Top 10 Familiefilms Om Te Kijken Met Het Hele Gezin

Het is weekend, alle verplichtingen zijn opzij gezet, het is lelijk weer buiten. Tijd om gezellig met de hele familie een film te kijken. Door de jaren heen zijn er veel klassieke familiefilms gemaakt vol avontuur, een eng moment en koddige humor. Wat zijn de tien beste familiefilms aller tijden?`

10 Babe

babe

De Australische film Babe was in 1995 een verrassende familiehit. De film vertelt het verhaal van het biggetje Babe dat, nadat zijn moeder wordt geslacht, onderdak vindt bij een vriendelijke boer. Op zijn boerderij maakt Babe kennis met een aantal dieren. Bijna wordt Babe met Kerstmis opgegeten, maar hij weet hier aan te ontsnappen. Dan komt de boer er per ongeluk achter dat Babe talent heeft om schapen te hoeden. Kan hij met het schattige varkentje ook de schapendrijfwedstrijd winnen?

9 Harry Potter and Philosopher’s Stone

daniel radcliffe als harry potter

De eerste film in de Harry Potter reeks is sinds 2001 uitgegroeid tot een kerstvakantiefavoriet. Voor het eerst maken we kennis met Harry Potter die ontdekt dat hij naar een school voor tovenaars mag. Hier ontmoet hij nieuwe vrienden als Ron en Hermelien. Bovendien zal hij er snel achter komen dat er iets niet pluis is op school. De Harry Potter films zouden al snel te eng worden voor kleine kinderen maar deel 1 is net spannend genoeg.

8 Toy Story

Toy Story

Pixar heeft een lange reeks animatiefilms op zijn naam staan die door ontelbaar veel families zijn gezien. De debuutfilm van de filmmaatschappij was de eerste speelfilm die compleet door een computer werd gegenereerd. Toy Story werd ook vrijwel direct gebombardeerd tot een klassieker waar zowel ouders als kinderen van kunnen genieten. Het speelgoed dat tot leven komt wanneer er even geen mens in de buurt is, lijkt overbodig te worden wanneer hun bezitter een echte Buzz Lightyear pop krijgt. Voormalig favoriet cowboy Woody kan zijn jaloezie moeilijk bedwingen wat tot een adembenemend avontuur zal leiden.

7 Willy Wonka and the Chocolate Factory

willy wonka

Roald Dahl schreef een groot aantal onvergetelijke kinderboeken waaronder het zeer populaire Charlie and the Chocolate Factory. In 1971 werd het boek met een andere titel verfilmd al bleef het verhaal grotendeels hetzelfde. De excentrieke snoepfabrikant Willy Wonka geeft voor het eerst toegang tot zijn geheime fabriek. Wie in een van zijn repen een gouden kaartje vindt, hoort tot het selecte gezelschap van bezoekers. Het arme jongetje Charlie droomt ervan om mee te mogen, maar heeft zelden geld voor een chocoladereep. Zal het hem lukken om toch tot de bizarre wereld van Wonka door te dringen? Een prachtige verfilming die wordt opgevrolijkt met een aantal legendarische liedjes.

6 Finding Nemo

Finding Nemo

De vijfde speelfilm van Pixar was wederom een voltreffer. Finding Nemo speelt zich af onder de zee, een wereld die door de makers op verbluffende wijze wordt geanimeerd. Voor een familiefilm begint Finding Nemo zeer tegendraads wanneer de moeder van de clownvis wordt opgegeten. Dit zorgt ervoor dat zijn vader Marlin zijn enige kind iets teveel beschermd. Wanneer zijn rebelse zoon door duikers wordt gevangen, begint Marlin aan grote zoektocht waarbij hij een aantal vreemde zeebewoners zal ontmoeten.

5 E.T. the Extra-Terrestrial

E.T. the Extra-Terrestrial

E.T. is een tijdloze sciencefictionfilm voor de familie. Een groep buitenaardse wezens bezoekt de Aarde, maar wanneer ze bijna ontdekt worden, vluchten ze snel. Een van de wezens komt te laat terug en moet overleven op een onbekende planeet. Hij verstopt zich in het huis van een familie. Wanneer de 10-jarige Elliott hem ontdekt, probeert hij contact te leggen met het vreemde wezen. Het is het begin van ontroerende vriendschap. Totdat E.T. ziek wordt en terug naar huis moet gaan om te overleven.

4 Star Wars: A New Hope

Star Wars A New Hope

Een generatie ouders groeide in de jaren zeventig op met Star Wars. Tegen de verwachtingen in volgde jaren later nog een trilogie en aan het eind van 2015 begint een nieuwe reeks films met veel van de acteurs uit de originele film. Een perfect moment om met de hele familie de film te kijken waarmee het allemaal begon. Wellicht is het even slikken voor de jongste kinderen wanneer Darth Vader in het begin door de rook verschijnt. Daarna volgt een fantasierijke avonturenfilm over een ambitieuze jongeman, een stoere prinses, een belhamel met een harige vriend en twee ruziënde robots.

3 The Wizard of Oz

The Wizard of Oz

De bekendste verfilming van The Wizard of Oz was in 1939 een van de eerste kleurenfilms. Nu het is moeilijk voor te stellen maar de film was geen commercieel succes. Inmiddels kent iedereen het verhaal van het meisje Dorothy dat op een dag met haar hondje Toto door een tornado in een sprookjeswereld beland. Ze moet de weg van gouden bakstenen volgen naar de Stad van Smaragd waar de tovenaar Oz woont. Misschien kan hij haar helpen om thuis te komen. Onderweg komt ze een drietal vreemde figuren tegen die haar gezelschap houden. Judy Garland als Dorothy zingt ook nog het beroemde liedje ‘Over the Rainbow’.

2 My Neighbour Totoro

My Neighbour Totoro

De Japanse animatiemeester Hayao Miyazaki heeft een aantal prachtige tekenfilms op zijn naam staan. Maar sommige titels als Spirited Away en Princess Mononoke zijn bij vlagen te eng voor kleine kinderen. Dit in tegenstelling tot My Neighbour Totoro, het ontwapende verhaal van twee meisjes, Mei en Satsuki. Bij hun nieuwe huis vinden zij een bos waar een groot en schattig wezen woont dat over magische krachten beschikt, als hij zin heeft. Wanneer de kleinste zus op een dag verdwijnt, roept Satsuki de hulp in van Totoro die een opvallende gedaante aanneemt.

1 Bambi

Bambi

Walt Disney is een van de belangrijkste pioniers van de familiefilm. Van alle klassiekers is Bambi (1942) nog steeds de meest complete. We zien het jonge hertje Bambi zijn eerste stappen zetten, vrienden maken met het olijke konijn Stampertje en ijspret beleven. Maar ook de donkere kant is aanwezig wanneer Bambi’s moeder door jagers wordt neergeschoten. Muziek speelt een grotere rol dan dialogen in Bambi waardoor het verhaal door elk kind is te volgen. Een tijdloze film die op talloze manieren is nagedaan.