We zijn al tijden op zoek naar nieuwe manier om onze huizen, auto’s en fabrieken van energie te voorzien. In de nabije toekomst zullen de fossiele brandstoffen allemaal opgebrand zijn. Inmiddels zijn wind- en zonne-energie niet meer uit ons leven weg te denken, maar er zijn nog veel meer creatieve manieren om energie op te wekken. Ben je benieuwd naar de meest bijzondere ideeën? Lees dan deze top 10 vreemde vormen van alternatieve energie.

10. Lichaamswarmte

lichaamswarmte

Ieder lichaam is eigenlijk een kleine stookoven waarin energie wordt opgewekt. Dat zorgt voor warmte, die we de hele dag door verliezen. Sommige wetenschappers denken dat we deze lichaamswarmte in kunnen zetten als energie. Het is helemaal gratis en ook nog eens een natuurlijke manier om huizen te verwarmen. In Londen is er al een proef gaande om de warmte in metrostellen te gebruiken om sommige wijken in de stad van energie te voorzien. Sommige Londenaren hebben hun verwarming dus te danken aan reizigers in de metro.

9. Suiker

suiker

Suiker is niet alleen heel lekker, maar ook nog eens een bron van energie. Wetenschappers zijn technieken (bijvoorbeeld bacteriën toevoegen) aan het ontwikkelen waarmee ze suiker(bieten) om kunnen zetten in waterstof. Dit stofje kan vervolgens weer als brandstof worden gebruikt, die veel schoner en zuiniger is dan andere soorten brandstof. Het gaat alleen nog even duren voordat we suikerenergie gaan gebruiken. Wetenschappers verwachten dat het nog minstens tien jaar duurt voordat deze techniek is geperfectioneerd.

8. Zonnewind

zonnewind

Je kent zonne-energie en windenergie, maar wat nou als je deze twee termen met elkaar verbindt? Dan krijg je zonnewindenergie. Zonnewind is een natuurlijk fenomeen waarbij geladen deeltjes het oppervlak van de zon verlaten in een grote stroom. Deze deeltjes zitten bomvol energie. Daarom overwegen sommige wetenschappers om speciale satellieten te ontwikkelen die deeltjes van zonnewind op kunnen vangen. Deze satellieten zouden dan rondom de zon moeten draaien om zoveel mogelijk energie te kunnen verzamelen. Mogelijk kan deze energie gebruikt worden om ruimtemissies van stroom te voorzien.

7. Ontlasting

ontslasting hond

We willen allemaal zo snel mogelijk van onze ontlasting af, maar dat is eigenlijk zonde. Ontlasting bevat namelijk een stofje genaamd methaan, dat een geurloos en kleurloos gas is dat als verbrandingsstof gebruikt kan worden. Sommige wetenschappers doen nu een poging om hondenpoep in methaan om te zetten, waardoor er op een duurzame manier energie kan worden opgewekt. Er zijn ook boeren die experimenteren met de ontlasting van hun koeien. De duizenden kilo’s poep die deze dieren produceren, zouden een hele boerderij van stroom kunnen voorzien.

6. Hitte geproduceerd door mensen

Het vangen en gebruiken van onze lichaamswarmte is één manier om mensen in te zetten voor het creëren van energie. Er zijn nog andere manieren waarop ons lichaam voor duurzame en vaak schone energie kan zorgen. Sommige onderzoekers proberen technieken te ontwikkelen waarbij je lichaamswarmte gevangen kan worden wanneer je langs een speciaal apparaat loopt. Tegelijkertijd kan je ook voor warmte zorgen wanneer je al bent overleden. Zo zijn er steeds meer crematoriums die ervoor kiezen om de energie van hun verbrandingsovens op te vangen en in te zetten voor verwarming en warm water.

5. Trillingen

trillingen

Hoe leuk zou het zijn om energie op te weken door een groot feestje te vieren? Dat kan tegenwoordig, want er zijn technieken waarbij trillingen worden omgezet in energie. Feestende, springende en dansende mensen zijn dus een ideale bron van energie. In Rotterdam is er al een club ingericht waarbij de vloer speciale receptoren bevat die de trillingen van bezoekers opvangen. Deze trillingen worden omgezet in energie en vervolgens gebruikt om de lichten en geluidsinstallatie van de dj gaande te houden. Dat is pas een duurzaam feestje!

4. Sludge

kwal lichtgevend

Sludge is een restproduct dat ontstaat bij fabrieken, vooral in de machinekamer. Normaal gesproken is het een doorn in het oog, want het is vies, moeilijk op te ruimen en het lijkt bovendien nutteloos. Daar komt verandering in wanneer we sludge in kunnen zetten als energiebron. Wetenschappers proberen nu om dit afvalmateriaal te drogen, waardoor het hard en brandbaar wordt. Tijdens het brandproces ontstaan er gassen, die vervolgens weer energie op kunnen wekken. Fabrieken kunnen deze energie vervolgens weer inzetten voor hun machines, waardoor een prachtig cirkeltje ontstaat. Het scheelt bovendien veel schoonmaak- en afvoerkosten.

3. Kwallen

kwal lichtgevend

Wanneer je denkt aan kwallen, denk je waarschijnlijk aan die glibberige dieren die soms op het strand liggen of die je steken terwijl je aan het zwemmen bent. Deze dieren hebben ook een prachtige kwaliteit, vooral kwallen die licht geven in het donker. Deze kwallen bevatten namelijk een speciaal stofje (Groen fluorescent proteïne, GFP) dat gebruikt kan worden als brandstofcel. Het stofje bevat speciale proteïnen die wanneer ze in contact komen met UV licht elektronen vrijgeven. Deze elektronen zorgen ervoor dat de kwal licht geeft, maar kunnen dus ook worden ingezet om onze huizen van warmte en elektriciteit te voorzien. De vraag is alleen: hoe kunnen energieleveranciers dit stofje op een verantwoorde manier vangen en gebruiken?

2. Limnische uitbarstingen

limnische uitbarsting

Er zijn een aantal meren op aarde die ook wel “exploding lakes” worden genoemd. Ze hebben deze naam gekregen doordat het water zich vult met stoffen zoals methaan en koolstofdioxide. Deze stoffen kunnen ineens met grote kracht omhoogkomen, waardoor het meer als het ware ontploft. Er zijn drie bekende meren waarbij dit natuurlijke fenomeen voorkomt. Bij één meer in Rwanda is er al een poging gedaan om een energiecentrale naast het meer te bouwen. Deze centrale haalt de brandbare gassen uit het water en zet ze om in energie.

1. Bacteriën

bacterien

Je ziet ze nooit, maar ze zijn overal. Er zijn waarschijnlijk meer dan een biljoen verschillende bacteriën op aarde die allemaal een andere werking hebben. Onderzoekers zijn geïnteresseerd in de E.Coli bacterie. Je kent dit misschien als de bacterie waar je ziek van wordt, maar deze kleine organismen slaan energie op in de vorm van vetzuren. Wetenschappers denken dat ze deze vetzuren in kunnen zetten om een natuurlijke energievorm te creëren die duurzaam en schoon is. De grote uitdaging is uitzoeken hoe we deze bacterie op grote schaal kunnen produceren, zodat er genoeg energie kan worden opgewekt.