Soms heb je wel eens het gevoel dat je iets geks wil doen. Maar wat de mannen (ja, het zijn alleen mannen) in onze lijst durven, dat is toch wel van een ander kaliber. Zin om zelf even stijf te staan van de adrenaline, lees dan door onze lijst van de 10 gekste stunts.

10. De bungeejump uit Goldeneye

Herinner je de James Bond film Goldeneye uit 1995? Daar doet stuntman Wayne Michaels een gewaagde sprong van een 220 meter hoge Zwitserse dam (Contra Dam). De Brit heeft zo de hoogste bungeesprong vanop een vaste structuur op zijn naam staan. Het nam meer dan drie maanden denkwerk in beslag voordat deze stunt effectief werd uitgevoerd. Een dozijn ingenieurs braken er hun hoofd over, er werden meer dan 100 goedkeuringen en certificaten uitgereikt voordat de sprong effectief (veilig) kon worden uitgevoerd. Het resultaat was werkelijk spectaculair. De hele sprong werd in één take opgenomen. Filmgeschiedenis van het hoogste niveau. James Bond is er nog steeds trots op!

9. Koorddansen van Philippe Petit

Deze uitdaging is schitterend in beeld gebracht in de documentaire ‘Man On Wire’ en in de film ‘The Walk’ met Joseph Gordon Levitt. Voor zij die deze historische koorddans niet kennen: hij werd uitgevoerd in 1974 door Philippe Petit tussen wijlen de Twin Towers van de World Trade Center in New York. Het was een grote gebeurtenis in die tijd. De Fransman schoot met pijl en boog een vislijn van de zuid- naar de noordtoren, en vulde die daarna aan met grotere koorden zodat een voldoende stevige kabel ontstond. Met een supergeconcentreerde blik wandelde hij daarna van zuid naar noord. De activiteit was totaal illegaal, en Philippe werd direct na zijn stunt gearresteerd, om daarna vrijgelaten te worden. En de wereld was weer een crazy stunt rijker.

8. Harry Houdini’s Chinese water martel stunt

Houdini is één van de bekendste goochelaars en stuntmannen van de wereld. Voor deze legendarische stunt liet hij zich ondersteboven in een grote waterbak zakken, met zijn voeten vastgebonden. In de tank slaagde hij erin zich los te maken en zich te bevrijden. Hoe? Dat is natuurlijk de vraag, er ging een doek over de tank. Verschillende keren was het kantje boordje, maar het lukte hem elke keer. Toen Houdini overleed, stond er in zijn testament dat de beroemde tank vernietigd diende te worden. Dat gebeurde echter niet, en via veel omwegen is de tank nu in handen van David Copperfield.

7. Dave ‘The Bullet’ Smith of de menselijke kanonkogel

Sommige mannen verdienen hun geld door als een kogel uit een kanon te worden geschoten. Zo ook deze Dave Smith Jr. aka de menselijke kanonkogel. Hij heeft deze ‘sport’ naar een nieuw niveau weten te trekken. Hij komt niet gewoon uit een kanonnetje en landt op een matras. Nee. Hij laat zich vanuit een mega-kanon meer dan 60 meter schieten op een parkeerplaats, of nog beter, in een stadium waar het publiek met ingehouden adem toekijkt. Smith heeft het record van de meeste kanonschoten op zijn naam staan: meer dan 5000 en hij is ook de recordhouder van de langste vlucht: meer dan 60 meter. Het is een vader-zoon ding, zijn vader, Dave ‘kanonkogel’ Smith Sr. deed het hem voor.

6. Alain Robert, de wolkenkrabber klimmer

Er zit blijkbaar iets in de Evian in Frankrijk, want ook deze Fransman kan heel straffe toeren uithalen. Deze ‘spiderman’ kruipt op wolkenkrabbers over heel de wereld. Hij doet het illegaal en zonder veiligheidsnet. Hij daagt gewoon op, en begint te klimmen. Dat deed hij al op de Eifeltoren in Parijs, de Sears Tower in Chicago en de Petronas Twin Towers in Maleisië. En na een verkwikkende klim, mag hij altijd even mee naar het politiebureau.

5. De Rotterdam Slide van Jackie Chan

Jackie Chan is de meester van de stunts. Deze man uit Hong Kong doet bijna al zijn stunts in zijn films zelf, en dit al meer dan 40 jaar. Een van de spannendste dingen die hij deed was in ‘Who Am I’ uit 1998. Hij voerde een free fall uit van op het Willemswerf gebouw in Rotterdam. Om je een idee te geven: hij ging 21 verdiepen naar beneden op glas. Een glijbaan voor gevorderden! Als we het toch over Jackie hebben raden we je aan dit filmpje van hem te kijken van Every Frame a Painting, geeft je een goed inzicht waarom hij de meester van de actiekomedie is.

4. Wandelen op de vleugels van een vliegtuig: Omar Locklear

Een man met een vreemde hobby? Of een echte stuntman? Laten we Omar in de tweede categorie steken. Ook al omdat hij zijn stunts uitvoerde in de vroegte van de 20e eeuw. Hij vloog niet alleen als piloot voor verschillende Eerste Wereldoorlogfilms, maar de Hollywood bobo’s hadden snel door dat hij uit de cockpit nog heel wat straffer was. Hij kroop gewoon op de vleugels om een kleine reparatie te doen. Zo werd een ster geboren. Hij was al snel de bekendste ‘vleugelwandelaar’ van de wereld. In 1920 ging het echter mis. In zijn vliegtuig brak brand uit, Omar overleefde de crash niet.

3. Wingsuit jumpen met Gary Connery

Een stevige duik van een klif in een wingsuit. Het ziet er nogal gemakkelijk maar vooral heel spectaculair uit. Maar gemakkelijk is deze ‘sport’ allerminst. De Brit Gary Connery is zowat de goeroe van een activiteit die populairder en populairder wordt. Hij ‘vliegt’ niet alleen van bergen en kliffen, maar ook uit helikopters. Een stevig staaltje acrobatie in de lucht, vinden wij. Een terechte wereldkampioen.

2. Een fietstochtje van 268 kilometer per uur

Stuntman Fred Rompelberg, een Nederlander en voormalig professioneel wielrenner, deed het: aan 268 kilometer per uur met de fiets rijden in de zoutvlakte van Bonneville in Utah. Zijn fiets was wel speciaal aangepast, zodat deze geen bijna geen weerstand had. Fred was ook niet meer de jongste toen hij zijn stunt uitvoerde: hij was 50!

1. Een mega gave canyon jump van Evel Knievel

Evel Knievel of Robert Craig Knievel was één van de slechte motorstuntperformers in de wereld, maar ook een van de gekste. Hij was een ware legende in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Naast zijn recordjumps had hij ook het record ‘gebroken botten in één mensenleven’ op zijn naam staan. Zijn bekendste sprong voerde hij uit over de Snake River Canyon. Zijn motor was behoorlijk opgevoerd, maar toch landde hij in de kloof in plaats van erover. Toch krijgt hij van ons de eerste plaats in onze lijst van de 10 meest legendarische stunts!