Sinds de tijd van de happende Pacman is de game industrie een stuk verder geraakt. Met veel krachtiger consoles en computers zijn de mogelijkheden voor het maken van een gave game bijna onbeperkt geworden. De online werelden van veel games zijn in sommige gevallen bijna net zo realistisch als de onze. Met de Playstation, de Xbox, de Wii U en alle computergestuurde spelletjes, is het mogelijk om jezelf in een wereld te plaatsen waar alles kan en mogelijk is. In het grote aanbod van games zijn er vanzelfsprekend aan aantal de beste. Wat zijn de 10 beste games van het afgelopen jaar?

10. Tearaway, voor de Playstation Vita

tearaway

De studio achter het succes van ‘LittlebigPlanet’ heeft optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden van de handheld Playstation. Je kunt bijvoorbeeld de karakters uit het spel helpen door dingen te tekenen en op de rug van de Vita tikken om bepaalde moves uit te voeren. Het is zonder twijfel het beste spel tot op heden voor de Vita. Met gave graphics en een sublieme gameplay wandel je door verschillende werelden en voer je erg veel grappige opdrachten uit. Tearaway is voor het hele gezin geschikt.

9. The Legend of Zelda: a link between worlds, voor de Nintendo 3DS

The Legend of Zelda a link between worlds

Link is al jaren de held van de legendarische Zelda-reeks. Het spel speelt zich af in een tweedimensionale wereld, maar heeft 3D graphics als je het op de 3DS, de handheld van Nintendo, speelt. Uiteraard moet je weer veel kerkers doorlopen en alle karakteristieke puzzels en andere uitdagingen aangaan. Met nieuwe wapens, levels en een hoop herkenbare werelden, heeft ‘A link between worlds’ een hoop te bieden. Een waardige game voor de 3DS.

8. Super Mario 3D World, voor de Wii U

Super Mario 3D World

De beroemde loodgieters Luigi en Mario ontdekken samen met Toad en Princess Peach een wereld vol gevaren. Er staan talloze ren-, spring en denkuitdagingen op je te wachten in dit spel. Rosalina kan worden unlocked om ook mee te spelen. Elk karakter heeft geheel eigen voor- en nadelen en hierdoor is de gameplay altijd weer verschillend. Zoals de oude Mariospellen ook hebben, heeft de speler ook in dit spel veel levens die hij of zij mag verbruiken. Met tal van bonussen en gadgets is het een gevarieerd spel om met de hele familie te spelen. Ideaal voor op een koude kerstavond.

7. Rayman Legends, alle consoles en PC

Rayman Legends

Rayman behoort voor de wat oudere gamer inmiddels tot het meubilair. Het opvallende ventje maakt al jaren de meest bizarre avonturen mee. Het van oorsprong Franse cartoonkarakter heeft geen benen en geen armen, maar dat weerhoudt hem er niet van om de meest doldwaze avonturen mee te maken. Met schitterende graphics, uitstekende en soms ook echt lastige gameplay, en met meer dan 100 levels om jezelf doorheen te worstelen, is Rayman Legends een spel dat je wel eventjes bezighoudt.

6. Skylanders Swap Force, PS4, PS3, Xbox one, Xbox 360, Wii U

Skylanders Swap Force

In de reeks Skylanders is dit weer een nieuwe titel die aan de hoge verwachtingen voldoet. Het verhaal is gebaseerd op de voorgaande games. Spelers brengen speelgoedpoppetjes weer tot leven en deze zogenaamde ‘Skylanders moeten vervolgens allerlei spelletjes oplossen. Er zijn maar liefst 256 combinaties mogelijk. Je kunt de actiefiguren namelijk uit elkaar halen en ergens anders de onderdelen weer op plaatsen.

5. BioShock Infinite, PS3, Xbox 360, Pc

BioShock Infinite

Een detective gaat in een stad hoog boven de wolken op onderzoek uit. Door een meesterlijke verhaallijn word je meegenomen op een tocht door de krochten van een wereld die de jouwe zeker niet is. Met interessante verhaallijnen en mooie graphics speelt het spel erg lekker weg. Nog steeds is er een debat gaande of BioShock een aanval is op het idee van Amerikaans Exceptionalisme – het idee dat de VS boven andere landen verheven zijn, en dus beter zijn dan die landen. Het spel speelt zich af in 1912. Booker DeWitt, een vroegere agent gaat op onderzoek uit om een jonge vrouw te vinden, Elisabeth, die het grootste gedeelte van haar leven is gegijzeld en tot op heden onvindbaar. Booker komt op deze manier in contact met de twee strijdende facties van de stad, de Nativist en Elite oprichters die de stad puur Amerikaans willen houden. Met allerlei wapens en kinetische krachten speel je het spel in een ruk door.

4. The last of us, PS3

The last of us

Een actie-avonturenspel van Sony waar Joel de jonge Ellie moet begeleiden naar een verzetsgroep, genaamd the Fireflies. Ellie kan namelijk de wereld redden omdat zij het antwoord is op een wereldwijde infectie uitbraak. Met dit in het achterhoofd moet je haar tegen allerlei zombies en bizarre wezens verdedigen. De superbe verhaallijn speelt erg verslavend. De speler moet soms goed nadenken alvorens hij een beslissing neemt om bepaalde zaken wel of juist niet aan te pakken. The last of us heeft een systeem, de Balance of Power, die de wezens in het spel erg realistisch maken. Zo reageren ze op hulpoproepen en maken ze gebruik van de zwakheden van de speler. Een realistisch spelende game met inhoud.

3. Grand Theft Auto V, PS3, Xbox 360

grand theft auto 5

Het moest en zou de hit van het jaar worden. En dat werd het ook. Het vierde deel uit de vermaarde GTA reeks werd een wereldwijde hit. Een voormalig bankrover, een psychopaat en een gang lid kruisen elkaars pad in deze verbluffende game. Door het uitvoeren van de opdrachten kom je steeds verder in het spel en leer je alle hoekjes van de stad kennen. Door mensen te liquideren, transporten te overvallen en dan weer eens iemand te ontvoeren, maak je snel naam voor jezelf. Het speelt zich af in Los Angeles. Uiteraard kan je ook besluiten om de opdrachten te laten voor wat het is en gewoon rond te lopen op zoek naar slachtoffers. Als je online gaat kan je met andere spelers opdrachten uitvoeren en je criminele zelf helemaal los laten gaan.

2. Need for Speed: Rivals, PS4, PS3, Xbox One, Xbox 360, PC

Need for Speed Rivals

Net als GTA heeft ook Need for Speed een naam hoog te houden. Electronic Arts heeft deze succesvolle reeks met een nieuwe titel uitgebreid. ‘Rivals’ heeft de lat nog maar weer eens hoger gelegd. De superbe graphics en de razendsnelle auto’s maken het ontsnappen aan de politie nog spectaculairder. Alles is over-de-top aan deze game, en dat is precies waar de fans op zitten te wachten. Maak zelf je eigen auto en geniet van de momenten dat je weer eens iemand te snel af bent geweest. Een bijzonder snel spel dat goed is voor heel wat heftige zweetmomenten. Adrenaline verzekerd.

1. Assassin’s Creed IV: Black Flag, , PS4, PS3, Xbox One, Xbox 360, PC , Wii U

. Assassin's Creed IV Black Flag

Assassin’s Creed, is net als de overige twee games uit de top drie een spel dat in de loop der jaren is geperfectioneerd. De gameplay is onovertroffen. Dit keer speelt het spel zich af in de achttiende eeuw, waar de speler door de herinneringen van Edward Kenway moet gaan om het spel tot een goede einde te brengen. Als Kenway speel je het spel en moet je een samenzwering ontmaskeren. Dit doe je door allerlei opdrachten uit te voeren in de bijzonder drukke wereld van de piraterij. Het ziet er allemaal weer schitterend uit en het spel speelt zichzelf. Voor de doorgewinterde Assasin’s Creed fan is het een nieuw deel vol met herkenbare items en acties. Toch zijn er flink wat nieuwe bewegingen, karakters en items bijgekomen. De wereld is vanzelfsprekend compleet nieuw. Je hebt het gevoel alsof je leeft in deze wereld die zo verslavend is dat je op moet passen dat je er niet te lang in blijft hangen. Voor je het weet loop je over straat met een lapje voor je oog en een papegaai op je schouder. Een verslavend en indrukwekkend spel.

Lees hier ook nog eens de top 40 games van 2013 om naar uit te kijken terug.