Amazon Prime Video klopte eind 2016 op de deur van de Nederlandse streamingmarkt. Drie jaar later voelt Netflix stilaan de hete adem van de concurrerende video-on-demand-dienst. Sprankelende nieuwe ‘Amazon Originals’-titels lossen elkaar in sneltempo af en de gevestigde waarden blijven prestigieuze awards en gewaagde verhaallijnen opstapelen. Voor de prijs moet je het niet laten, je streamt non-stop voor € 5,99 maandelijks. Een stuk goedkoper dan Netflix en straks Disney+. En met het ‘prime’ abonnement betaal je ook geen verzendkosten meer bij amazon.de.

Natuurlijk wordt niet alles wat Amazon Studios aanraakt goud. Maar voor deze 10 ‘Amazon Originals’ offer je met plezier enkele uren slaap op.

10. Good Omens

In 1990 penden Neil Gaiman en Terry Pratchett ‘Good Omens’. Terry Gilliam broedde jarenlang op een nooit-voltooide verfilming. Op zijn sterfbed vertrouwde Terry Pratchett het script voor een tv-adaptatie dan maar toe aan zijn oude vriend Neil Gaiman. Elke andere scenarist zou hun hilarisch boek toch maar verprutsen. Gaiman hield woord. En maar goed ook. Want Amazon Studios goot (met een beetje hulp van de BBC) de pogingen van engel Aziraphale (Michael Sheen) en zijn duivelse tegenhanger Crowley (David Tennant) om de wereld te behoeden van de 11-jarige Antichrist (Sam Taylor Buck) en de Armageddon in een hemelse 6-delige miniserie.

Leuk weetje: een religieuze Amerikaanse groepering verzamelde meer dan 20.000 stemmen om ‘Good Omens’ van de betaaldienst te halen. Alleen adresseerde ze haar grieven aan de verkeerde streamreus: Netflix. De onverwachte media-aandacht bleek uitstekende reclame voor Amazon Prime Video.

9. Carnival Row

Als je hongert naar fantasy met wat vlees aan, zal je helemaal smullen van ‘Carnival Row’. Fauns, feeën, kobolden en andere sprookjeswezens ontvluchtten de oorlog in hun thuisland Tirnanoc en leven sindsdien op gespannen voet met het mensenvolk van The Burgue. De gemoederen tussen de feeërieke immigranten en argwanende oorspronkelijke inwoners verhitten wanneer een seriemoordenaar een bloederig spoor tussen de Victoriaanse straatstenen trekt.

Detective Rycroft Philostrate (Orlando Bloom acteert blijkbaar nog, en hoe!) stort zich verbeten op de zaak. Wanneer zijn ex-liefje, de fee Vignette Stonemoss (Cara Delevingne), voorbij fladdert, kan je er donders opzeggen dat er stomende scènes en flink wat narigheid aankomen. Het eerste seizoen van ‘Carnival Row’ pronkt nog maar net op Prime Video. Oefen dus nog maar even geduld uit voor seizoen 2.

8. The Man In The High Castle

Wat was er gebeurd als Hitler en de asmogendheden de Tweede Oorlog gewonnen hadden? Weinig aangename dingen. Of toch niet als we Philip K. Dick mogen geloven. Sciencefiction-aficionado’s kennen de cultauteur natuurlijk als inspiratiebron voor ‘Blade Runner’.

Dit keer levert zijn ‘The Man in the High Castle’ een intrigerend alternatief doembeeld op waarin Japan en Nazi-Duitsland de Noord-Amerikaanse oorlogsbuit netjes in twee deelden met de Rocky Mountains als neutrale bufferzone. De serie trapt af in 1962. De spanningen tussen de machtsblokken laaien op, ome Adolfs laatste uren lijken geteld en het ondergrondse verzet vindt eindelijk hét vonkje dat de loop van de hele geschiedenis kan veranderen.

7. Sneaky Pete

Giovanni Ribisi ken je als Phoebes maffe broertje in ‘Friends’. De acteur moet het doorgaans met bijrolletjes als rare vogel van dienst stellen, maar met ‘Sneaky Pete’ heeft de karakterkop eindelijk die welverdiende hoofdrol beet. Marius is net uit de lik en helemaal klaar voor een nieuw leven. Letterlijk: de oplichter neemt de identiteit van zijn ex-celgenoot Pete over. Een eitje: Petes familie zag de verloren zoon het laatst toen ie 11 was.

Toch blijkt de verkleedpartij niet meteen Marius’ slimste zet. Petes vervreemde familie spoort namelijk niet bepaald. Maar dat zal de grimmige gangsterbaas Vince (de altijd geweldige Bryan Cranston) worst wezen. Die wil zijn 100.000 dollar verloren pokerpoen terug, en snel wat. ‘Sneaky Pete’ oogstte lovende recensies maar de kijkcijfers wilden niet mee. Na 3 seizoenen vond Amazon het in juni 2019 wel welletjes. Parels voor de zwijnen heet dat.

6. Goliath

Creatief brein David E. Kelley (‘Ally McBeal’, ‘The Practice’, ‘Boston Legal’) moet je niet vertellen hoe je een gedegen advocatenserie schrijft. In ‘Goliath’ voert hij Billy McBride (Billy Bob Thornton) op. Een aan lager wal geraakte advocaat die het als een eenmansleger opneemt tegen de in dubieuze zaakjes verwikkelde advocatenfirma die hem de laan uit stuurde.

Billy worstelt niet alleen met zijn voormalige werkgever (een bijzonder enigmatische William Hurt), maar ook met zijn ex-vrouw (Maria Bello) en de fles. Klinkt allemaal geweldig cliché? De spanning en spitante dialogen spatten van het scherm én Billy Bob Thornton is gewoon gemaakt voor dit soort rollen. Amazon Studios rolt op 4 oktober 2019 het derde seizoen uit.

5. Bosch

Hardgekookte detectives die zich als een schuimbekkende rottweiler in de meest duistere moordzaken vastbijten: het blijft geweldige televisie opleveren. Zo ook in ‘Bosch’. De hardgekookte detective luistert deze keer naar de naam Hieronymus ‘Harry’ Bosch (jawel, de man is vernoemd naar ‘Den Duvelmakere’).

LAPD-rechercheur met een Golfoorlogverleden, dan weet je wel waarom hoofdacteur Titus Welliver er bijloopt alsof hij maanden te laat is met zijn belastingaangifte. ‘Bosch’ volgt Michael Connelly’s populaire boekenreeks en mag zich stilaan Prime Video’s nestor noemen. In 2020 verschijnt het alweer zesde seizoen.

4. The Grand Tour

Even zaten autoliefhebbers in zak en as toen de BBC in 2015 Jeremy Clarkson de deur wees. De grofgebekte Brit vond gelukkig snel onderdak bij Amazon en nam doodleuk zijn matties James May, Richard Hammond en producer annex manusje-van-alles Andy Wilman mee naar zijn nieuwe broodheer. Terwijl het gedecimeerde ‘Top Gear’ wegdeemsterde, beleefden Clarkson & co de tijd van hun leven met het nieuwe ‘The Grand Tour’. De kwajongens zagen hun productiebudget verviervoudigt en dat is er duidelijk aan te zien.

En de pret gaat nog even voort. Voorjaar 2020 scheurt het vernieuwde vierde seizoen over het scherm. Volgens de geruchten verdwijnt de befaamde tent annex publiekstudio en kiest het trio voor ‘road trip specials’. O.a. Thailand, Laos, Myanmar, Maleisië, Cambodja en Vietnam staan op de kilometerteller. Op weg naar die laatste bestemming ontsnapte James May ei zo na aan een dodelijke moesson, drama verzekerd! En ja hoor: ook seizoen 5 is al besteld.

3. The Boys

Wat als superhelden stiekem onverantwoordelijke vooringenomen klootzakken zijn? Wie houdt ze dan in het gareel? En vooral: hoe? Ziedaar het uitgangspunt van deze überbrute serie naar de gelijknamige comic van Garth Ennis en Darick Robertson.

Billy Butcher (je herkent Karl Urbans robuuste kaaklijn uit andere comic-adaptaties als ‘Dredd’ en ‘Thor: Ragnarok’) laat met zijn vigilantengroepje ‘The Boys’ het superheldenvolkje een toontje lager zingen. Aan de andere kant staat de arrogante Homelander, de door het onwetende publiek op handen gedragen voorman van ‘The Seven’. Tussen beide kampen huppelt Starlight (Erin Moriarty), een naïef superheldinnetje dat nog moet leren wat er in de wereld te koop is. K.N.T., barstensvol gratuit geweld en expliciete montages, dat had je vast al door.

2. Fleabag


In september 2019 verliet Phoebe Waller-Bridge de Emmy Awards met haar armen vol blinkende beeldjes (en wel voor beste actrice, komedieserie én scenario). Die kreeg ze uiteraard voor ‘Fleabag’, de sublieme coproductie van Amazon Studios, Two Brothers Pictures en de BBC.

Hoe kan je niet van haar aandoenlijke hoofdpersonage houden? De turbulente lotgevallen van de Londense dertiger zijn pijnlijk hilarisch, stuitend absurd en confronterend herkenbaar. Geregeld breekt de onfortuinlijke protagoniste de vierde muur met een snedige opmerking of sarcastisch ooggedraai. Een beetje afgekeken van ‘House of Cards’, maar het geeft de tragikomische misverstanden die ‘Fleabag’ aan elkaar rijgt wel een leuke kwinkslag mee.

Enig minpuntje? Na 2 seizoenen van elk 6 afleveringen vond bedenkster en hoofdrolspeelster Phoebe Waller-Bridge dat Fleabags verhaal uitverteld was. Doodzonde. Maar niet getreurd. Amazon schoof het Britse prijsbeest na haar triomftocht op de Emmy’s een exclusiviteitscontract van 20 miljoen dollar per jaar onder haar welgevormd reukorgaan. Als daar niet snel een waardige opvolger van komt!

1. The Marvelous Mrs. Maisel

Met ‘The Marvelous Mrs. Maisel’ heeft ‘Girlmore Girls’-bedenkster Amy Sherman-Palladino opnieuw een kijkcijferhit beet. Een joods-Amerikaanse huisvrouw haar wereldje valt helemaal in duigen wanneer haar man een leugenachtige charlatan blijkt en er op de koop toe ook nog eens vandoor gaat met zijn secretaresse. Miriam ‘Midge’ Maisel laat het daar niet bij en vindt zich compleet opnieuw uit als stand-upcomédienne. Een gewaagde carrièresprong voor een huisvrouw in Upper West Side Manhattan anno 1958.

De fenomenale Rachel Brosnahan kreeg al een Emmy Award (dit jaar snoepte hogervermelde Phoebe Waller-Bridge hem van haar af) en 2 opeenvolgende Golden Globes voor haar vertolking van de werkelijk onweerstaanbare Mrs. Maisel. Op 6 december 2019 dropt Amazon Prime Video het derde seizoen van de bejubelde komediereeks. Alleen al voor de geweldige jaren 50 decors en kostuums wordt dat ongetwijfeld weer de moeite waard.

Je kunt Amazon Prime als Nederlander de eerste 30 dagen trouwens gratis proberen als je hier aanmeldt.
Naast gratis Prime Video betaal je ook geen verzendkosten bij amazon.de