Weerwolven kom je overal tegen: in boeken, films en televisieseries. Deze duistere wezens spreken tot de verbeelding en staan voor alles wat we eng vinden: het donker, het onbekende en natuurlijk moordlustige wezens. Wanneer de volle maan verschijnt, laat een weerwolf zijn ware aard zien. Een normaal mens transformeert in een bloeddorstige wolf die bijna niet te stoppen is. Wil je meer weten over deze duistere wezens? Hier vind je tien weetjes over weerwolven.
10. Manwolf was logischer geweest
Het woord “weerwolf” stamt van het Oergermaanse *wera-wulfa. Wera betekende “man” en wulfa “wolf”. Een betere Nederlandse vertaling zou dus manwolf zijn.
9. Lycantropie gaat niet alleen over wolven
De psychische aandoening waarbij een mens in de waan is dat hij in een wolf verandert wordt ook wel lycantropie genoemd. Toch heeft lycantropie niet alleen maar met wolven te maken, aangezien alle mensen die in een dier veranderen een lycantroop worden genoemd. Deze term komt uit de wereld van de volksverhalen. Weerwolven zijn hier natuurlijk het bekendste voorbeeld van, maar in andere culturen worden er verhalen verteld over mensen die in andere dieren veranderen. Zo zijn man-tijgers populair in delen van Azië, hebben de Russen verhalen over man-beren en zijn man-luipaarden bekend in delen van Afrika.
8. Hoe word je een weerwolf?
Wanneer een persoon in een weerwolf verandert, komt dit meestal doordat ze gebeten zijn door een andere weerwolf. Dit is de bekendste manier waarop deze beesten ontstaan, maar er zijn ook andere oorzaken. Zo hebben sommige schrijvers bedacht dat je in een weerwolf kunt veranderen door een mix van mensen- en wolvenvlees te eten. Er zijn ook nog andere manieren, zoals verwekt worden wanneer de nieuwe maan schijnt, uit dezelfde waterbron als een wolf te drinken en zelfs door onder een volle maan te slapen wanneer het vrijdag is. Kijk dus maar uit!
7. Medische weerwolven
Echte weerwolven komen natuurlijk alleen maar in verhalen voor, maar er zijn een aantal ziektes die met deze wezens te maken hebben. Zo is er de ziekte hypertrichosis (ook wel bekend als het “weerwolf syndroom“), waarbij er lange haren over je hele lichaam groeien. Mensen met deze ziekte worden weleens vergeleken met weerwolven, omdat hun haar eruitziet als een lange vacht. Daarnaast zijn er mensen die de ziekte Porfyrie hebben. Zij zijn ontzettend gevoelig voor daglicht, waardoor sommige onderzoekers zelfs denken dat deze ziekte de inspiratiebron was voor verhalen over weerwolven en vampiers. De meest opvallende medische weerwolven zijn mensen met klinische lycantropie. Zij hebben namelijk een psychisch probleem waardoor ze ervan overtuigd zijn dat ze een weerwolf zijn.
6. De eerste weerwolven
Er worden al eeuwenlang verhalen over weerwolven verteld, maar weet je ook wat het allereerste verhaal was? Dat is het verhaal van koning Lycaon uit de Griekse mythologie. Er zijn meerdere versies van dit verhaal in omloop, maar de meest gebruikelijke versie is het verhaal waarin Lycaon een speciale maaltijd voor Zeus voorbereidt. Hij probeerde de oppergod namelijk een mix van mensen- en dierenvlees voor te schotelen. Zeus besloot de koning te straffen door al zijn zonen te vermoorden en door Lycaon zelf te veranderen in een wolf. Dit was het begin van alle verhalen over weerwolven die we tegenwoordig kennen.
5. De weerwolf van Bedburg
Het Duitse plaatsje Bedburg werd in 1573 opgeschrikt door een weerwolf. In totaal werden er vijftien mensen op een verschrikkelijke manier vermoord. Hun lichamen zagen eruit alsof ze door een wild beest waren aangevallen. Dit beest bleek Peter Stumpp te zijn, een simpele man uit het dorp. Hij werd opgepakt en gemarteld, waardoor hij toegaf de moordenaar te zijn. Stumpp zei dat hij in een wolf kon veranderen dankzij een magische riem. Hij bekende dat hij met magie bezig was geweest en contact met de duivel had gehad. De jagers die achter de moordenaar aan hadden gezeten, vertelden dat ze een wolf hadden zien wegrennen na een moord. Was het Peter Stumpp? De executie van Peter, samen met zijn dochter en vrouw, gaat de geschiedenis boeken in als een van de meest gruwelijke ooit: hij werd op een wiel geplaatst, waar “vlees van zijn lichaam werd gescheurd” met gloeiend hete tangen. Toen werden zijn ledematen gebroken met de stompe kant van een bijl om te voorkomen dat hij terug zou keren uit het graf. Ten slotte werd hij onthoofd en zijn lichaam verbrand op de brandstapel.
4. De eerste film over weerwolven
Er zijn natuurlijk talloze bekende films die over weerwolven gaan, maar de allereerste, “The Werewolf” kwam in 1913 uit. Deze film vertelde het verhaal over een vrouwelijke indiaan uit Amerika. Haar grote liefde is dood gegaan en de vrouw wil wraak nemen op de personen die verantwoordelijk zijn. Hiervoor verandert ze in een wolf, wat haar de eerste weerwolf op het witte doek maakt. Wil je deze eerste weerwolvenfilm zien? Dan heb je pech, want de film is helaas van de aardbodem verdwenen.
3. Zo dood je een weerwolf
Wanneer je een paar films over weerwolven hebt gezien weet je dat je deze wezens kunt verslaan met puur zilver. Er zijn daarnaast ook een paar andere methodes om een weerwolf te verslaan. In sommige boeken staat namelijk beschreven dat je het beste het hart of de hersenen van de wolf kunt verwijderen. Zo zijn ze namelijk niet meer in staat om uit de dood op te staan. Heb je monniksap in de buurt? Dan heb je geluk, want deze plant kan ook gebruikt worden om een weerwolf te vernietigen. In sommige boeken wordt omschreven dat kwik een goed middel tegen deze wezens is. In het Engels wordt dit element ook wel quicksilver genoemd, waardoor er misschien de verwarring is ontstaan dat zilver een goed middel tegen weerwolven is.
2. Het beest van Gévaudan
Rond het jaar 1760 werd het Franse dorpje Gévaudan opgeschrikt door een bloeddorstig monster. Het monster werd het beest van Gévaudan genoemd en was verantwoordelijk voor zeker 60 doden. Mensen die het beest hadden gezien, zeiden dat het zo groot was als een paard en eruitzag als een mix tussen een hyena, panter, beer en wolf. De dorpelingen waren ervan overtuigd dat het om een lycantroop ging, dus om een mens dat in een dier was veranderd. Onderzoekers denken dat het waarschijnlijk gewoon meerdere dieren waren die in een korte tijd verschillende slachtoffers maakten.
1. Er is een weerwolf kat!
Oké, weerwolven bestaan niet echt, maar er is wel een dier dat in de buurt komt, het kattenras “Lykoi”, ook wel bekend als de weerwolf kat. Lykoi is overigens Grieks voor wolf. Doordat ze geen vacht hebben op ene deel van hun kop lijken ze precies op de klassieke weerwolven uit Hollywood films.
27 reacties
fake
let ff op je spelling en lees je teksten na, er staat geen monnikskap, maar monniksap.
Dat is correct. Je dient de monniken overigens koud te persen, anders gaat het actieve ingredient verloren! Verse mo.nniken werken beter dan monniken van ouder dan 35. Ze moeten wel officieel gewijd zijn. Een zelfbenoemde goeroe, ook een hele verse, werkt niet.
Dom
Dom
Bru ik geloof in de info dat in teen wolf voorkomt
Klopt ik ook 😉
Me too
wow ik zocht even op wat een weerwolf was want ik ben er ook een….
helaas….
niemand weet het nog! nu jullie wel! het is zo cool! ik ben gebeten door een weerwolf.
dus dat is waar de rest weet ik niet of dat waar is!
Waarom helaas is toch juist super cool
Oké???
hoe dan
niks over Alfa Beta Omega?
o en over the True Alpha
( ben de zelfde persoon XD)
??
????????¿
tree things can not long be hidden: the sun, the moon, the truth
miss toevallig ooit hier van gehoort?
weerwolven bestaan niet ofzo!
Ja van teen wolf
Ja dat komt voor in teen wolf een mantra
Ben jij echt een werawulfa? Dan vind ik dat zo cool ??
Ik weet het niet hoor misschien is het fake!!
Hebben jullie ook ooit de film Wolf gezien?
Ergens in 1994
De film vind ik leuk!
Hier leeft ook een weerwolf
Nee maar het klinkt leuk
Misschien vind ik een vampier toch leuker een weerwolf is te schattig in plaats van cool
Een vraag voor jullie allemaal zijn jullie menen die heel er veel van weerwolfen houden
Mensen*
Wat een flauwekul allemaal weervolven en die sbit bestaan niet