeiige Hank Hill, een verkoper van gas. Hij worstelt met de veranderingen van de maatschappij en heeft soms moeite om zijn assertieve vrouw Peggy bij te houden. Ook de raad aan zijn wat sukkelige zoon Bobby komt niet altijd even goed aan. Gelukkig kan hij even een biertje pakken met zijn vrienden Dale, Bill en de bijna onverstaanbare Boomhauer.
8. Batman: The Animated Series
Op het moment dat de eerste serie Batman-films steeds flauwer werd, konden de liefhebbers van de duistere Batman terecht bij een nieuwe tekenfilm. Warner Bros. wist de sfeer van de Tim Burton films verder uit te werken in een mooie tekenstijl met veel rechte lijnen en schaduwen. De toon van de serie was donker en het geweld werd gewoon getoond (zonder dat er personages werden doodgeschoten.) Veel stemmen werden door bekende acteurs ingesproken waarbij Mark Hamill, vooral bekend als Luke Skywalker in Star Wars, de stem van The Joker deed. De serie heeft veel invloed gehad op verdere Batman interpretaties.
Bekijk ook onze top 10 beste Batman animatiefilms
7. Archer
Archer is een originele satire van het spiongenre. Sterling Archer is het hoofd van een internationale geheime dienst (ISIS) die vanuit New York opereert. Maar Archer heeft meer aan zijn hoofd dan alleen internationale intrige. Zijn dominante moeder en ex Lana, die ook bij de dienst werkt, zorgen voor extra hoofdbrekens. De serie speelt in een tijdloze wereld, waarbij hedendaagse technologie moeiteloos bestaat naast de Sovjet-Unie. Een van de terugkerende grappen is dat personages niet kunnen beantwoorden in welk jaar ze leven.
6. Family Guy
De familie is traditioneel een geliefd onderwerp in sitcoms (Married with Children, Cosby Show). Dankzij The Simpsons is de tekenfilmversie net zo populair geworden. En vaak is de satire veel scherper. Zoals in Family Guy over de familie Griffen. Family Guy werd in eerste instantie een cultfenomeen vanwege zijn botte humor en vele verwijzingen naar films, series en het nieuws. Na twee seizoenen verdween het van de buis tot men er achter kwam dat de Dvd’s heel goed verkochten. Na een herstart is Family Guy uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen waarbij een aantal terugkerend oneliners als “Bring it on!” in het dagelijkse taalgebruik zijn terechtgekomen.
[criteo]5. Aeon Flux
MTV is de laatste jaren uitgegroeid tot een kanaal dat hoofdzakelijk bestaat uit reality-tv. In de jaren negentig gaf de zender echter veel ruimte aan alternatieve tekenfilms. Zoals het zeer vreemde Aeon Flux. De afleveringen volgen de avonturen van de langbenige geheim agente Aeon Flux die steeds het naburige land Bregna probeert te infiltreren. Hierbij maakt ze gebruik van haar acrobatische lichaamsbeheersing, verleiding en heel veel geweld. Vaak eindigen haar avonturen in een confrontatie met de dictator Trevor Goodchild, met wie zij een haat-liefdeverhouding heeft. Aeon Flux kent een uniek futuristische sfeer. In veel afleveringen wordt geen woord gesproken en vaak gaat Aeon Flux aan het einde dood om de volgende aflevering weer vrolijk aan een nieuwe missie te beginnen.
4. Futurama
Een van de populairste series aller tijden opvolgen is een onmogelijke opgave. Toch lukte het Matt Groening met Futurama aardig. Hierbij gooit hij het over een heel ander boeg met een bizarre cast die in toekomst leeft. Veel clichés van sciencefiction worden op liefdevolle wijze op de hak genomen, wat vaak leidt tot dolle avonturen. De brutale robot Bender zou uitgroeien tot een cultfiguur.
3. Beavis & Butt-head
Animator Mike Judge tekende de figuren Beavis en Butt-head voor een korte film. MTV zag dat het goed was en vroeg hem om een complete serie rond te twee metalheads te maken. Al snel bleek het tweetal een groot succes. Elke aflevering bestond uit een aantal korte avonturen. Maar favoriet was toch het deel waarbij Beavis en Butt-head op de bank naar videoclips keken en daarbij grinnikend commentaar gaven. Meestal negatief, totdat de juiste metalband langskwam en ze enthousiast konden headbangen. Vooral de lachjes van beide personages zijn uitgegroeid tot klassiekers.
2. The Simpsons
Met een ongelofelijke 26 seizoenen is The Simpsons een van de langstlopende series aller tijden. Keer op keer weet de serie met een knipoog het Amerikaanse gezinsleven te bekritiseren. Natuurlijk helpt het dat het gezin uit allemaal onvergetelijke personages bestaat, ingesproken door zeer karakteristieke stemmen. Homer Simpsons kreet “Doh!” is inmiddels internationaal ingeburgerd. Dankzij de doorbraak van The Simpsons kregen geanimeerde series voor volwassenen eindelijk bestaansrecht op televisie.
1. South Park
South Park werd bekend als een van de eerste virale internetfilmpjes. Daardoor kregen de makers Trey Parker en Matt Stone de kans om een complete serie te maken die inmiddels al 18 seizoenen loopt. Bij South Park gaat de satire net verder dan bij de concurrenten. Geen heilig huisje blijft overeind wanneer de grofgebekte kinderen Cartman, Stan en Kyle het tegenkomen. Ook de onverstaanbare Kenny die elke aflevering wordt (werd) gedood, weet de lachers op zijn hand te krijgen. Vanzelfsprekend was South Park vanaf het begin controversieel, maar de serie werd er alleen maar populairder door. De bioscoopfilm South Park: Bigger, Longer and Uncut (1999) is bovendien de meest geslaagde vertaling van een geanimeerde serie naar film.
[adsenseo]
3 reacties
Maar waarom was simpsons the movie dan een kinderfilm… ik vind het meer voor alle leeftijden
Voor FG is het familie Griffin, niet Griffen ^^,
aangepast