Top 10 Films met Cameron Diaz

Ooit was Cameron Diaz een veelgevraagd model. Met haar rol in ‘The Mask’ brak ze in 1994 door als actrice. Inmiddels staan er ruim 15 acteerprijzen op haar schoorsteen. Én miljoenen dollars op haar bankrekening!

10. Knight and Day

Knight and Day

Knight and Day uit 2010 is de tweede film waarin Diaz samenspeelt met Tom Cruise (de eerste, Vanilla Sky komen we zo nog tegen). In deze actiecomedy speelt Diaz June een eenzame vrouw die in het vliegtuig aan de praat raakt met Roy Miller. Wat ze niet weet is dat Miller een superspion is, en de ontmoeting ook niet geheel toevallig. Wanneer het vliegtuig neerstort verandert alles. Ze wordt over de hele wereld achtervolgt en beleefd de wildste avonturen met Roy.

9. My Best Friend’s Wedding

My Best Friend's Wedding

‘My Best Friend’s Wedding’ is een romantische komedie uit 1997. De hoofdrollen waren voor respectievelijk Julia Roberts en Dermot Mulroney. Zij spelen twee ex-geliefden, die met elkaar hebben afgesproken om te trouwen als zij voor hun 28e verjaardag niemand vinden. Dan wordt Michael smoorverliefd op Kimberly, gespeeld door Cameron Diaz. Deze bijrol leverde Diaz maar liefst twee prijzen op; haar acteerprestaties zijn gewaardeerd met respectievelijk een ALMA Award voor beste actrice én met een Blockbuster Entertainment Award voor de Beste vrouwelijke bijrol in een komedie. Leuk om te weten is dat Julia Roberts heeft gevraagd om Dermot Mulroney en Cameron Diaz als haar tegenspelers.

8. Vanilla Sky

vanilla sky

Ook in ‘Vanilla Sky’ bevindt Cameron Diaz zich in goed gezelschap. De hoofdrollen worden gespeeld door Tom Cruise en Penélope Cruz. Opmerkelijk is dat ook hier sprake is van een soort driehoeksverhouding. Zo kan Julianna – gespeeld door Cameron Diaz – het niet uitstaan als ze bemerkt dat ze David (Tom Cruise) kwijtraakt aan Sofia (Penélope Cruz). Op een gegeven moment veroorzaakt ze een ongeluk, waarbij ze zelf het leven laat. David raakt ernstig verminkt. Zal de liefde tussen hem en Sofia standhouden? Hoewel Cameron Diaz is genomineerd voor een Golden Globe, is deze niet aan haar uitgereikt.

7. Any Given Sunday

any given sunday

In 1999 – aan de vooravond van de kerstvakantie – ging ‘Any Given Sunday’ in première. Hierin zien we Cameron Diaz als Christina Pagniacci. Zij is de eigenaar van een American Football team, dat vroeger veel successen heeft geboekt. Dat was nog in de periode, dat Christina’s vader de baas was. In ‘Any Given Sunday’ zien we hoe het team – onder bezielende aanvoering van coach Tony D’Amato (Al Pacino) – weer vorm krijgt. Vooral de vele moeizame, onderlinge verhoudingen worden belicht.

6. The Holiday

The Holiday

‘The Holiday’ – uit 2006 – valt onder het genre romantische komedie. De hoofdrollen waren voor Kate Winslet, Jude Law en Cameron Diaz. Laatstgenoemde vertolkt de rol van Amanda. Deze Amerikaanse vrouw – die een bijzonder druk leven leidt – voelt het leven aan haar voorbij trekken. Dan komt ze in contact met de Engelse Iris. De vrouwen besluiten om gedurende twee weken van huis te wisselen. Én van leven. Juist dan komen de dames een leuke man tegen. De afgesproken twee weken vliegen voorbij! Zullen zij besluiten om hun manier van leven definitief om te gooien?

5. Gangs of New York

gangs of new york

De film ‘Gangs of New York’ (2002) van regisseur Martin Scorsese neemt ons mee naar het gangsterleven van New York gedurende de 19e eeuw. Als Jenny Everdeane zet Cameron Diaz een dievegge neer, die zich heeft aangesloten bij een bende. Zij is het liefje van gansterbaas Sirocco. Dan ontmoeten zij Amsterdam Vallon, gespeeld door Leonardo DiCaprio. Hij wil de dood van zijn vader wreken. Je kunt je voorstellen dat dit de verhoudingen binnen de gangsterwereld op scherp zet. ‘Gangs of New York’ is genomineerd voor maar liefst 10 Acedemy Awards. Uiteindelijk heeft het productieteam van deze film ruim 30 andere filmprijzen in ontvangst genomen. Het zijn echter vooral Leonardo DiCaprio en Daniel Day-Lewis die schitteren in de film, vandaar slechts de 5e plek in deze lijst.

4. Shrek

Shrek

In 2001 verscheen het eerste deel van de komische animatiefilm ‘Shrek’. Net als Mike Myers, Eddie Murphy en John Lithgow heeft Cameron Diaz een van de stemmen ingesproken. En wel die van Fiona. Zelfs de boer – die Fiona op een gegeven moment laat – is afkomstig van Cameron Diaz! Leuk om te weten is dat alle stemacteurs elkaar nooit hebben ontmoet; ze hebben hun teksten afzonderlijk ingesproken. De moraal van deze film is dat het innerlijk van mensen veel belangrijker is dan de buitenkant. Zelfs op Shrek – een oger – past een dekseltje.

3. The Mask

the mask

Zoals gezegd, haar rol in ‘The Mask’ betekende de doorbraak van Cameron Diaz als actrice. Hierin speelt ze de rol van Tina Carlyle. Als zij polshoogte komt nemen in een bank – die haar vriend wil overvallen – loopt ze Stanley tegen het lijf. Deze verlegen bankmedewerker droomt van een ander leven. Dan duikt hij een masker op in de rivier. Als Stanley dit opzet, verandert hij in een soort tekenfilmheld met een groen masker en ongekende krachten. Tina ziet volop mogelijkheden! ‘The Mask’ bleek een groot succes; wereldwijd heeft deze film meer dan 350 miljoen dollar opgeleverd.

2. Being John Malkovich

Being John Malkovich

Vooropgesteld, als je ‘Being John Malkovich’ wilt kijken, dan heb je wel een portie verbeeldingskracht nodig! In deze film – die in 1999 in de bioscopen was te zien – speelt Cameron Diaz de rol van Lotte. Zij is getrouwd met de werkloze poppenspeler Craig. Om de lasten te kunnen betalen, gaat Craig aan de slag als kantoormedewerker. Hij wordt geplaatst om afdeling 7 ½. Al snel ontdekt Craig dat er zich achter een dossierkast een geheime ruimte bevindt. Toen hij hierin kroop, kwam hij in het hoofd van acteur John Horatio Malkovich terecht! In die hoedanigheid geraakt zijn leven – als ook dat van Lotte – in een stroomversnelling.

1. There’s Something About Mary

There's Something About Mary

Haar vertolking van Mary leverde Cameron Diaz een American Comedy Award op. Meer in het algemeen is ‘There’s Something About Mary’ gewaardeerd met ruim 15 prestigieuze filmprijzen. Deze film draait om de mislukte puberliefde tussen Ted – gespeeld door Bent Stiller – en Mary. Jaren later wil Ted weten hoe het Mary vergaan is. Hij huurt een detective in om meer over haar te weten te komen. Ook de detective wordt verliefd op de mooie Mary. De mannen zetten alles op alles om haar voor zich te winnen.