Azië is het grootste werelddeel op aarde. Zo neemt dit continent 29,4% van de totale landoppervlakte in. Uitgaande van het aantal inwoners is Azië nog grootser; maar liefst 61% van de totale wereldbevolking woont hier.
1. China. – 1.42 miljard inwoners
China herbergt meer dan 1,4 miljard mensen, het meest bevolkte land ter wereld maakt. Het land kent een immense geografische diversiteit, van de metropolen aan de oostkust zoals Shanghai en Beijing, tot de afgelegen hoogvlaktes van Tibet en de woestijnen in het noordwesten. Deze landschappelijke variatie heeft geleid tot een ongelooflijk rijke biodiversiteit en een van de meest complexe ecosystemen ter wereld.
China’s lange geschiedenis, die meer dan 3.000 jaar gedocumenteerde beschaving omvat, heeft geleid tot een schat aan culturele tradities en innovaties. Van de Grote Muur tot het Terracottaleger en van traditionele geneeskunde tot moderne technologische hoogstandjes, het land blijft verbazen.
Het bevolkingsbeleid heeft een grote invloed gehad op de demografische samenstelling. Hoewel het eenkindbeleid inmiddels is afgeschaft, kampt China met een vergrijzende bevolking en een afname in geboortes. Dit vormt een uitdaging, maar ook een kans voor innovatie en sociale hervormingen. Ondanks deze uitdagingen blijft China een economische en culturele supermacht die de wereld blijft beïnvloeden.
2. India – 1.43 miljard inwoners
India is voor het grootste deel een schiereiland en bestaat uit drie delen. De Himalaya-bergketen ligt in het noorden, uitlopend in een vlakte met grote rivieren. Naar het westen tref je de Tharwoestijn, terwijl het zuiden van India een groot plateau vormt, het zogenaamde Dekan.
India is de bakermat van religies zoals het hindoeïsme en boeddhisme, die grote invloed hebben gehad op de cultuur in Zuidoost-Azië. India kent maar liefst 638.588 dorpen; bijna driekwart van de bevolking woont op het platteland.
3. Indonesië – 277 miljoen inwoners
De Republiek Indonesië bestaat uit een archipel van 17.508 eilanden, waarvan ongeveer 6.000 bewoond zijn. Java, Sumatra, Kalimantan, Nieuw-Guinea en Celebes zijn de grootste eilanden. Indonesië ligt in een geologisch actief gebied, met aardbevingen, vloedgolven en vulkanisme. Juist dit vulkanisme zorgt voor een vruchtbare bodem. Dankzij het klimaat en overvloedige neerslag is de landbouwopbrengst hoog. Indonesië beschikt ook over grote natuurlijke rijkdommen zoals olie, gas en mineralen.
4. Pakistan – 248 miljoen inwoners
De Islamitische Republiek Pakistan ontstond in 1947, als een thuisland voor Indiase moslims. Pakistan heeft een oppervlakte van 796.095 km² en een kustlijn van 1.046 km langs de Arabische Zee. Het noorden van Pakistan wordt gedomineerd door gebergten zoals de K2 in Kasjmir, een van de hoogste bergen ter wereld. In het zuiden liggen woestijnen, terwijl de vruchtbare Punjab-regio in het oosten de graanschuur van het land vormt.
5. Bangladesh – 173 miljoen inwoners
Bangladesh is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Het land bestaat voornamelijk uit de delta van de rivieren de Ganges en Brahmaputra, die zorgen voor zeer vruchtbare grond. Helaas wordt het land vaak getroffen door overstromingen. Bossen bedekken ongeveer de helft van het landoppervlak, met bamboebossen in het noordoosten en mangrovebossen in het zuidwesten.
6. Japan – 124 miljoen inwoners
Japan bestaat uit 6.852 eilanden, waarvan Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu de belangrijkste zijn. Deze eilanden beslaan samen 97% van het landoppervlak. Japan is een van de meest beboste landen ter wereld, met tweederde van het landoppervlak bedekt door bossen. Dit maakt de bevolkingsdichtheid in de steden enorm. Japan is ook een van de technologische koplopers ter wereld en staat bekend om zijn unieke cultuur.
7. De Filipijnen – 116 miljoen inwoners
De Filipijnen zijn een archipel van 7.107 eilanden, waarvan Luzon en Mindanao de grootste zijn. Deze eilanden beslaan twee derde van het totale landoppervlak. Het landschap wordt gekenmerkt door bergen, heuvels en vulkanisme. Door ontbossing wordt veel flora en fauna bedreigd, maar de biodiversiteit blijft indrukwekkend.
8. Vietnam – 100 miljoen inwoners
Vietnam bevindt zich op het Indochina-schiereiland en kent een tropisch klimaat in het zuiden, een gematigd klimaat in het midden en koelere temperaturen in het noorden. De Mekong- en Rode rivierdelta’s zijn twee van de grootste rijstplantagegebieden ter wereld. Naast rijst produceert Vietnam ook belangrijke exportproducten zoals koffie, thee en suikerriet.
9. Iran – 89 miljoen inwoners
Iran, ooit bekend als Perzië, wordt beschouwd als een bakermat van de menselijke beschaving. Het land beschikt over verschillende biomen, waaronder bergen met eeuwige sneeuw en woestijnen waar de temperatuur ’s zomers kan oplopen tot 50 graden. Iran heeft ook 16 nationale parken en drie oerwouden, een bewijs van zijn ecologische diversiteit.
10. Turkije – 85 miljoen inwoners
Turkije ligt deels in Europa en deels in Azië en kent een enorme diversiteit aan klimaten. Het land is een toevluchtsoord voor dieren zoals de Europese wolf en de steenarend, die elders bijna zijn verdwenen. Met zijn rijke flora en fauna en culturele geschiedenis blijft Turkije een unieke bestemming.
7 reacties
Mist Rusland met 142.500.482 inwoners niet in deze lijst?
Rusland heeft 120 miljoen inwoners.Rusland zit voor het grootste deel in Azië,maar de meeste mensen wonen in het westenlijk deel namelijk 90 miljoen mensen.
Waar is thailand
Kazachstan
Afghanistan
Binnen afzienbare tijd zal India China voorbijgaan als land met de meeste inwoners van de wereld.
Floris Rusland heeft 145 mln inwoners