Televisie kijken is slecht voor je ogen! Nooit gelijk zwemmen als je hebt gegeten! Van Chocolade krijg je jeugdpuistjes! Je kent vast wel van dit soort ‘wijsheden’. Maar wat blijkt, veelal zijn ze niet op de waarheid gebaseerd:

Van Chocolade eten krijg je Puisjes

acne

Je krijgt acne door een overmatige productie van talg, waardoor mee-eters ontstaan. Al in de jaren ’70 van de vorige eeuw zijn er onderzoeken gedaan die hebben aangetoond dat het eten van Chocolade (en al het andere eten) hier geen invloed op hebben.

Wortels zijn goed voor je ogen

wortels

Wortels zijn een goede bron van vitamine A, wat goed is voor je ogen, maar het helpt niet bij een beter zicht. De mythe is ontstaan in de Tweede Wereldoorlog, de geallieerden brachten het verhaal de wereld in zodat de nazi’s niet achter de werkelijke reden kwamen van het betere nachtzicht van de piloten: radar!

Van onaneren word je blind

masturbatie

Over masturbatie bestaan waarschijnlijk de meeste vale wijsheden. Behalve blind zou je door overmatige masturberen ook op latere leeftijd impotent worden, of haar op je handpalmen groeien, allemaal onzin. De wijsheden zijn waarschijnlijk verspreid om kinderen en jonge volwassen niet te laten masturberen voor religieuze redenen.

Van Knokkelen krijg je artritis

knokkelen

Uit wetenschappelijk onderzoek is nooit bewezen dat knokkelen leidt tot artritis. Overigens is overmatig knokkelen nog steeds niet aan te raden, want het kan wel leiden tot een minder sterke grip.

Televisie kijken is slecht voor je ogen

tv kijken

Tv kijken is niet slecht voor je ogen. Deze foute wijsheid stamt uit de jaren ’60. GE introduceerde een nieuwe kleuren televisie die een veel te hoge hoeveelheid straling uitzond, ongeveer 100.000 keer meer dan de hoeveel die wordt beschouwd als veilig. De tv’s zijn snel uit de handel genomen, maar de mythe is gebleven (uiteraard een goed excuus voor ouders die niet willen dat hun kindjes te veel voor buis hangen!).

Niet eten voor het zwemmen

zwemmen en eten

Als je een flink stuk gaat zwemmen is het juist slim om van te voren te eten, je hebt namelijk energie nodig! Natuurlijk heb je altijd last als je teveel eet, of je nou zwemt of niet zwemt …

Van padden krijg je wratten

wratten

Vroeger wist men nog niks over virussen. Om een verklaring te geven voor wratten bij een gezond persoon werd er gezegd dat deze een pad had aangeraakt. Niks van waar natuurlijk.

Alcohol helpt tegen de kater

kater

Je wordt wakker met knallende koppijn na een avondje flink zuipen? Drink nog wat extra alcohol en de kater is weg. Het klopt een beetje, je kan de kater uitstellen, echter een paar uur later heb je een kater die nog veel erger is!

Lees ook onze top 10 tips voor een mildere kater

Ingeslikt kauwgom blijft jaren in je buik

kauwgom

Het klopt dat een groot deel van kauwgom niet afgebroken kan worden in de maag, een probleem is dat niet, je poept het namelijk gewoon uit.

Vorm van de zwangere buik bepaalt het geslacht

zwangere buik

Wordt het een jongetje of een meisje? Draagt de moeder hoog, dan wordt het een meisje, draagt ze laag, dan wordt het een jongetje. In de breedte is weer een meisje, en naar voren een jongetje. Allemaal onzin, er is nooit bewezen dat de vorm van de zwangere buik iets zegt over het geslacht van de baby.