Het lijkt onomstotelijk vast te staan dat de bemanningen van Apollo 11 tot en met Apollo 17 op de maan landden (met uitzondering van Apollo 13, wegens een ontplofte zuurstoftank). Nochtans zou 20% van de Amerikanen er niet in geloven dat er ooit mensen op de maan rondliepen. Regisseur Stanley Kubrick zou de maanlandingen in scène hebben gezet, in opdracht van de Amerikaanse regering. Hieronder de tien meest aangehaalde theorieën die aantonen waarom de maanlandingen een hoax zouden zijn.
Een wapperende vlag op de maan?
Op een bekende Apollo 11-foto groet astronaut Buzz Aldrin de Amerikaanse vlag die hij net in de maanbodem heeft geplant. Alleen… de vlag lijkt te wapperen? Bij gebrek aan een atmosfeer op de maan is dit volstrekt onmogelijk. Dus toch een foto die in een studio op aarde is gemaakt? Helemaal niet! De vlag blijft open omdat ze aan een horizontale staaf is bevestigd. Het ‘wapperen’ van de vlag is afkomstig van vibraties, veroorzaakt door de vlaggenstok hardhandig in de maanbodem te duwen…
Geen sterren aan de sterrenhemel
Nog een theorie waarom de foto- en filmopnamen van de maanlandingen vals zouden zijn: men ziet geen sterren aan de hemel! Omdat de maan geen atmosfeer heeft, zou men vanop de maan juist heel veel sterren moeten zien. NASA geeft hier echter een simpele verklaring voor. Het maanoppervlak reflecteert zoveel zonlicht, dat men het zwakke licht van sterren simpelweg niet meer kan zien. In felverlichte steden op aarde ziet men immers ook vrijwel geen sterren aan de nachtelijke hemel.
Meerdere lichtbronnen op de maan?
Op de maan is er maar één lichtbron die voorwerpen (en astronauten) kan verlichten: de zon. Bij vele maanfoto’s lijkt het erop dat er meerdere lichtbronnen in het spel zijn. De foto van Buzz Aldrin die de ladder afdaalt van de maanlander, is een goed voorbeeld. Buzz Aldrin bevindt zich in de schaduw van de maanlander, maar toch komt hij helder in beeld. Alweer een bewijs voor een geënsceneerde maanlanding? Toch niet. Men heeft aangetoond dat Buzz Aldrin fel werd verlicht door het weerkaatste zonlicht van het ruimtepak van Neil Armstrong, die de foto nam.
Geen weggeblazen maanstof onder de maanlander
Op geen enkele foto van de Apollomissies is er een kleine krater te zien onder de maanlander. Men zou verwachten dat de motor van de maanlander tijdens de landing zoveel maanstof zou wegblazen, dat er een kleine krater zou ontstaan. Niet dus! Maar ook hiervoor hebben de technici van NASA een logische verklaring. De uitlaat van de motor was eenvoudigweg niet krachtig genoeg om een kratertje op het maanoppervlak te veroorzaken. En als men in detail naar de foto’s kijkt, blijkt dat er wel degelijk een kleine hoeveelheid maanstof werd weggeblazen.
Hoe overleefden de astronauten de Van Allen-stralingsgordels?
De Van Allen-stralingsgordels zijn twee stralingsgordels met geladen deeltjes, die de aarde omringen. De astronauten van de Apollomissies doorkruisten deze stralingsgordels schijnbaar zonder nadelige effecten op hun lichaam. Onmogelijk, volgens sceptici. Het menselijk lichaam zou de blootstelling aan deze stralingsgordels niet kunnen overleven. Volgens NASA-specialisten liepen de astronauten slechts een minieme stralingsdosis op wegens de korte blootstelling aan de gordels. Vele jaren later bleek dat sommige Apollo-astronauten cataract ontwikkelden als gevolg van verblindende lichtflitsen bij het doorkruisen van de Van Allen-stralingsgordels.
Nixon in het zonnetje gezet?
Richard Nixon was president van de Verenigde Staten van 1969 tot 1974. Alle maanlandingen, vanaf Apollo 11 in 1969 tot Apollo 17 in 1972, vonden plaats tijdens zijn regering. Alweer een reden voor sceptici om te beweren dat de maanlandingen een hoax zijn, enkel bedoeld om de aandacht te trekken op Nixons presidentschap. Ook dit argument houdt geen steek. Nadat de Verenigde Staten de race naar de maan in 1969 hadden gewonnen van de Sovjet-Unie, werd het budget voor de maanmissies sterk ingekrompen. Nixons regering beëindigde zelfs voortijdig het Apolloprogramma.
Een maansteen met een ‘C’ erop?
Een foto van een maansteen waarop schijnbaar de letter ‘C’ staat? Volgens sceptici vormt deze foto een belangrijk bewijs dat de maanlandingen in scène werden gezet. De steen zou een rekwisiet in een filmstudio zijn, gemerkt met een ‘C’. Bij nader onderzoek bleek dat de ‘C’ een vuiltje was dat in een foto-ontwikkeltoestel was geraakt. Op de originele foto-opname was er van een letter ‘C’ niets te zien…
Foto’s met ontbrekende richtkruisen
De camera’s waarmee de astronauten maanfoto’s namen, plaatsten richtkruisen op de foto’s. Aan de hand hiervan konden onderzoekers nadien de juiste positie en grootte van objecten op de beelden vaststellen. Op sommige foto’s verdwijnt echter een gedeelte van een richtkruis achter een object. Voor sceptici is dit een bewijs dat achteraf aardse objecten werden toegevoegd aan een bestaande maanfoto. In feite gaat het hier over overbelichting: ontbrekende delen van richtkruisen bevinden zich steeds achter witte objecten, bijvoorbeeld onderdelen van het maanwagentje.
Twee maanfoto’s met dezelfde achtergrond
Twee foto’s genomen tijdens de Apollo 15-missie vertonen dezelfde achtergrond. Toch maakten de astronauten deze twee beelden op plaatsen die vrij ver uit elkaar lagen. Alweer een reden voor ‘non-believers’ om te twijfelen aan de echtheid van maanfoto’s. NASA geeft als verklaring dat er op de achtergrond bergen op de maan te zien zijn, die wegens hun grote afmetingen min of meer dezelfde achtergrond opleveren op de twee foto’s.
Stanley Kubrick: de man die de maanmissies in scène zette?
Volgens samenzweringstheorieën zou Stanley Kubrick, de regisseur van ‘2001: A Space Odyssee’, de maanmissies ‘ingeblikt’ hebben in een filmstudio in Hollywood. Kubrick zou in een gefilmd interview toegegeven hebben dat hij in opdracht van de Amerikaanse regering de vervalste film- en foto-opnamen van het maanprogramma voor zijn rekening had genomen. Achteraf bleek dat dit ‘interview’ werd opgenomen enkele maanden na… de dood van Kubrick! In werkelijkheid speelde een goed gelijkende acteur de rol van de bekende regisseur. Hebben er mensen rondgelopen op de maan? Zeker wel. Maar sommigen willen nu eenmaal alles in twijfel trekken…
Meer over de maan lees je in onze top 10 weetjes over de maan
3 reacties
Je kan wel zeggen dat het logisch is maar zij kunnen ook gwn wat lullen. En dan denken we toch dat het wel klopt omdat zij hoog geleerd zijn
Klopt maar de maanlanding was echt alleen er waren dingen die niet echt klopte maar dat komt door redens die wel klopte , snappie?
Mvg anoniem
Wat een onzin, zelfs je uitleg klinkt beschamend! Ik hoop toch niet dat je zelf geloofd wat je typt. De maanlanding een een hoax geweest. 1000% zeker