Er bestaan voorwerpen met een angstaanjagende voorgeschiedenis, waarvan bijgelovigen beweren dat er een vloek op rust. Als je zo’n object aanraakt, in de buurt ervan komt of ernaar kijkt, staat er jou groot onheil te wachten. Waar of niet? We hebben het eerlijk gezegd niet uitgeprobeerd…

10. De Hopediamant

Koopvaarder Jean-Baptiste Tavernier verkocht deze diepblauwe diamant rond 1660 aan de Franse zonnekoning Lodewijk XIV. De diamant behoorde tot de Franse kroonjuwelen tot 1789. Hij dook na de Franse Revolutie terug op in Londen, werd gekocht door Henry Hope en kwam nadien in handen van verschillende families. Uiteindelijk schonk de laatste eigenaar, Harry Winston, de edelsteen in 1958 aan het Smithsonian Institution.
Sinds 1909 doen er verhalen de ronde over een vloek. Wie de diamant draagt, zou ten prooi kunnen vallen aan foltering, onthoofding, zelfmoord, faillissement, gevangenschap en meer van dat fraais. Hoewel sommige eigenaars inderdaad failliet gingen, zelfmoord pleegden of onthoofd werden (zoals de Franse koning Lodewijk XVI en zijn vrouw), blijkt de lijst van ‘slachtoffers’ grotendeels een verzinsel waarin heel wat verzonnen namen voorkomen.
Ondanks de vloek is dit een van de duurste diamanten in de wereld.

9. De stoel van Busby

In 1702 werd Thomas Busby veroordeeld tot de doodstraf wegens de moord op zijn schoonvader. Busby was een dronkaard die in zijn favoriete pub steeds op dezelfde stoel plaatsnam. Hij werd opgehangen in de buurt van zijn café, waar hij net voor zijn executie nog een laatste biertje dronk op zijn uitverkoren stoel. Naar verluidt zouden er in de jaren nadien 63 mensen op de stoel hebben gezeten, die korte tijd later overleden. De eigenaar van de pub kreeg er genoeg van en schonk de stoel aan het Thirsk Museum. Daar hangt de stoel op zo’n twee meter hoogte, zodat niemand er per ongeluk op gaat zitten…

8. Het schilderij van de huilende jongen

De ‘Wenende Jongen’ (‘Crying Boy’) is de naam van een reeks schilderijen die in de jaren vijftig van de vorige eeuw werden geschilderd door de Italiaanse kunstenaar Bruno Amadio, ook wel Bragolin genoemd. Al deze schilderijen tonen afbeeldingen van huilende kinderen. Het viel echter op dat deze kunstwerken steeds onbeschadigd een woningbrand overleefden. Al snel werd er gedacht dat er een ‘vloek’ op deze reeks schilderingen rustte, waardoor woningen in brand vlogen terwijl de portretten zelf onaangetast bleven. De portretten werden echter behandeld met vernis dat een brandvertragend product bevatte.

7. Het vervloekte schilderij ‘The hands resist him’

Ook van het schilderij ‘The hands resist him’ van kunstenaar Bill Stoneham wordt beweerd dat het vervloekt is. Het schilderij toont een jongetje en een pop in de vorm van een jong meisje, staande voor een glazen raam waartegen allerlei handen duwen. De eigenaars die het op eBay wilden verkopen, beweerden dat de personages op het schilderij ’s nachts hun schilderij verlieten en door het huis dwaalden. Waar of niet, het ‘spookverhaal’ zorgde er in elk geval voor dat het bod op eBay steeg van 199 dollar naar 1025 dollar…

6. Het terracottaleger

In 1974 werd het ‘Terracottaleger’ ontdekt, een verzameling van meer dan 8000 terracottabeelden van Chinese krijgers, die behoorden tot het graf van de eerste Chinese keizer. Tegenwoordig is het een van de belangrijkste toeristische attracties in China. Niet iedereen profiteerde echter van deze vondst. De 7 boeren die de 2200 jaar oude beelden bij toeval ontdekten, werden van hun land beroofd om de beelden te kunnen blootleggen. Het dorp waar ze woonden werd zo goed als vernietigd. Sommigen denken daarom dat er op het Terracottaleger een vloek rust.

5. De vloek van Toetanchamon

In 1922 ontdekte archeoloog Howard Carter het graf van farao Toetanchamon. Toen verschillende leden van de expeditie binnen het jaar na de ontdekking de dood vonden, dachten velen onmiddellijk aan een vloek. De vloek van Toetanchamon is wellicht een van de bekendste vervloekingen uit de 20ste eeuw. Vooral het feit dat Carters geldschieter (de Britse Lord Carnarvon) enkele maanden na het openen van het graf stierf, droeg bij tot het verhaal van de vervloeking. Howard Carter zelf werd echter 64 jaar oud en stierf een natuurlijke dood, vloek of geen vloek.

4. De ijsmummie Ötzi

Ötzi is de naam van een ijsmummie, gevonden in 1991 in het Italiaanse Ötzdal. De meer dan 5000 jaar oude mummie bleek uitstekend te zijn bewaard in gletsjerijs. Sinds 1991 stierven er 8 mensen die betrokken waren bij de ontdekking of het onderzoek, zoals Helmut Simon, de persoon die de mummie voor het eerst opmerkte, en Rainer Henn, de forensisch patholoog die de mummie onderzocht. Net als bij Toetanchamon doken alweer geruchten op over een vloek, ditmaal de vloek van Ötzi.

3. De ‘Little Bastard’ van James Dean


foto: Chad White

Acteur James Dean kwam om het leven in een auto-ongeval met zijn Porsche 550 Spyder, die hij ‘Little Bastard’ had genoemd. De onderdelen van het wrak van zijn Porsche werden voor veel geld verkocht. Het autowrak viel naar beneden en verpletterde de benen van een technicus. De motor werd verkocht aan een dokter, die omkwam in een verkeersongeval. De banden ontploften gelijktijdig en de bestuurder die deze had gekocht, werd ernstig gewond. De carrosserie werd gestolen. Sindsdien is het wrak spoorloos en zijn er geen ongelukken meer gebeurd.

2. Het telefoonnummer +359 888 888 888

Ja, zelfs een telefoonnummer kan vervloekt zijn. Iedereen die dit telefoonnummer kreeg sinds het begin van de jaren 2000 verloor het leven. Op vier jaar tijd stierven onder meer een Bulgaarse directeur van een mobiele telefoonmaatschappij, een maffiabaas en een makelaar. Al snel werd het telefoonnummer ingetrokken.

1. De Basano-vaas

De Basano-vaas was een mooie zilveren vaas uit de 15de eeuw, die niets dan onheil en dood bracht. De aanstaande bruid die de vaas als geschenk kreeg, werd vermoord de dag voor haar huwelijk. Iedereen in haar familie die de vaas bij zich hield, vond de dood. De Basano-vaas werd eeuwenlang verborgen, maar in 1988 teruggevonden. Een boodschap in de vaas waarschuwde iedereen voor onheil, maar ze werd zonder meer verkocht op een veiling. Alle volgende eigenaren stierven binnen enkele maanden. Tenslotte begroef de politie de Basano-vaas op een onbekende plaats. De vervloekte vaas heeft nadien geen onheil meer kunnen aanrichten…