Als jij je verveelt – en je hebt het Rijksmuseum al drie keer gezien – dan zou je het Torture Museum eens kunnen bezoeken. Weet je echt niet wat je moet doen met al die vrije dagen? Boek dan een vlucht naar het Verenigd Koninkrijk of IJsland. Hier vind je nog veel meer vreemde musea!

10. Hondenhalsbanden Museum in Leeds

hondenbanden

Wat ooit is begonnen als een privéverzameling is uitgegroeid tot een vaste collectie opgenomen binnen de Leeds Castle Foundation. Toen Mrs. Gertrude Hunt de verzameling hondenhalsbanden aan een van de medewerkers aanbood, hoefde men niet lang te denken. De bijzondere – meer dan 100 stukken tellende – collectie hondenhalsbanden verdient een tentoonstellingsruimte! Let wel, bepaalde halsbanden zijn eeuwen oud. Een aantal halsbanden is nog gedragen door beroemde jachthonden uit het verleden.
Overigens was het Mr. Hunt, die de halsbanden verzamelde. Om hem te eren heeft zijn vrouw de verzameling in professionele expositiehanden gegeven. Het Hondenhalsbanden Museum in Leeds is uniek in zijn soort!

9. Prikkeldraad Museum in Kansas

prikkeldraad

Wat voor de een de manier is om zijn terrein af te schermen, is voor de ander een heuse studie. Als jij tot laatstgenoemde categorie behoort, dan moet je zeker een bezoek brengen aan het Prikkeldraad Museum in Kansas. Hier worden meer dan 2.000 verschillende soorten prikkeldraad getoond. Waar het omgaat, is het verhaal achter het prikkeldraad. Dit vertelt de geschiedenis van de Verenigde Staten. Hierin speelde prikkeldraad een opmerkelijke rol. Vermeldenswaardig is dat het Prikkeldraad Museum in 1970 is opgericht. Ruim 20 jaar later is de collectie – die grootse vormen had aangenomen – verhuisd naar de huidige locatie.

8. Wortel Museum

wortel museum

Misschien vraag jij je af waarom er geen plaatsnaam staat achter het Wortelmuseum. Het gaat hier om een virtueel museum! Het doel van de website is om de geïnteresseerde bezoekers te informeren en te amuseren over wortels. Van de ontwikkeling van de wortel tot recepten en de voedingswaarde van wortels; alle denkbare aspecten – gerelateerd aan de wortel – komen aan bod. De man achter dit initiatief is John Stolarczyk uit het Verenigd Koninkrijk. Op de site kun je niets kopen. Het is zelfs niet mogelijk om er een advertentie op te plaatsen. Stolarczyk heeft zeker niet de intentie om rijk te worden van wortels!

7. Momofuku Ando Instant Ramen Museum in Ikeda

noodle museum

De stap van wortels naar noedels is snel gezet. Voor laatstgenoemde etenswaar moet je in Japan zijn. Om precies te zijn in de plaats Ikeda. Hier tref je het Momofuku Ando Instant Ramen Museum aan. Zoals je uit de naam kunt opmaken is het museum vernoemd naar de uitvinder van de instant noedels. Ook de snacknoedels – verpakt in een plastic beker – komen uit zijn koker. Overigens is er een apart museum – compleet met games en andere attracties – voor de snacknoedels. Dat vind je in Yokohama. In beide musea kunnen de bezoekers hun eigen instantnoedels maken.

6. Torture Museum in Amsterdam

torture museum

Dichterbij huis, in hartje Amsterdam, bevindt zich het Torture Museum. Zodra je het puntige hek bij de entree passeert, dan waan jij je in de duistere Middeleeuwse sferen. Van een guillotine en een schedelkraker tot een rektafel en een schavot; in dit museum staan tientallen martelwerktuigen opgesteld. Hoewel het vooral replica’s betreft, is een aantal van de werktuigen echt gebruikt. Een instructie maakt de werkwijze van elk apparaat duidelijk. Ook hangen er schilderijen en tekeningen waarop zich martelpraktijken afspelen. Als je denkt dat dit zich heel lang geleden afspeelde, dan heb je het mis. Voor jouw beeldvorming; tot 1795 diende het Galgenveld in Amsterdam als officiële executieplaats.

5. The Museum of Broken Relationships in Zagreb

museum of broken relationships

Toen de kunstenaars Olinka Vistica en Drazen Grubisic besloten om uit elkaar te gaan, liepen ze tegen een praktisch probleem aan. Wat doen we met de spullen die overblijven? Voor de grap besloten ze om hieraan een tentoonstelling te wijden. Drie jaar later kwam Drazen er bij Olinka op terug. Ze besloten om hun vrienden te vragen om hun spullen – overgebleven na een verbroken relatie – te doneren aan een stichting. The Museum of Broken Relationships was een feit! In 2011 werd hun initiatief gewaardeerd met de Kenneth Hudsom Award; deze staat symbool voor het meest innovatieve museum van Europa.

4. Haar Museum in Cappadocia

haar museum

Net als The Museum of Broken Relationships komt ook het Haar Museum in Cappadocia voort uit een puur menselijke emotie. Verdriet, in dit geval. Volgens de verhalen was de Turkse pottenbakker Galip 30 jaar geleden zo verdrietig toen zijn vrienden ergens anders gingen wonen, dat de vrouwen hem een stukje van hun haar nalieten. Deze privécollectie is uitgegroeid tot een verzameling van meer dan 16.000 verschillende haarlokken. Als je deze wilt bewonderen, dan moet je afdalen naar de kelder van de pottenbakkerij. Alle wanden – inclusief het plafond – zijn behangen met haar!

3. Onderwater Museum in Cancun

onderwater museum

Duik- en natuurliefhebbers opgelet; rondom de riffen voor de kust van Cancun tref je een groots Onderwater Museum aan. Officieel heet dit het Subaquatic Sculpture Museum. Onder het wateroppervlak liggen maar liefst 400 uit pH-neutraal marine beton vervaardigde beelden! Rondom de beelden zijn diverse koralen geplant. Inmiddels zijn de beelden zelf ook bedekt met koraal. De beelden zijn als het ware opgenomen in de natuur. Sterker nog, er doet zich een natuurlijke voortplanting voor. Dit was precies de bedoeling. Daar komt bij dat de bezoekers – gemiddeld 700.000 op jaarbasis – wegblijven bij de bestaande koraalriffen. Zo blijven deze behouden.

2. Museum van Slechte kunst in Dedham

museum slechte kunst

Je hebt kunstenaars en kunstenmakers. Als jij behoort tot de laatste categorie – maar je wilt wel een podium voor je kunsten – dan kun jij je wenden tot Jerry Reilly. Deze ondernemende Amerikaan is één van de drijvende krachten achter het Museum van Slechte Kunst in Dedham. Zelf omschrijven zij hun uit 500 stukken bestaande vaste collectie als ‘te slecht om te negeren’. Bovendien zetten de heren hun woonplaats op de kaart; elke zichzelf respecterende stad beschikt nu eenmaal over een museum.

1. IJslands Fallologisch Museum in Reykjavik

IJslands Fallologisch Museum in Reykjavik
foto: http://www.cgpgrey.com/

Het laatste museum brengt ons naar IJsland. In Reykjavik bevindt zich het IJslands Fallologisch Museum. Hier worden meer dan 200 penissen en penisdelen van diverse land- en zoogdeuren tentoongesteld. Dan moet je denken aan die van ijsberen, walrussen en walvissen. Ook kun je er gebruiksvoorwerpen gemaakt van een penis – zoals wandelstokken en golfclubs – bewonderen.