De verhalen zijn vaak nog mooier dan de feesten zelf. De herinnering aan een spetterend feest is een blijvende. Hoe weet je of je op een feest staat dat de annalen ingaat als ‘heel bijzonder’? Dikwijls heeft dat ook te maken met de drankinname, maar er zijn feesten die door hun grootsheid, pracht en praal bij voorbaat al geslaagd zijn. Welke feesten waren de grootste, mooiste en duurste ooit? De 10 meest epische feesten.

10. Victor Pinchuk’s 50ste verjaardag

Victor Pinchuk

Wie is Victor Pinchuk? Het is een vraag die velen zich bij het lezen van de titel af zullen vragen. Hij is een van de rijkste mannen op aarde. De Oekraïense miljardair heeft zijn rijkdom vergaard in de mediawereld, als staalmagnaat en op de aandelenbeurs. In 2010 stond hij op de Time lijst van invloedrijkste mensen. Toen hij in december 2010 50 werd gaf hij een flink feestje in het Franse Courchevel. Hier mochten 300 gasten, waaronder Bill Clinton en Christina Aguilera genieten van een welverdiende maaltijd van de Franse topkok Alain Ducasse. Cirque du Soleil werd speciaal vanuit Canada ingevlogen, net als wodka uit Rusland en de beste wijnen van Frankrijk. Een groot vuurwerkspektakel sloot het feest in stijl af. De kosten van het feestje lekten uit en leidden tot protesten vanuit de Franse bevolking. Totale kosten? Een slordige 7 miljoen dollar.

9. Bradley-Martin Ball

Bradley Martin Ball

Cornelia Bradley-Martin, een succesvolle dame, met veel geld te besteden, woonde eind negentiende eeuw in New York. Ze had als doel het geven van de “the greatest party in the history of the city”. Ze kende vrwijel iedereen die er in die tijd toe deed. Het was een echte “socialite”. Hoewel het land, en de wereld in zijn geheel, al een aantal jaar in een flinke crisis zaten, besloot ze een spectaculair bal te geven in de koude februarimaand van 1897. Ongeveer 700 van de rijkste Amerikanen waren uitgenodigd in het luxueuze Waldorf-Astoria hotel. Slechts een paar van de 700 gasten waren geen miljonair. Het hotel was speciaal voor de gelegenheid omgebouwd tot een kopie van het verfijnde Versaillespaleis. De meeste vrouwelijke gasten kwamen dan ook als Marie Antoinette naar het bal. Gasten mochten alles bestellen wat ze wilden van het zeer dure hotelmenu. Dit deden ze dan ook. Duizenden liters drank gingen er die avond doorheen. New York schudde voor even op zijn grondvesten. De kater kwam de dag erna.

8. Corey Delaney feestje

De papa en mama van de 16 jarige Corey Delaney uit Melbourne waren een weekje op vakantie dus besloot de jongeman een feestje in de achtertuin te geven. Een feestje voor zo’n 500 mensen wel te verstaan. Tieners en veel alcohol, dan weet je natuurlijk zeker dat het volledig uit de hand loopt, en dat deed het dus ook. De media dook er bovenop wat leidde tot bovenstaand epische interview met Corey. Zijn ouders weten op dat moment nog van niks …

7. Londen bier overstroming

London Beer Flood

Ok, de grote overstroming in Londen van 17 Oktober 1814 hadden we misschien ook als grote ramp kunnen noemen. De stad overspoelde die dag met 1.470.000 liter bier! En het was geen grap, zeven mensen kwamen om het leven door de overstroming. Waarom dan toch in de lijst van de meest epische feesten? Dat komt door de nasleep, het lukte reddingswerkers niet om hulp te bieden, want duizenden mensen kwamen af op de overstroming om van de straten te drinken, en te badderen in bier! Zeg maar het grootste ‘open bar’ feest ooit gehouden: 1.47 miljoen liter, daar moeten toch minstens 4 miljoen biertjes uitgehaald kunnen worden!

6. 50ste verjaardag Sultan van Brunei

Wat doe je met – bijna – al het geld van de wereld op je bankrekening? Dat geef je uit. Zeker op je verjaardag kan je net dat beetje extra’s regelen. Wat die extra’s voor de Sultan van Brunei waren? Wat dacht je van het inhuren van Michael Jackson om een paar deuntjes te zingen? Of de allerduurste kaviaar en champagne in kratten neer te zetten, voor ieder wat wils? Tja, je moet toch wat om de duizenden gasten gedurende een paar dagen optimaal te vermaken. Veel van de gasten vlogen naar het olierijke sultanaat speciaal voor Hassanal Bolkiah, hun goede vriend en gevierd sultan. Een militaire parade gevolgd door een polomatch gingen vooraf aan de festiviteiten. De totale kosten voor het feestje in 1996 waren 27 miljoen dollar. Tegenwoordig zou dat een slordige 40 miljoen dollar zijn. Niet slecht voor zo’n klein landje op het eiland Borneo.

5. Truman Capote’s Zwart-witte bal

Capote
New York World-Telegram and the Sun staff photographer: Higgins, Roger, photographer./publiek domein

Truman Capote was een beroemd Amerikaans schrijver bekend om zijn extravagante levensstijl. In 1966 leverde hij zijn meesterwerk ‘In Cold Blood’ af. Zes jaar had hij aan het boek gewerkt en het werd direct een klassieker. De roem en ook het geld kwamen hem aanwaaien. Het succes vierde Capote met een gigantisch feest. Het werd al gauw ‘Het feest van de eeuw’ genoemd en iedereen die ook maar een beetje een rol speelde in de Amerikaanse elite van die dagen was uitgenodigd. 540 mensen mochten zich uiteindelijk de gelukkigen noemen. De meest uiteenlopende acteurs, politici, journalisten, sportmensen en schrijvers waren aanwezig. Van Frank Sinatra tot Henry Fonda: ze waren er allemaal. Bezoekers werd gevraagd in zwarte en witte kleding te komen en daarbij een masker te dragen. Het bal werd gehouden in het beroemde Plaza Hotel in New York. De media-aandacht was enorm. De verhalen achteraf logen er niet om. Veel drank, alcohol en affaires maakten de nacht tot een legendarische, dit overigens tot teleurstelling van de beroemdheden die niet op de gastenlijst stonden.

4. Opening van de Romeinse Colosseum

colosseum

De opening van de Colloseum in 80 is het langste en bloederigste feest in de lijst. 10 jaar was er gebouwd aan het gigantische stadion, en toen het eindelijk af was moest dat flink gevierd worden. 100 dagen lang waren de spelen die Titus organiseerde. En de feestjes in die tijd waren ook een stuk wilder dan de huidige feestjes, veel drank en orgies! En veel bloed, iniedergeval genoeg om een PETA aanhanger een hartaanval te bezorgen, er werden tijdens de spelen zo’n 9.000 (vooral exotische) dieren vermoord. En ook de mensen moesten er aan geloven, zo’n 2.000 Gladiatoren stierven er alleen al tijdens de openingsceremonies … Episch, maar wel gruwelijk, we gaan verder met een liever feestje.

3. Woodstock

Woodstock
Mark Goff/publiek domein

Zo’n 500.000 mensen verzamelden zich op een groot veld in Bethel, New York, in de zomer van 1969. Een aantal jonge mannen had de Woodstock Music & Art Fair bedacht. Het evenement had de beste artiesten van het moment uitgenodigd en dit waren legendarische namen als Jimi Hendrix, the Who en de Grateful Dead. Meer dan 100.000 tickets waren al verkocht, maar al gauw bleek er veel meer publiek op af te komen. Het gebruik van drank en drugs nam epische vormen aan. Een nieuwe generatie eiste zijn plek op in de geschiedenisboekjes en vroeg om maatschappelijke veranderingen in een samenleving die daar duidelijk nog niet aan toe was. Wat volgde was een explosie van de vrije seksuele moraal en een beslissend moment in het ontstaan van de hippiebeweging. De knallende seks, drugs en Rock&Roll werden op Woodstock tot in het ultieme beleefd.

Ondertussen hebben we een volledige Top 10 aan Woodstock gewijd!

2. Goudlakenkamp

goudlakenkamp

Wat gebeurt er wanneer twee koningen besluiten om een feestje te geven? Of nog beter, wat gebeurt er als ze elkaar de loef afsteken? Dan heb je het meest epische feest ooit gegeven. Het vond plaats in Goudlakenkamp, een plaats in het Franse Balinghem. Hier vond een ontmoeting plaats tussen koning Frans I van Frankrijk en koning Hendrik VIII van Engeland van 7 juni 1520 tot en met 24 juni 1520. Het was bedoeld om de vriendschapsband tussen beide landen te verbeteren, om zich te kunnen concentreren op eventuele invallen van het Ottomaanse Rijk. Zowel Hendrik als Frans arriveerden met een groot gevolg, waarvan de rijkdom afstraalde. Op 7 juni vond de ontmoeting plaats, gevolgd door evenementen als steekspelen, grote banketten met veel vermaak en de koningen bevochten elkaar in onderlinge duels. Door het laatste vond een incident plaats, waarbij koning Frans I Hendrik VIII in een worstelwedstrijd op vernederende wijze versloeg. Hoewel het spektakel indruk maakte was het feest funest voor de schatkisten van beide landen; er werd gevreesd voor een failliet van de staat. Op politiek gebied werd niets bereikt. Een paar maanden na de ontmoeting sloot Hendrik VIII een verdrag met Karel V, werd de verloving van zijn dochter met de Franse kroonprins verbroken ten gunste van een verloving met Karel V en stonden de Engelsen een paar maanden later als strijdende partij tegenover de Fransen. Maar het feest was episch! (bron)

1. VE Day – 8 Mei 1945

Waarschijnlijk het grootste feest ooit gevierd, 8 Mei 1945, het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa. In Nederland vieren we Bevrijdingsdag op 5 Mei, omdat het Duitse leger in Nederland op 5 mei 1945 zou hebben gecapituleerd, en in de voormalige Oostbloklanden wordt 9 mei aangehouden omdat Duitsland tegenover de Sovjet-Unie een dag later capituleerde, maar op 8 mei 1945 was het voornamelijk in Amerika en Engeland groot feest. Gigantische groepen mensen trokken naar pleinen als Piccadilly Circus in Londen en Times Square in New York om de overwinning te vieren. Het grootste feest vond misschien wel plaats in Moskou, waarover het verhaal gaat dat de alcohol in de hele stad volledig op was! In Australië waren ze sceptischer en schreven de kranten “Since when has it been customary to celebrate victory halfway through a contest?” En inderdaad, de oorlog met Japan was nog in volle gang. Tot Amerika op 6 en 9 augustus de atoombommen gooide op Hiroshima en Nagasaki, en de Sovjet Unie op de dag van de tweede bom Japan ook de oorlog verklaarde. 10 augustus besloot ook Japan zich over te geven, reden dus voor nog een feestje van de geallieerde, en zo werd op 15 augustus 1945, V-J Day, het feestje nogmaals gevierd.