Voor kunstliefhebbers is het Louvre hét museum om te bezoeken. Dit beroemde museum in Parijs heeft een uitgebreide collectie, met een aantal wereldberoemde werken. Wil je weten welke kunstwerken in de collectie het bekendst zijn? Lees dan deze top 10 beroemde schilderijen in het Louvre.

10. De aankomst van Maria de’ Medici in Marseille – Peter Paul Rubens

aankomst van Maria de' Medici in Marseille - Peter Paul Rubens

Dit schilderij maakt deel uit van een van de belangrijkste collecties van Peter Paul Rubens. De Vlaamse schilder maakte een reeks van 24 schilderijen over Maria de’ Medici die ook wel de Cyclus van Maria de Medici genoemd worden. Het schilderij laat de feestelijke intocht van Maria de’ Medici zien wanneer ze de toekomstige koningin van Frankrijk is. Je herkent het werk meteen als een schilderij van Rubens dankzij de prominent aanwezige naakte vrouwen.

9. La belle jardinière – Rafaël

La belle jardinière

Rafaël was een beroemde schilder uit de renaissance en is ook volop aanwezig in het Louvre. Dit schilderij wordt ook wel “Madonna met kind en Sint Jan de Doper” genoemd. Deze omschrijving maakt meteen duidelijk naar wie je kijkt. Het is een van de vele schilderijen die Rafaël maakte waarop een Madonna te zien is. Volgens experts is dit een van zijn beste werken uit die reeks.

8. De eed van de Horatii – Jaques-Louis David

De eed van de Horatii

Het schilderij, de eed van de Horatii van Jaques-Louis David, wordt gezien als een van de meest vooraanstaande neoklassieke schilderijen. Op het schilderij zie je drie broers uit Rome die een laatste groet aan hun vader brengen voordat ze de strijd aangaan met drie strijders uit de stad Alba Longa. Twee van hen zullen de strijd niet overleven. Het verhaal vond plaats in de zevende eeuw voor Christus en is in 1784 op het doek gezet door Jaques-Louis David.

7. De kroning van Napoleon – Jacques-Louis David

De kroning van Napoleon

Ook dit schilderij in het Louvre is geschilderd door Jacques-Louis David, een Franse schilder die nu ook een belangrijk Frans evenement heeft geschilderd. Het bijzondere aan het tafereel op dit schilderij is dat de kroning van Napoleon ervoor gezorgd heeft dat het Louvre tijdelijk het Musée Napoléon genoemd werd. Het museum kreeg zijn oude naam terug toen Napoleon een decennium later werd afgezet.

6. Het vlot van de Medusa – Théodore Géricault

Het vlot van de Medusa

Het vlot van de Medusa wordt door veel kenners gezien als een van de meest toonaangevende werken uit de eerste helft van de negentiende eeuw. Het vlot van de Medusa werd geschilderd door Théodore Géricault, die helaas niet lang leefde wegens ziekte. Toch liet hij veel na, want zijn romantische schilderstijl werd als inspiratie gebruikt door Eugène Delacroix. Dit schilderij wordt dan ook gezien als de brug tussen de neoklassieke en romantische stijl.

5. De kantwerkster – Johannes Vermeer

De kantwerkster

Er hangen ook Nederlandse werken in het Louvre, waaronder dit bekende werk van Johannes Vermeer. Het is het kleinste schilderij in dit rijtje, met een afmeting van 24,5 bij 21 centimeter. Het schilderij is beroemd geworden omdat het een goed voorbeeld is van de manier waarop Vermeer mensen in alledaagse situaties schilderde. Hij deed dat heel verfijnd en met ontzettend veel aandacht voor detail. Net als op veel van zijn andere schilderijen is hier een vrouw te zien die een handwerktaak uitvoert.

4. De Maagd van kanselier Rolin – Jan van Eyck

Maagd van kanselier Rolin

Dit werk van de Vlaamse schilder Jan van Eyck is ook een van de topstukken in het Louvre. Wat dit schilderij anders maakt dan vele anderen in dit lijstje, is dat de man die de opdracht voor het schilderij gaf ook de hoofdpersoon in het schilderij is. Nicholas Rolin is te zien, al biddend voor een Maria met kind. Het is niet gek dat Jan van Eyck dit schilderij gemaakt heeft, want hij was hofschilder aan het hof waar Nicholas Rolin werkzaam was als kanselier.

3. De Bruiloft te Kana – Paolo Veronese

De Bruiloft te Kana

Je vindt dit schilderij in dezelfde ruimte als de Mona Lisa. Hierdoor wordt het door toeristen soms gemist, omdat ze te druk zijn met een ander beroemd schilderij. Toch zou je zeggen dat De Bruiloft te Kana moeilijk te missen is, met een afmeting van grofweg 6 bij 10 meter. Het wordt gezien als een van de topprestaties van Veronese, die van de Venetiaanse School was. Dit schilderij is een groot en meeslepend werk dat een verhaal uit het Nieuwe Testament vertelt.

2. De Vrijheid leidt het volk – Eugène Delacroix

De Vrijheid leidt het volk

De Vrijheid leidt het volk uit 1830 is een echt Frans werk. Het wordt gezien als het meesterwerk van romantische schilder Eugène Delacroix. Het schilderij is gemaakt met de Julirevolutie uit 1830 in gedachten. Deze revolutie kwam na de beroemde Franse Revolutie, maar was opnieuw een moment voor het gewone volk om de monarchie op zijn plek te zetten. De hoofdpersoon in het schilderij is een vrouw die de Franse vlag vasthoudt. Zij staat symbool voor vrijheid en een nieuw Frankrijk.

1. Mona Lisa – Leonardo da Vinci

Mona Lisa – Leonardo da Vinci

Dit kunstwerk in het Louvre is eigenlijk niet te missen. Het is helemaal niet groot, maar er staan wel rijen mensen naar de vrouw met haar mysterieuze lach te kijken. De Mona Lisa werd aan het begin van de zestiende eeuw geschilderd door da Vinci en is een van de beroemdste schilderijen ter wereld. Het Louvre doet er dan ook alles aan om dit schilderij in topconditie te houden. Zo heeft ze haar eigen kamer in het museum, waar de temperatuur perfect kan worden gehouden voor het canvas en de verf. Daarnaast wordt het schilderij beschermd door een kleine kooi gemaakt van kogelwerend glas.

Wil je een van deze schilderijen dagelijks bekijken, maar woon je niet in Parijs? Dan is posters afdrukken van een van deze prenten een goede optie.