Ben jij paardenliefhebber? Dan kijk je vast graag naar films, waarin paarden spelen. Hieronder vind je een overzicht van de meest aangrijpende paardenfilms. Zet de tissues maar onder handbereik!

10. National Velvet – 1945

National Velvet - 1945

In de film ‘National Velvet’ zien we een piepjonge Elizabeth Taylor in de rol van Velvet Brown. Samen met haar vriendje Mi Taylor besluit ze om met haar paard ‘The Pie’ mee te doen aan wedstrijden. Samen gaan zij een intensief trainingstraject in. Na een spannende race, komen Velvet en ‘The Pie’ als eerste over de finish. Als Velvet hierna uitgeput raakt en door een dokter wordt onderzocht, ontdekt de organisatie dat ze een meisje is. In die tijd mochten alleen jongens zich inschrijven voor wedstrijden. Velvet en haar paard worden gediskwalificeerd. Pas op het einde van de film wordt de titel verklaard; Velvet krijgt de eretitel ‘National Velvet’.

9. Dreamer – Inspired by a True Story – 2005

Dreamer - Inspired by a True Story

Ook in ‘Dreamer’ spelen bekende acteurs mee. Zo is Kurt Russel in de huid gekropen van paardentrainer Ben. Hij gaat zo op in zijn werk, dat hij niet in de gaten heeft dat zijn dochtertje Cale hem nodig heeft. Cale ziet maar één oplossing; ze wil haar vader trots maken door wedstrijden te winnen met het afgeschreven paard Sonador. Hoewel het er lang naar uitziet dat Cale dit niet gaat lukken, wint ze samen met Sonador dan toch een wedstrijd. De film ‘Dreamer’ is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een afgekeurd renpaard met de naam ‘Mariah’s storm’.

8. Spirit: Stallion Of The Cimarron – 2002

Spirit Stallion of the Cimarron

Officieel luidt de naam van de viervoetige hoofdrolspeler als volgt: ‘Spirit, who could not be broken’. De wilde mustanghengst is gewoon ontembaar! Uiteindelijk zal ook de kolonel van het leger, die ‘Spirit’ gevangen weet te nemen, dit moeten onderkennen. Voor het zover is, ondergaat het dier talrijke beproevingen. Tijdens zijn pogingen om te ontsnappen krijgt hij hulp van indianenjongen ‘Little creek’. Tussen hen ontstaat een bijzondere vriendschap. Uiteindelijk is het deze jongen, die ‘Spirit’ zijn vrijheid teruggeeft. Tenslotte is het leuk om te weten dat de muziek van de film is geschreven door Bryan Adams.

7. The Black Stallion – 1979

The Black Stallion - 1979

Ken je het boek ‘De zwarte hengst’? Het verhaal zie je terug in ‘The Black Stallion’ uit 1979. Later verschenen nog ‘The Black Stallion Returns’ (1983) en ‘Young Black Stallion’ (2003). Terug naar het begin; tijdens een cruise langs de kust van Afrika ziet de jonge Alec een wilde, zwarte hengst. Het begint te stormen, het schip vergaat en Alec spoelt aan op een eiland. Daar leeft ook het paard. Na verloop van tijd worden ze gered. Het paard wordt in de stal van een voormalig paardentrainer geplaatst. Deze ontdekt al snel dat de hengst getalenteerd is. Het duurt niet lang voordat Alec en het dier hun eerste wedstrijd winnen.

6. Black Beauty – 1994

Black Beauty - 1994

De roman ‘Black Beauty’ van Anna Sewell wordt wereldwijd gerekend tot één van de meest geliefde dierenverhalen. De eerste publicatie dateert van 1877. De hoofdrol is voor een zwart paard met een opmerkelijk witte bles op het voorhoofd. In de film zien we hoe het dier door een samenloop van omstandigheden van het platteland in Londen terechtkomt. Dit gaat letterlijk niet zonder slag of stoot! Uiteindelijk wordt ‘Black Beauty’ opgenomen in een liefdevolle familie. Hoewel het boek al diverse keren is verfilmd, zijn de kenners van mening dat de versie uit 1994 het dichtst bij het boek is gebleven.

5. Hidalgo – 2004

Hidalgo - 2004

‘Hildalgo’ gaat over overwinnen. De film is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Dat moed én overwinnen met elkaar samengaan, toont hoofdrolspeler Frank T. Hopkins wanneer hij zich inschrijft voor een loodzware wedstrijd. Het gaat om een 5.000 kilometer lange race dwars door de woestijn! Niet alleen moeten paard en ruiter zich door de hitte heenslaan, ook moeten ze het hoofd bieden aan de snode plannen van andere deelnemers. Uiteraard spelen zich tijdens de race de nodige ongelukken af. De optimale geluidskwaliteit maakt dat je deze film heel intens beleeft.

4. Secretariat – 2010

Secretariat - 2010

In 2010 trakteerde Disney de wereld op een prachtige paardenfilm. De film kreeg veel positieve recensies. Zo is ‘Secretariat’ heel mooi gefilmd. Ook hebben de acteurs een prima prestatie geleverd. Deze film steekt gewoon goed in elkaar. De hoofdrol is voor kampioenspaard ‘Secretariat’. Deze hengst wordt gezien als één van de beste renpaarden aller tijden. Van de 21 races, waaraan ‘Secretariat’ heeft deelgenomen, heeft het dier er maar liefst 16 gewonnen! Niet voor niks is ‘Secretariat’ een aantal keren uitgeroepen tot ‘Paard van het jaar’. Uiteraard komt dit succes ook zijn trainer (Lucien) én eigenaresse (Penny) toe.

3. Seabiscuit – 2003

Seabiscuit - 2003

‘Seabiscuit’ neemt je mee naar de jaren ’30. De recessie kwelde ook de bevolking van de Verenigde Staten. Hoofdrolspeler Red leidt een zwaar bestaan. Om het hoofd boven water te houden, schrijft hij zich geregeld in voor bokswedstrijden. Tijdens zo’n wedstrijd verliest hij één van zijn ogen. Gelukkig komt dan racepaard ‘Seabiscuit’ op zijn pad. Hoewel het dier zich qua bouw niet kan meten met de heuse toppers, voelt Red haarfijn aan dat ‘Seabiscuit’ in staat is om bijzondere prestaties te leveren. Samen racen zij de wedstrijd van hun leven!

2. The Horse Whisperer – 1998

The Horse Whisperer - 1998
Als een jong meisje een zwaar ongeval krijgt met haar lievelingspaard, raken ze allebei zowel lichamelijk als ook geestelijk enorm beschadigd. De moeder van het meisje is zeer geraakt door het verdriet van haar dochter. Ooit heeft ze gehoord van de ‘paardenfluisteraar’. Ze besluit om hem op te sporen. Als ze hem hebben gevonden, ondervinden ze dat zijn gave niet alleen dieren helpt, maar ook een positieve invloed heeft op mensen. ‘The Horse Whisperer’ staat bekend als prachtige film! Menigeen ziet deze film dan ook meer dan één keer.

1. War Horse – 2011

War Horse - 2011

Wellicht is ‘War Horse’ niet geschikt voor de allerkleinste paardenfans. Deze film is zo nu en dan best hard. Meer in het algemeen worden je emoties zeker beroerd; lachen en huilen wisselen elkaar af. Het verhaal gaat over de band tussen een jongen en zijn paard ‘Joey’. Aan hun vriendschap komt een einde als het dier wordt verkocht aan het leger. ‘Joey’ moet dienst doen tijdens de Eerste Wereldoorlog. De jongen zelf is te jong om zich bij het leger aan te sluiten. Toch reist hij naar Frankrijk om zijn vriend terug te halen.