Top 10 Beste Hollywood Films van 2016

Het filmjaar 2016 kende een paar zekere hits uit Hollywood. Geen echte grote verrassingen zoals in afgelopen jaren want er werd redelijke veilig voortgeborduurd op een aantal succesvolle formules. Er was geen echte uitschieter maar dit zijn de tien beste Hollywood films van 2016.

10. Rogue One: A Star Wars Story

Om het wachten op het vervolg van het uiterst succesvolle The Force Awakens te verzachten verzon Disney de Star Wars spin-off. Rogue One is de eerste in een serie films die bepaalde aspecten uit het geliefde Star Wars universum zal belichten. Rogue One gaat over de rebellen die de bouwplannen van de Death Star stelen. Hierdoor kan Luke Skywalker in de eerste Star Wars film het ruimtestation vernietigen. Onder leiding van Felicity Jones gaat een groep buitenstaanders de uitdaging aan. Een adembenemend actieavontuur is het resultaat waarbij een aantal bekenden even opduikt.

9. Fantastic Beasts and Where to Find Them

Nooit meer een Harry Potter film! Een ondraaglijke gedachten voor veel fans en voor Warner Bros, de studio die ongelofelijk veel geld met de reeks verdiende. Gelukkig had schrijfster J.K. Rowling in 2001 een ander boek in het Harry Potter universum geschreven en dit zou de basis vormen voor een zogenaamde prequel. In 1926 arriveert de tovenaar Newt Scamander in Amerika waar niet iedereen op hem zit te wachten.

8. Finding Dory

Finding Nemo is een van de meest geliefde animatiefilms van de laatste jaren. Een gevaarlijke keuze van Pixar om hier een vervolgfilm van te maken. Maar Pixar kan weinig fout doen en Finding Dory bleek geen uitzondering. De vergeetachtige vis Dory gaat op zoek naar haar ouders die ze als kind kwijtraakte. Nemo en zijn vader Marlin helpen Dory op haar tocht vol spannende en grappige momenten.

7. Deadpool

Superhelden zijn over het algemeen brave figuren die vooral bezig zijn met het overwinnen van het kwaad. Marvel had echter een alternatief achter de hand uit het X-Men universum: Deadpool. Na een wat teleurstellende bijrol in X-Men Origins: Wolverine kreeg Ryan Reynolds toch de kans om het solo uit te proberen. De makers maakten van Deadpool een eigenzinnige en brutale superheld die geen blad voor de mond neemt en een knipoog naar het publiek niet vergeet. Deadpool was een groot succes en al snel werd een tweede deel aangekondigd.

6. Captain America: Civil War

Captain America is waarschijnlijk de superheld die het meest heeft geprofiteerd van de opleving van Marvel-films. Ook de derde Captain America film negeert veel clichés van het genre en probeert een serieus verhaal te vertellen, al is het met de vele personages niet echt een film voor de Marvel-beginner. De titel verwijst naar een strijd die lijkt te ontstaan binnen The Avengers tussen Iron Man, die toezicht van de V.N. op superhelden wil accepteren, en Captain America die zelf beslissingen wil blijven nemen.

5. Nocturnal Animals

 Nocturnal Animals

Tom Ford is vooral bekend als succesvol modeontwerper. Maar als hij zich richt op het regisseren van een film is het resultaat speciaal (zie A Single Man uit 2009). Met de stijlvolle thriller Nocturnal Animal doet hij een tweede poging die zeer geslaagd is. De galeriehoudster Susan (Amy Adams) krijgt op een dag een manuscript van een roman die haar ex Edward (Jack Gyllenhaal) heeft geschreven. Tijdens het lezen raakt ze al snel gefascineerd door het spannende verhaal over een mislukte ontvoering. Fictie en realiteit beginnen langzaam door elkaar heen te lopen. Ford won een Gouden Leeuw voor de film op het prestigieuze festival van Venetië.

4. La La Land

Filmmusicals met dans zijn al decennia uit de mode. Na het succes van Whiplash durfde regisseur Damien Chazelle het aan om een onvervalste musical te maken over liefde. Voor de hoofdrollen koos hij voor de zekerheid van chemie, want Ryan Gossling en Emma Stone hadden al in twee eerdere films geliefden gespeeld. De beginnende actrice Mia en pianist Sebastian zijn allebei op zoek naar succes in Los Angeles. Ze komen elkaar op verschillende momenten tegen. Naar verloop van tijd worden ze verliefd op elkaar. Maar zal die liefde stand houden?

3. Arrival

Het genre van de buitenaardse invasiefilm kon wel weer eens een originele insteek gebruiken. Laat dat maar aan de Canadese regisseur Dennis Villeneuve over. Wanneer boven verschillende landen buitenaardse schepen verschijnen staat de mensheid voor een raadsel. De taalkundige Louise (Amy Adams) wordt door het Amerikaanse leger gevraagd om de communicatie met de wezens te beginnen. Een lastige klus, zeker als andere landen niet zoveel geduld kunnen opbrengen. Deze ingetogen sciencefictionfilm werd een verrassende bioscoophit.

2. Zootopia

In de voortdurende competitie tussen de grote animatiestudio’s van Hollywood kwam Disney uiteindelijk als grote winnaar te voorschijn. Het aanstekelijke Zootopia speelt zich af in een dierenwereld en volgt de carrière van het ambitieuze konijn Judy. Als kind droomde ze er al van om het eerste politiekonijn in de grote stad te worden. Maar bij de politie zitten ze niet echt op haar te wachten en ze wordt ingezet als parkeerwacht. Op de eerste dag ontmoet Judy de vos Nick. Al snel heeft ze deze vrolijke oplichter nodig om een zaak op te lossen die veel dieper gaat dan Judy kan vermoeden. Het resultaat is een spannende animatiefilm met een mooie boodschap.

1. Spotlight

Spotlight was het soort film waar Hollywood al een tijd naar snakte. De film won dan ook dit jaar de Oscar voor beste film. Spotlight gaat over een groep journalisten van de krant Boston Globe die in 2002 een spraakmakend artikel publiceert over misbruik binnen de katholieke kerk. Het levert ze uiteindelijk de prestigieuze Pulitzer prijs op. Vanzelfsprekend kost het de nodige moeite om het kindermisbruik dat door de jaren heen plaatsvindt in kaart te brengen. Binnen het team ontstaat de nodige spanning omdat sommigen bang zijn dat de doofpot definitief dicht gaat als ze niet snel publiceren. Anderen willen pas groen licht geven als alles precies in kaart is gebracht.