Traditioneel zijn oorlogsfilms, musicals en historische drama’s de populairste film genres. Sinds de 21e eeuw zijn franchise films het meest bekeken genre. Hierbij wordt een boek omgezet in een film. Ook het superhelden genre heeft steeds meer kijkers. Daarnaast zijn Pixar animatie films erg van deze tijd en zeer populair. Hieronder vallen vele familie films, met name Disneyfilms. In deze top 10 staan de succesvolste films gemeten aan de hand van de wereldwijde opbrengst.

laatste update november 2016

10. Iron Man 3

Movie poster image for IRON MAN 3 starring Robert Downey Jr.

In april 2013 was de Amerikaanse Walt Disney superheldenfilm Iron Man 3 voor het eerst te zien. Het is het derde deel van de Amerikaanse filmserie. Tony Stark raakt in conflict met een terrorist, de Mandarin. Deze man pleegt een bomaanslag op zijn huis, Tony lijkt om het leven te zijn gebracht, maar hij is in werkelijkheid gered en duikt onder. Op dit adres ontmoet Tony een 10 jarig wonderkind, Harley. Met hem doet hij onderzoek naar de Mandarin. Nadat Stark aan handlangers van de Mandarin ontsnapt, redt hij met behulp van zijn bestuurbare harnassen de bemanning en passagiers van een vliegtuig en de president als deze is ontvoerd. Regisseur van Iron Man 3 is Shane Black. Tony Stark (Iron Man) wordt gespeeld door Robert Downey jr..

9. Frozen

frozen

De Amerikaanse Disney animatiefilm Frozen is afkomstig uit het jaar 2013. De film is gebaseerd op ‘De Sneeuwkoningin’, een sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen. Elsa en Anna zijn de twee prinsessenzusjes van het koninkrijk Arendelle. De oudste, Elsa, heeft magische krachten. Ze kan sneeuw en ijs maken met haar handen. Anna wordt als klein meisje per ongeluk getroffen door de krachten van haar zus. Haar leven wordt gered door de trollen. Anna haar geheugen wordt gewist, waardoor ze niks meer weet van wat er zich heeft afgespeeld. Elsa wordt voor de buitenwereld verborgen. Als de koning en koningin verongelukken, moet Elsa, koningin worden. Op de dag van de troonopvolging loopt het uit de hand. De krachten van Elsa komen aan het licht. Ze vlucht en laat Arandelle bevroren achter. Anna gaat Elsa zoeken. Hans, de nieuwe liefde van Anna, neemt het koninkrijk tijdelijk over. In Anna’s avonturen ontmoet zij Kristof, Sven (het rendier), Olaf (de sneeuwpop).

8. Harry Potter and the Deathy Hallows – Part 2

harry-potter-and-the-deathy-hallows
De tweede film van Harry Potter heet Harry Potter en de Relieken van de Dood deel 2. Het is een verfilming van de tweede helft van het gelijknamige boek, geschreven door J.K. Rowling. Op 13 juli 2011 ging de film in première. Harry Potter zit in het laatste jaar van de Zweinstein school, maar keert niet meer terug na de zomervakantie. Hij gaat op zoek naar zijn aartsvijand Voldemort om deze te verslaan. Hij wordt hierbij geholpen door zijn vrienden Ron en Hermelien. De drie vrienden gaan op zoek naar Gruzielementen, onderweg worden zij geconfronteerd met de onderdanen van Voldemort. Voor één van de laatste Gruzielementen moeten ze terug naar Zweinstein, waar een veldslag gaande is. Harry overwint deze veldslag en daarmee ook Voldemort.

7. Avengers: Age of Ultron

avengers-age-of-ultron

De Amerikaanse Walt Disney Superheldenfilm Avengers: Age of Ultron is afkomstig uit het jaar 2015. Het is de tweede film gemaakt over het superheldenteam The Avengers. Tony Stark probeert een slapend vredesinitiatief weer actief te maken, maar dit mislukt. Het superheldenteam met onder anderen Iron Man, Captain America, The Incredible Hulk, Thor, Hawkeye en Black Widow, komen in actie. Het lot van de aarde ligt in hun handen en ze worden tot het uiterste op de proef gesteld. The Advengers moeten in de film de verschrikkelijke plannen van de kwaadaardige Ultron zien te stoppen.

6. Furious 7

furious-7

De Amerikaanse actiefilm Furious 7 is afkomstig uit het jaar 2015. De film speelt zich af na Tokyo Drift. Een afrekening met Owen Shaw en zijn bende heeft plaatsgevonden (in deel 6), Owen Shaw is hierdoor in coma geraakt. Dominic Toretto is met zijn team van professionele criminelen teruggekeerd naar de Verenigde staten. Daar proberen ze een normaal leven te gaan leiden. Dit wordt verstoord doordat Deckard Shaw, de broer van Owen Shaw, zich op Dominic wil wreken. Dominic en zijn team proberen Deckard Shaw te vinden, voordat hij hen vindt.

5. The Avengers

avengers

In 2012 was de Amerikaanse Walt Disney superheldenfilm The Avengers voor het eerst te zien. De film is gebaseerd op het gelijknamige stripboek. Het is de eerste film waarin de superhelden Iron Man, Captain America, The Incredible Hulk, Thor en Hawkeye, afkomstig uit afzonderlijke films, samen optreden. In The Avengers wordt de aarde bedreigd door een vijand. Het internationale vredesagentschap S.H.I.E.L.D gaat een team samenstellen om de wereld te redden van de ondergang. Uit alle uithoeken van de wereld worden superhelden gehaald om de strijd aan te gaan.

4. Jurassic World

jurassic-world

In het jaar 2015 was de Amerikaanse sciencefictionfilm Jurassic World voor het eerst te zien. Het is het vierde deel van de Jurassic Park-filmserie. De film en ook het verhaal speelt zich af op hetzelfde eiland, 22 jaar na de eerste film (Jurassic Park 1993). Op Isla Nublar is een themapark gevestigd, met voorstellingen en attracties van Dinosaurussen. Er is een nieuw exemplaar dinosaurus ontworpen, de indominus. Het ‘dier’ ontsnapt, omdat het door zijn intelligentie de beveiliging kan omzeilen, met alle gevolgen van dien.

3. Star Wars: The Force Awakens

star-wars-the-force-awakens

Het zevende deel van de Walt Disney filmfranchise Star Wars is The Force Awakens. De film is afkomstig uit het jaar 2015. In de film herrijzen Kylo Ren en de sinistere First Order uit (de as van) het Keizerrijk. Het sterrenstelsel heeft Luke Skywalker nodig, maar hij is vermist. Rey, een wrakverzamelaar afkomstig uit de woestijn en Finn, een voormalig stormtrooper, gaan hem zoeken. Han Solo en Chewbacca helpen hen hierbij. .

2. Titanic

titanic

De Amerikaanse Titanic is een film uit 1997. Het is een verfilming van de grootste scheepsramp in de geschiedenis, die plaatsvond in 1912. De film gaat over twee geliefden, Jack Dawson en Rose DeWitt Bukater, die elkaar ontmoeten tijdens de RMS Titanic overtocht. Het schip raakt een ijsberg, waardoor het liefdesverhaal eindigt in een adembenemende strijd om te overleven. Titanic is geregisseerd door James Cameron. Leonardo DiCaprio en Kate Winslet spelen de hoofdrollen.

1. Avatar

avatar

De stereoscopische (3D) sciencefictionfilm Avatar is afkomstig uit 2009. Jake Sully, een gehandicapte oorlogsveteraan, wordt samen met anderen naar de planeet Pandora gebracht met als opdracht deze te koloniseren voor de mensheid. De Na’vi’s, de bewoners van Pandorra, doen er alles aan om hun volk tegen de mensen te beschermen. Jake wordt verliefd op een Na’vi. Jake Sully moet kiezen tussen het leven dat hij achter zich heeft gelaten en de spectaculaire nieuwe wereld. James Cameron is de regisseur van Avatar. Sam Worthington speelt de hoofdrol.