10 Geheime wapens van de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog sloeg de paniek toe: Hitler kreeg in de gaten dat het einde in zicht was. In de hoop om de oorlog toch te overwinnen, gaf hij zijn medewerkers de opdracht om de meest krachtige en geavanceerde wapens te ontwikkelen. Dit gebeurde natuurlijk allemaal in het geheim, zodat de vijand verrast kon worden met deze nieuwe wapens. Het resultaat was een verzameling “wonderwapens” die de nazi’s zouden moeten redden van de ondergang. Hier lees je meer over de 10 geheime wapens van de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog.

10. Fritz X

Het was de voorloper op de moderne “slimme bommen” die tegenwoordig bijna de standaard zijn. De Fritz X werd aangestuurd via de radio en was ontwikkeld om moeilijk te bereiken doelwitten te raken. De bom kon maar liefst 300 kilo aan explosieven dragen, wat de Fritz X een ontzettend effectief wapen maakte. Dat blijkt wel uit de aanval op een Amerikaans oorlogsschip in 1943. Toen het schip eenmaal geraakt was, duurden de reparaties maar liefst een jaar. De Fritz X bleef dus niet lang een geheim wapen.

9. Het zonnegeweer

Tijdens de ontwikkeling van dit wapen kwamen de nazi’s er al achter dat de technologie nog iets te ver achterliep om het zonnegeweer te laten werken. Het idee lijkt dan ook recht uit een stripboek te komen. De ontwikkelaars van het zonnegeweer wilden een 100 meter brede spiegel het heelal in sturen. Wanneer de spiegel eenmaal om de aarde cirkelde, kon hij vanaf een afstand bestuurd worden. Het wapen moest het licht van de zon opvangen en zo een ontzettend sterke zonnestralen op een vijandig land afvuren.

8. Het sonisch kanon

De nazi’s waren in ieder geval wel erg creatief tijdens het ontwikkelen van nieuwe wapens. Het sonisch kanon moest een ontzettend dodelijk wapen zijn dat gebruik maakte van geluidstrillingen. In feite was dit kanon gewoon een drie meter brede luidspreker met ontzettend veel kracht. Het idee achter dit wapen was dat de geluidstrillingen zo sterk zouden zijn, dat vijanden van binnenuit uit elkaar zouden trillen. Het wapen is nooit echt gebruikt, aangezien de nazi’s doorhadden dat een gigantische luidspreker niet het meest effectieve wapen was.

7. Het wervelwindkanon

Het was de Oostenrijkse dokter Zippermeyer die de ideeën uitwerkte voor dit wervelwindkanon. Het was de nazi’s gelukt om een klein model van dit wapen te maken. Dit schaalmodel kon daadwerkelijk kleine windstoten afvuren die houten planken doormidden konden breken. Het lukte de nazi’s alleen niet om een grote versie van het wapen te maken. De wervelwinden waren namelijk bijna onmogelijk te besturen, wat het risico van dit wapen veel te groot maakte.

6. De stuiterbom

Het is natuurlijk mogelijk om een vijandig schip aan te vallen met een bommenwerper, maar de nazi’s gingen op zoek naar andere creatieve oplossingen. Zo werd de stuiterbom ontwikkeld. Deze bom kon over het water heen stuiteren en zou pas ontploffen wanneer hij tegen een schip aan stuiterde. Het besturen van de bom bleek alleen wat moeilijker te zijn dan gedacht. Toen een test met raketten aan de bom ook niet werkte, besloten de nazi’s dat ze de droom van een stuiterende bom maar op moesten geven.

5. Horten Ho 229

Niet iedere uitvinding van de nazi’s bleek een grote flop te zijn. Zo is de Horten Ho 229 eigenlijk een voorloper op de moderne “stealth” vliegtuigen die bijna niet te ontdekken zijn. De kleine vorm en het strakke design van de Horten Ho 229 zorgden ervoor dat hij bijna niet opviel, wat het een perfecte bommenwerper maakte. Toch werd de bommenwerper geen groot succes, aangezien hij pas in 1944 voor het eerst gebruikt werd. Op dat moment wisten de nazi’s al dat de oorlog bijna een verloren zaak was.

4. Schwerer Gustav

De naam Zware Gustav geeft natuurlijk al aan hoe groot dit kanon is geweest. Met een lengte van maar liefst 80 meter en een gewicht van 1350 ton is dit het grootste kanon dat ooit gemaakt en gebruikt is. Schwerer Gustav kon alleen vervoerd worden over treinrails, wat dit kanon ontzettend onpraktisch maakte. Ondanks de gigantische granaten die het kanon af kon vuren, is het wapen maar één keer succesvol gebruikt in de oorlog. Het lukte de nazi’s namelijk om Rusland aan te vallen met Gustav.

3. Panzerkampfwagen VIII Maus

Met een gewicht van maar liefst 188 ton is dit de zwaarste tank die ooit gebouwd is. De Panzer VIII Maus werd pas in 1944 afgemaakt, maar bleek uiteindelijk niet het meest effectieve wapen te zijn. Zo was de tank veel te zwaar om snel te kunnen rijden, wat betekende dat hij niet veel sneller dan twintig kilometer per uur ging. Het gewicht zorgde er wel voor dat de tank gemakkelijk door water heen kon rijden. Er is in totaal maar één complete Panzer VIII Maus gemaakt, aangezien de nazi’s de productie van de tank veel te duur vonden.

2. De Goliath

Gewicht en grootte zeggen niet alles, want deze kleine wapens waren ontzettend effectief. Eigenlijk was de Goliath een op afstand bestuurbaar voertuigje, maar dan een stuk minder onschuldig. De voertuigen konden namelijk 100 kilo aan explosieven dragen. De nazi’s bestuurden de Goliath van een afstand en reden het wapen zo direct naar bunkers en andere schuilplaatsen van de vijand. Met een druk op de knop werden zo talloze vijanden vermoord.

1. Sturmgewehr 44

De nazi’s hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog veel verschillende voorlopers van populaire wapens gemaakt. Zo was de StG 44 een voorloper van het moderne machinegeweer. Adolf Hitler was zo trots op deze uitvinding, dat hij het wapen de naam Sturmgewehr gaf. Het wapen kwam ook met een aantal handige accessoires die het nog effectiever maakten. Zo was het mogelijk om het geweer zo om te bouwen dat je veilig om de hoek kon schieten. Ook werd er een infraroodlamp aan het geweer toegevoegd om gevechten in het donker makkelijker te maken.