Niet alleen mensen houden van zingen, want dieren kunnen er ook wat van. De meeste mensen weten natuurlijk dat vogels kunnen zingen, maar er zijn nog veel meer dieren die in staat zijn om een deuntje te maken. Zij kunnen hun stem op een muzikale manier gebruiken, vaak om met elkaar te communiceren. Leer er meer over in de top 10 dieren die zingen.

10. Vogels

Het ligt natuurlijk voor de hand, maar vogels zijn ontzettend goed in zingen. Vooral in de lente en zomer hoor je ze volop fluiten. Iedere vogel maakt weer een ander geluid, waardoor je de dieren goed kunt herkennen. Vogels gebruiken hun zang zoals wij onze taal gebruiken. Ze communiceren zo met elkaar en proberen een geschikte partner te vinden door ze te lokken met een mooi deuntje. Sommige vogels kunnen ook soortgenoten waarschuwen voor gevaar, zoals katten of slangen.

9. Walvissen

Walvissen staan ook bekend om hun vocale manier van communiceren. Ze maken niet alleen melodieën om een partner mee aan te trekken, maar gebruiken hun zangtalent ook om over grote afstanden met soortgenoten te praten. Onderzoekers hebben zelfs ontdekt dat walvissen, net als mensen, hits hebben. Een bepaalde melodie slaat dan aan en wordt door walvissen van over de hele wereld nagebootst.

8. Boomkikkers

Overal waar boomkikkers leven, kun je ze in de zomer laat in de avond nog horen zingen. Deze dieren zingen voornamelijk om hun territorium af te bakenen, maar gebruiken hun zangstem ook om vrouwtjes aan te trekken. Ze stemmen hun melodieën af op de weersomstandigheden. De Pacifische boomkikker spant de kroon wanneer het om zingen gaat. Deze dieren zingen vaak in groepen, waarbij het dominante mannetje de toon zet en alle andere mannetjes zijn melodie volgen.

7. Sabelsprinkhanen

Sabelspringhangen zijn vrij grote insecten die je vooral in tropische gebieden vindt. Ze zingen voornamelijk om een partner te vinden, wat ze doen door hun vleugels ontzettend snel tegen elkaar te wrijven. De mannetjes houden dit soms dagenlang vol, in de hoop dat ze een vrouwtje kunnen verleiden. Een ander bijzonder feitje over deze insecten is dat ze geen normale oren hebben. Ze luisteren met behulp van kleine sneetjes rondom hun knieën.

6. Antilopegrondeekhoorns

Antilopegrondeekhoorns zijn erg solitaire eekhoorns. Ze leven het liefste in hun eentje en zijn te vinden in Noord-Amerika. Deze dieren zingen eigenlijk de hele dag. Terwijl ze op zoek gaan naar eten, maken ze een klein tsjirpgeluid dat op zingen lijkt. Ze oefenen dit deuntje al van jongs af aan en gebruiken hun zang vooral om anderen op afstand te houden. Zo zullen ze met hun poten stampen wanneer ze zich bedreigd voelen, maar ook hun liedje zingen. De “meme” picamercury is ook een Antilopegrondeekhoorn.

5. Krekels

Wie in de zomer ooit langs een groot grasveld is gelopen, weet dat krekels ontzettend veel geluid kunnen maken. Deze insecten maken geluid door hun vleugels tegen elkaar te bewegen. De ene vleugel heeft een scherpe rand, terwijl de andere vleugel verschillende opstaande randjes heeft. Hierdoor kunnen ze als het ware viool spelen met hun vleugels. Ze gebruiken hun zangkunsten om een partner aan te trekken, maar ook om vijanden op afstand te houden. Hier hebben ze weer unieke melodieën voor.

4. Cicaden

Ook cicaden gebruiken hun zangkusten om een partner te vinden. Ze kunnen ontzettend luidruchtig zijn, vooral doordat ze vaak met duizenden of zelfs miljoenen in dezelfde regio leven. De insecten gebruiken niet hun vleugels om geluid te maken, maar een soort inwendig drumstel. Ze hebben twee organen die ontwikkeld zijn om geluid te maken. Zodra de cicaden hun onderbuik aanspannen, ontstaan er vibraties die hard genoeg zijn om van een afstand te horen.

3. Guanovleermuizen

Vleermuizen staan vooral bekend om de enorm hoge pieptonen die ze produceren om de weg te vinden. De guanovleermuis heeft nog een trucje op zak. Deze dieren kunnen namelijk zingen en doen dat vooral om een partner te vinden. De mannetjes kunnen verschillende liedjes zingen, waarbij ze van melodie veranderen wanneer het vrouwtje haar interesse lijkt te verliezen.

2. Muizen

Je hebt vast nog nooit een muis horen zingen, maar ze kunnen het wel. De dieren maken ultrasone geluiden die mensen niet kunnen horen. Vrouwtjesmuizen luisteren aandachtig naar de mannetjes die hun best doen om het mooiste liedje te zingen. Het mannetje dat het beste zingt, trekt dan ook de meeste vrouwtjes aan.

1. Kikvorsvissen

Het laatste dier op dit lijstje is de kikvorsvis. In tegenstelling tot veel andere vissen kan deze vis zich luid en duidelijk laten horen. Hun geluid kun je omschrijven als een zachte grom, maar heeft ook wat weg van een trillende telefoon. Iedere kikvorsvis heeft weer zijn unieke manier van zingen, waardoor vrouwtjes makkelijk kunnen zoeken naar het mannetje dat ze het meeste aanspreekt.