Wat is het leven zonder een goede lachbui op tijd en stond? Wil je het uitproesten? Dan zit je dit jaar gebeiteld in de bioscoop. Parodieën, luidruchtige blockbusters, hilarisch actiegeweld en fijngevoelige tragikomedies: in deze top 10 vind je sowieso je gading.

10. The Hustle

Werkelijk geen enkel filmgenre ontsnapt aan Hollywoods driftige remake-plannen. The Hustle steekt de klassieker Dirty Rotten Scoundrels in een nieuw kleedje. Dat mag je zelf letterlijk nemen. In het origineel uit 1988 schitterden Michal Caine en Steve Martin als doortrapte bedriegers. 31 jaar later wedijveren Pitch Perfect-ster Rebel Wilson en Ocean’s Eight-dievegge Anne Hathaway met elkaar voor de nodige kolder. Vanaf 16 mei in de Nederlandse bioscopen.

9. Jumanji 2: The Next Level

Fans van Jumanji keken in 2017 achterdochtig uit naar Jumanji: Welcome to the Jungle. Hoe kon die film recht doen aan hun jeugdnostalgie? En wat stelt Jumanji nou voor zonder de betreurde Robin Williams? Paniek voor niets: het vervolg met Karen Gillan, Dwayne Johnson, Kevin Hart en Jack Black bleek een schot in de roos. Regisseur Jake Kasdan kreeg meteen een aanbod voor nóg een film. Het plot blijft een goed bewaard geheim, maar de studio blaakt alvast van zelfvertrouwen. De sequel neemt het eind 2019 op tegen Star Wars IX aan de box-office.

8. The Dead Don’t Die

Voor liefhebbers van de betere arthouse cinema heeft Jim Jarmusch geen introductie nodig. Bij het grote publiek laat de eigenzinnige cineast niet meteen een belletje rinkelen. De Amerikaan draait trage films die voortkabbelen op subtiele humor en van de pot gerukte dialogen. Niet meteen het type voor een komische zombiefilm, toch? Drie keer raden waarmee de filmmaker dit jaar uitpakt. Tussen de vluchtende mensenzee herken je Jarmusch-habitués als Bill Murray, Tom Waits en Tilda Swinton. Jonkies als Austin Butler en Selena Gomez spraken zich al enthousiast uit over hun eerste samenwerking met de regisseur.

7. The Beach Bum

De zomer lijkt nog ver, maar The Beach Bum trakteert je in maart alvast op zee, zon en zwoele lichamen. Harmony Korine, de man achter het weinig om het lijf hebbende Spring Breakers, voert Matthew McConaughney op als de rebelse stoner met schrijversambities. Drugs, alcohol, expliciet naakt en andere schunnigheden spatten onversneden van het scherm. Snoop Dogg heeft een klein rolletje en naar verluidt deelde de rapper gretig zijn wietvoorraad uit op de set. Fans van Martin Lawrence weten wat te doen: de Big Momma-acteur keert na acht jaar retraite eindelijk terug naar het grote scherm. Vanaf 21 maart in de bioscoop.

6. Bill & Ted Face the Music

Vandaag maakt Keanu Reeves het mooie weer als de koelbloedige hitman John Wick. Je zou haast vergeten dat de acteur ook best met komedies overweg kan. Drie decennia beleefde hij met Alex Winter twee excellente avonturen als het duo Bill & Ted. Dit langverwachte derde avontuur van Bill & Ted wordt een heuse trip down memory lane. De slungelige scholieren van weleer zijn nu gesettelde huisvaders. Hun dolle avonturen behoren tot een ver verleden. Of ruilen ze hun gezellige sofa in voor een laatste avontuur?

5. Charlie’s Angels

De legendarische tv-serie Charlie’s Angels kreeg al in 2000 een succesvolle filmadaptatie met Cameron Diaz, Drew Barrymore en Lucy Liu. Dit najaar bestrijden Kristen Stewart, Naomi Scott en Ella Balinska de misdaad als het detective-trio. Elizabeth Banks neemt naast de rol van publieksfavoriet Bosley namelijk ook de regie en het script voor haar rekening. Banks belooft alvast een flinke dosis girl power en bakken actie. Na het monstersucces van haar Pitch Perfect 2 geloof je de blonde filmmaakster maar beter op haar woord. We moeten nog tot 1 november wachten.

4. Isn’t It Romantic

Doorgaans bulken romantische komedies van de clichés en zijn zo voorspelbaar als oliebollen met oud en nieuw. Het absurde Isn’t It Romantic zet deze Valentijnsdag het romantische genre te kijk. Rebel Wilson verliest het bewustzijn en ontdekt eens wakker dat ze plots de hoofdrol in een romcom speelt. Geen geschenk, als je weet dat haar personage een gloeiende hekel heeft aan klef gedoe. Uiteraard duiken er twee love interests op in de vorm van de afgetrainde Australische kanjer Liam Hemsworth en de betrouwbare maar saaie Adam DeVine. Uiteraard vanaf 14 Februari in de bioscoop.

3. Long Shot

Seth Rogen bouwde een hele carrière op met de rol van de goedzakkige kneus. Deze keer speelt de komiek Fred Flarsky, een berooide journalist die een zoektocht onderneemt naar zijn grote jeugdliefde en toenmalige babysitter Charlotte Field (Charlize Theron). Veel geluk, vriend: inmiddels is Flarsky’s oude crush wereldberoemd en onbereikbaarder dan ooit. Mevrouw Theron heeft al jaren een abonnement op allerlei “100 Sexiest Women in the World”-lijstjes: van een geslaagde typecasting gesproken! Vanaf 11 juli te zien.

2. Shazam!

Afgelopen jaren kreunden superheldenfilms onder grimmige plotwendingen en intergalactisch massaterreur. Zin in wat lichtere kost? Shazam! is een onvervalste feelgoodfilm. Als tiener Billy Batson (debutant Asher Angel) het magische woord “Shazam” roept verandert hij in een opgepompte volwassen superheld (Zachari Levi). Verwacht je aan een kruising tussen Superman en de geweldige jaren 80 komedie Big. 4 april in de Nederlandse bioscopen.

1. Fighting with My Family

In Amerika is professioneel worstelen een ware industrie. Dertien miljoen Amerikanen kijken wekelijks hondstrouw hoe vleeshompen elkaar tegen het canvas smakken. Deze losjes op ware feiten gebaseerde tragikomedie volgt de lotgevallen van de worstelfamilie Knight. Het huishouden van deze zelfverklaarde amateurworstelaars staat op stelten wanneer niet zoon Zak, maar dochter Julia onverwacht naar de felbegeerde WWE-ring mag. Voor Dwayne Johnson zich herschoolde als acteur ging hij door het leven als WWE-lieveling The Rock. De potige kleerkast mocht dus uiteraard niet ontbreken! Ook deze komediefilm draait vanaf 4 april in de bioscoop.