Sommige wereldberoemde kerken staan voor altijd in ons hoofd gebrand, zoals de dom van Milaan, de Sint Pietersbasiliek in Rome en ook de Notre Dame zal altijd een plekje hebben in ons geheugen. Er zijn echter veel kerken die wellicht merkwaardiger zijn dan deze klassiekers. Hieronder zijn de tien apartste kerken ter wereld te vinden.

10. Las Lajas-basiliek – Colombia

Las Lajas basiliek

Een ding is zeker: je moet geen hoogtevrees hebben als je een bezoek brengt aan deze basiliek in het Zuid-Amerikaanse Colombia. De kerk staat in de stad Ipiales en is gebouwd in een kloof! Het is gebouwd naar aanleiding van een legende. Een doofstom meisje was samen met haar moeder aan het schuilen in de kloof toen plotseling de heilige maagd Maria tot hun verscheen. Na de verschijning sprak het meisje haar eerste woorden uit.

9. Notre Dame du Haut – Frankrijk

Notre Dame du Haut
A.BourgeoisP /wikipedia

“You saw me crying in the chapel”, is dat het liedje waar deze kerk op is gebaseerd? Laten we eerlijk wezen: het dak lijkt toch sprekend op het kapsel van The King of Rock and Roll, Elvis Presley. Het bijzondere bouwwerk is te vinden in het noorden van Frankrijk en dus zeker een bezoekje waard.

8. Zwevende kapel – België

zwevende kapel

In de Belgische gemeente Borgloon is sinds kort een nieuwe toeristische attractie bijgekomen: de zwevende kapel. Het plaatsje had al een unieke kerk tot hun beschikking (de doorkijkkerk) en daar is dus een extraatje bijgekomen. Het kleine kapelletje hangt boven de grond en is uitsluitend gemaakt van kersenhout. Het staat bekend onder de naam Helsheaven, omdat het zweeft tussen de hemel en de hel.

doorkijkkerk

7. Chêne Chapelle – Frankrijk

chene chapelle

Dit kapel is gevestigd in en rondom een oude eik. De boom is tussen de achthonderd en twaalfhonderd jaar oud. In het jaar 1696 werden er twee kapellen in gemaakt en deze worden vandaag de dag nog steeds gebruikt. Via een wenteltrap zijn de kapellen te bereiken. Voordat de eik werd omgetoverd in een kapel werd hij zwaar getroffen door de bliksem. Het vuur wat daaruit voorkwam resulteerde in de holle binnenkant.

6. Kapel St. Kinga in de Wieliczka-zoutmijn – Polen

Kapel St. Kinga
Alexey Pevnev / Shutterstock.com

In het plaatsje Wieliczka, nabij Krakau, is een enorme zoutmijn te vinden. Een van de hoogtepunten in de zoutmijn is toch wel de kapel van St. Kinga. Het werd gebouwd ter ere van de gelijknamige Hongaarse prinses. Zij zou Polen zout hebben geschonken toen zij trouwde met de Poolse prins. Voordat ze naar Polen vertrok, gooide ze haar ring in een zoutmijn in haar thuisland. Diezelfde ring werd echter teruggevonden in Wieliczka. Wat zodoende zou betekenen dat het zout haar gevolgd heeft naar Polen. Daar waren ze zo dankbaar voor dat dit kapel uit de grond is gestampt. Of nou ja… onder de grond.

5. Verdronken kerk – Italië

verdronken kerk

Er is niet meer veel te zien van deze kerk. Waar ooit een hele dorp lag, steekt nu alleen nog maar de kerktoren boven het wateroppervlak uit. Het meer, Lago di Resia, in Zuid-Tirol is de thuisbasis voor deze bijzondere kerk. Als je gaat duiken kom je de restanten van het dorp Alt-Graun niet meer tegen. Lago di Resia is namelijk een aangelegde stuwmeer. Voor het aanleggen zijn alle huizen afgebroken. Het enige wat rest is de kerktoren.

4. Ondersteboven kerk – Canada

ondersteboven kerk

Deze kerk is uiteraard niet van binnenuit te bezichtigen voor mensen. Het is een kunstwerk van Dennis Oppenheim. Het kunstwerk met de naam ‘Device to Root Out Evil’ heeft een plek bemachtigd in het straatbeeld van de Canadese stad Calgary. Het bouwwerk had ook in New York terecht kunnen komen, maar de stad vond het te controversieel.

3. Beimen Crystal Church – Taiwan

Beimen Crystal Church
Romix Image / Shutterstock.com

We maken even een uitstapje naar Azië, of preciezer gezegd: Taiwan. De kerk is, zoals de naam al doet vermoeden, geheel doorzichtig. De binnenkant heeft dus geen geheimen. Het interieur kan je beschrijven als… niet aanwezig. Desondanks is het een heel bijzonder bouwwerk. Het op een platform drijvende kerkje moet zeker op je bucketlist staan wanneer je een bezoek brengt aan Taiwan.

2. Ossuarium van Sedlec – Tsjechië

Ossuarium van Sedlec
John_Silver / Shutterstock.com
Ossuarium van Sedlec 2

Een uitstekend voorbeeld dat je nooit moet uitgaan van het uiterlijk, maar van het innerlijk: het Ossuarium van Sedlec. Van buiten lijkt het gewoon op een normale kerk, maar als je eenmaal binnen bent, snap je waarom er buiten altijd wel een behoorlijke rij staat. Alle ornamenten zijn gemaakt van menselijke gebeenten. De skeletten zijn afkomstig van veertig- tot zeventigduizend mensen die veelal zijn overleden aan de pest. Er was geen plek meer op de overvolle begraafplaats en de beenderen moesten dus een andere plek krijgen. Tsjechische beeldhouwer František Rint kwam uiteindelijk tot deze oplossing.

1. Glazen schoen – Taiwan

glazen schoen taiwan
Romix Image / Shutterstock.com

Wat doe je als er te weinig vrouwen naar de kerk gaan? Uiteraard, je pakt een geliefd voorwerp uit de inloopkast van een vrouw en maakt daar een kerk van. Zo simpel kan het zijn. In Taiwan hebben ze een kerk gebouwd in de vorm van een glazen schoen! De schoen is zestien meter hoog en heeft een hak waar je ‘u’ tegen zegt. De schoen wordt niet gebruikt voor normale diensten, maar is vooral bestemd voor huwelijksceremonies. Je kan je afvragen of de vrouw dan naast de hakken ook de broek aanheeft in de relatie, wanneer een stel besluit daar te trouwen.

Dit artikel is geschreven door Jitse de Graaf, student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.