Azië is het grootste werelddeel op aarde. Zo neemt dit continent 29,4% van de totale landoppervlakte in. Uitgaande van het aantal inwoners is Azië nog grootser; maar liefst 61% van de totale wereldbevolking woont hier.
10. Turkije – 76.081.000 inwoners
De Republiek Turkije neemt een aparte positie in. Deze staat ligt namelijk zowel in Azië als in Europa. Ook qua klimaat kenmerkt het land zich door uitersten; het oosten van Turkije en Centraal-Anatolië kennen zeer hete zomers en ijskoude winters. De gebieden langs de Middellandse Zee hebben een mediterraan klimaat en de Noordkust een gematigd zeeklimaat. Dan is er nog het zuidoostelijk deel, waar het zeer droog en plaatselijk woestijnachtig is. De verschillende klimaten hebben tot gevolg dat je in Turkije een enorme verscheidenheid aan flora en fauna aantreft. Ook leven hier grote zoogdieren en vogels, die elders op de wereld nagenoeg niet meer voorkomen. Dan moet je denken aan de Europese wolf, de bruine beer, vale gier en de steenarend.
9. Iran – 76.789.000 inwoners
Iran – in Nederland tot halverwege de jaren ’30 Perzië genoemd – kent een bijzondere geschiedenis. Zo wordt het land gezien als één van de bakermatten van de menselijke beschaving. Van oudsher is het westen van Iran namelijk heel vruchtbaar. Je kunt wel stellen dat hier de landbouw is ontstaan. Verder kent Iran veel hoge bergen; in dit deel zijn de winters extreem koud en de zomers ronduit heet. De toppen van de Elboers zijn bedekt met eeuwige sneeuw. Het woestijnklimaat vind je het centrale Hoogland. ’s Zomers lopen de temperaturen hier op tot wel 50 graden! Door zijn uitgestrektheid en bergketens beschikt Iran over verschillende biomen en biotopen, waaronder drie oerwouden. Ook is er sprake van bijzonder weelderige flora en fauna. Wist je bijvoorbeeld dat Iran 16 nationale parken huisvest?
8. Vietnam – 89.702.000 inwoners
000 inwoners
De Socialistische Republiek Vietnam is gelegen in zuidoost Azië. Het bevindt zich op het Indochina schiereiland. Vietnam kent drie klimaten; in het zuiden heerst een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van 32 graden. In het najaar vallen hier zware regenbuien. Het midden van Vietnam is wat gematigder, in het noorden is het beduidend koeler. Vietnam wordt elk jaar maar liefst acht keer getroffen door een tyfoon. Zo’n tyfoon duurt meestal twee tot vier dagen. Het grootste deel van de Vietnamese bevolking leeft van de landbouw. Zo behoren de Mekong en Rode rivierdelta’s tot de grootste rijstplantage gebieden van de wereld. Naast rijst zijn pinda’s, graan, bataten en bonen belangrijke exportproducten. Als het gaat om geproduceerde marktgewassen dan nemen katoen, jute, koffie, thee en suikerriet een belangrijke plaats in.
7. De Filipijnen – 98.007.000 inwoners
De Filipijnen worden officieel de Republiek der Filipijnen genoemd. Deze eilandengroep bestaat uit maar liefst 7.107 eilanden, waarvan Luzon en Mindanao de grootste zijn. Samen beslaan beide eilanden tweederde deel van de totale oppervlakte van het land. Slechts 35% van de oppervlakte van De Filipijnen is vlak; bergen en heuvels hebben de overhand. Dit merkwaardige landschap is ontstaan door het naar elkaar toe bewegen van de Filipijnse Plaat en de Euraziatische Plaat. Zo hebben zich diepe troggen én eilandbogen in de oceaan gevormd. Inherent aan de gebergtevorming is vulkanisme. Verder hebben de bewegende platen aardbevingen tot gevolg. Deze specifieke landschappelijke en klimatologische omstandigheden hebben veel verschillende dieren en planten voortgebracht. Helaas wordt een groot aantal van hen bedreigd door de grootschalige ontbossing van De Filipijnen.
6. Japan – 127.350.000 inwoners
In Japan gebruiken ze twee namen om hun land aan te duiden, namelijk 日本 (にほん) Nihon en 日本 (にっぽん) Nippon. Hoewel beide namen inhoudelijk hetzelfde betekenen, worden ze anders uitgesproken. ‘Nippon’ wordt als officiële term gebruikt, bijvoorbeeld op postzegels en verwerkt in de namen van overheidsinstellingen. In de volksmond gebruiken de Japanners liever ‘Nihon’. Japan wordt gevormd door 6.852 eilanden in de Grote Oceaan. Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu beslaan samen 97% van de totale oppervlakte van het land. Deze vier belangrijke eilanden kenmerken zich door besneeuwde, steile bergen, beboste hellingen en korte rivieren. In totaal is tweederde deel van het landoppervlakte bebost. Dan kun je wel nagaan hoe hoog de bevolkingsdichtheid in Japan is!
5. Bangladesh – 154.514.000 inwoners
De Volksrepubliek Bangladesh is een land in zuid Azië. Dit land behoort tot de dichtstbevolkte landen van de wereld. Dit is een direct gevolg van de geografie; het land bestaat voornamelijk uit de delta van de rivieren de Ganges en de Brahmaputra. Beide rivieren hebben vele vertakkingen, die in de vorm van een waaier over het land uitstromen. Bangladesh beschikt hierdoor niet alleen over bijzonder vruchtbare grond, maar wordt helaas ook vaak getroffen door overstromingen. Opmerkelijk aan het landschap zijn verder de vele bossen. Ongeveer de helft van het land is hiermee bedekt. In het noordoosten vind je bamboebossen en mangrove in het moerasgebied in het zuidwesten van Bangladesh.
4. Pakistan – 183.936.000 inwoners
De Islamitische Republiek Pakistan is in 1947 ontstaan. Zo kregen de Indiase moslims hun eigen staat. Oorspronkelijk maakte Pakistan onderdeel uit van het Gemenebest van Naties, in 1956 werd het een zelfstandige republiek. Daarna volgde een opeenvolging van staatsgrepen en burgeroorlogen. Ook de oorsprong van de naam van het land is omstreden. In het Perzisch betekent de naam ‘land der reinen’. Anderen zijn overtuigd dat Pakistan staat voor een acroniem. Pakistan heeft een oppervlakte van 796.095 km2. In het zuiden, langs de Arabische Zee, heeft zich een kustlijn van 1.046 km gevormd. Het noorden van Pakistan kenmerkt zich door vele gebergtes. De K2 in Kasjmir behoort tot de hoogste bergen in de wereld. Woestijnen vind je in het zuiden van het land.
3. Indonesië – 248.731.000 inwoners
De Republiek Indonesië bestaat uit een archipel van maar liefst 17.508 eilanden. Hiervan zijn er ongeveer 6.000 bewoond. Java, Sumatra, Kalimantan, Nieuw-Guinea en Celebes zijn de grootste eilanden. Ook Indonesië ligt in een geologisch actief gebied. Aardbevingen met vloedgolven en vulkanisme zijn de bewoners niet vreemd. Juist laatstgenoemde activiteit heeft een uiterst vruchtbare bodem tot gevolg. Tel hierbij op de hoge temperaturen en regelmatig overvloedige neerslag, en het resultaat is een hoge landbouwopbrengst. Verder heeft Indonesië een grote delfstoffenrijkdom. Dan moet je denken aan olie en gas, mineralen en metalen. De aanwezigheid van al deze natuurlijke rijkdommen maakt dit kleurrijke land al eeuwenlang tot een belangrijke handelspartner voor het westen.
2. India – 1.257.476.000 inwoners
India is voor het grootste deel een schiereiland en bestaat uit drie delen. De Himalaya bergketen ligt in het noorden van het land, uitlopend in een vlakte met grote rivieren. Als je naar het westen reist, dan kom je in de Tharwoestijn terecht. Het zuiden van India laat zich het beste omschrijven als een groot plateau. Dit wordt ook wel ‘Dekan’ genoemd. In India is een aantal grote religies tot ontplooiing gekomen. Het hindoeïsme, boeddhisme en het sikhisme zijn de meest bekende. De eerste twee religies hebben India veel invloed gegeven op de ontwikkelingen in met name zuidoost Azië. Vermeldenswaardig is verder dat India 638.588 dorpen telt; bijna driekwart van de bevolking woont dan ook op het platteland.
1. China – 1.357.379.000 inwoners
China is het grootste land van Azië, en de wereld. Misschien wel eervoller is dat China wordt gezien als één van de vroegste centra van beschaving. Sinds mensenheugenis staat dit land bekend om haar rijke cultuur van kunst en wetenschappelijke ontwikkelingen. Als we de geologische en politiek-historische ontwikkelingen erop naslaan, dan laat China zich in een aantal verschillende gebieden opsplitsen. China bestaat uit twee verschillende republieken, te weten de ‘Volksrepubliek China’ en de ‘Republiek China’. De eerste beslaat het vasteland van China en de regio’s Hongkong en Macau. De Republiek China wordt ook wel Taiwan genoemd. Ook enkele wat kleinere eilanden horen hierbij. Beide republieken kenmerken zich door een eigen geschiedenis en ook verschillen in taal en cultuur. Dit maakt dit immens grote land mogelijk nog kleurrijker!
7 reacties
Mist Rusland met 142.500.482 inwoners niet in deze lijst?
Rusland heeft 120 miljoen inwoners.Rusland zit voor het grootste deel in Azië,maar de meeste mensen wonen in het westenlijk deel namelijk 90 miljoen mensen.
Waar is thailand
Kazachstan
Afghanistan
Binnen afzienbare tijd zal India China voorbijgaan als land met de meeste inwoners van de wereld.
Floris Rusland heeft 145 mln inwoners