Als je ooit eens naar een balletvoorstelling bent geweest, dan heb je ontdekt hoe klassieke muziek nog mooier kan worden dankzij de prachtige en gracieuze dansers. Wil je deze belevenis nog eens meemaken of voor de eerste keer ontdekken? Maak dan gebruik van deze top 10 beroemde ballet voorstellingen en laat je onderdompelen in schoonheid en elegantie.

10. Assepoester

Zoals zoveel balletvoorstellingen is ook Assepoester vele malen in verschillende versies uitgevoerd. Het origineel komt uit Moskou in Rusland. De muziek werd geleverd door Sergei Prokofiev, een geweldige componist die ook van Assepoester iets bijzonders heeft gemaakt. Als je het sprookje kent, dan weet je dat Assepoester bekend is geworden met haar glazen muiltje, de hulp van de goede fee en de gemene stiefmoeder. Met veel humor wordt de balletvoorstelling van dit verhaal vertaald en is het werkelijk een lust voor het oog en de oren.

9. Don Quixote

https://www.youtube.com/watch?v=VMOPF4WYYLE

De balletvoorstelling van Don Quixote volgt het verhaal van het gelijknamige boek geschreven door Miguel de Cervantes. Don Quixote was een man van grote kracht die op jacht was naar grote mystieke beesten. De muziek van Ludwig Minkus past hier als geen ander bij en laat de dansers vrij bewegen over het podium. De voorstelling is leuk, vrolijk en spannend tegelijkertijd. Het origineel komt uit 1869 in Moskou, Rusland.

8. Doornroosje

https://www.youtube.com/watch?v=Mp2wWLTKwWg

Doornroosje heeft haar bekendheid vooral te danken aan de gelijknamige film van Disney. De balletvoorstelling was er eerder en is een schitterende vertelling van het verhaal van Aurora. Als zij door de heks vervloekt wordt om zich te prikken aan de doorn van een spinnewiel, valt ze in een slaap die 100 jaar zal gaan duren. Gelukkig redt de dappere prins haar van dit lot door haar een liefdeskus te geven. Dit romantische verhaal wordt in een spannende voorstelling weergegeven op muziek van de geweldige Pyotr Tchaikovsky.

7. Midzomernachtdroom

William Shakespeare is niet alleen op het theater terug te vinden, maar ook in de muziek en dans. De balletvoorstelling van Midzomernachtdroom is een wervelende weergave die het verhaal van Shakespeare volgt. Hoewel de muziek van Felix Mendelssohn hiervoor gebruikt wordt, is het vooral de hernieuwing van deze muziek waarop de dansers optreden. Deze voorstelling is relatief nieuw, de originele voorstelling was in 1962.

6. Le Sacre du Printemps

https://www.youtube.com/watch?v=BryIQ9QpXwI

Le Sacre du Printemps duurt in zijn totaliteit maar een half uur. Ondanks dat is het toch een prachtige en krachtige voorstelling die in deze lijst niet mag ontbreken. Schoonheid en emotie worden op een bijzondere manier met elkaar gecombineerd. Toen deze voorstelling in 1913 voor het eerst werd vertoond in Parijs, werden de mensen boos. Het publiek van toen was gewend aan de gracieuze bewegingen van de Russische dansers en niet de modernere stijl die Le Sacre du Printemps weergaf. Het vertelt het verhaal van een meisje dat zich opoffert voor de god van de lente. Tegenwoordig wordt het veel beter ontvangen.

5. La Bayader

La Bayader, de tempel danser, komt uit 1877 in Sint Petersburg in Rusland. Het verhaal gaat over Nikiya en Solor die elkaars geliefden zijn en zo door het leven willen gaan. Omdat de hoge priester echter jaloers is, beveelt hij dat Solor gedood moet worden. Dit plan mislukt echter en in zijn plaats vind Nikiya haar dood. De gevolgen hiervan zijn groot en de goden worden erbij betrokken om het gruwelijke recht te doen zegevieren. Om de volledige complexiteit van dit plot te kunnen begrijpen, kun je het beste de balletvoorstelling zelf zien. Het prachtige schouwspel zal je meenemen in een verhaal van verraad, liefde en wraak.

4. De Notenkraker

https://www.youtube.com/watch?v=eLyONiJZc84

De Notenkraker is een verhaal dat vandaag de dag nog regelmatig wordt verteld, voornamelijk rond kerst. De originele balletvoorstelling hiervan stamt uit 1892 in Sint Petersburg, Rusland. Het is een van de bekendste verhalen aller tijden en gaat over Clara, een jong meisje dat net zo klein als een muis wordt gemaakt. Ze word verliefd op de notenkraker die samen met het andere speelgoed oorlog gaat voeren tegen de gemene muizenkoning. Hij wordt hierna omgetoverd tot een knappe prins en samen met Clara zullen ze de wereld van de feeën regeren. De prachtige muziek van Pyotr Tchaikovsky weet dit als geen ander te ondersteunen.

3. Giselle

De klassieker Giselle is als geen andere voorstelling op het gebied van emotie en schoonheid. Het verhaal is gebaseerd op het gedicht van Heinrich Heine en vertelt over het meisje Giselle dat verliefd wordt op een edelman die verkleed is als burger. Hilarion, die ook verliefd is op Giselle, laat zien wie de edelman werkelijk is en Giselle sterft van verdriet om het besef dat ze nooit bij elkaar kunnen zijn. Hilarion vindt later zijn dood door de geest van de doden Wilis die hem laat verdrinken. De edelman wacht hetzelfde lot, maar de geest van Giselle beschermt hem, waarna ze naar een vredig hiernamaals kan gaan.

2. Romeo en Juliet

Oorspronkelijk werd de eerste balletvoorstelling van het verhaal van de zeer bekende Romeo en Juliet opgevoerd in 1938 in Tsjechië-Slowakije. Deze versie werd echter stevig onder handen genomen en opnieuw opgevoerd in 1940 in Leningrad in Rusland. Deze voorstelling wordt gezien als het toppunt van muziek en beweging en is een meesterwerk van Sergei Prokofiev. Laat je meevoeren in dit prachtige schouwspel en beleef ballet als nooit tevoren.

1. Zwanenmeer

Het Zwanenmeer staat als een van de bekendste balletvoorstellingen op deze prominente plaats. Het wordt ook wel het meesterwerk van Pyotr Tchaikovsky genoemd. Het verhaal gaat over Odette die vervloekt wordt door Von Rothbart om overdag als zwaan en ’s nachts als vrouw door het leven te gaan. De prins Siegfried ontdekt haar transformatie en wordt op slag verliefd. Een andere vrouw die Odile heet wordt echter door Von Rothbart gestuurd om te doen alsof ze Odette is en de prins op haar verliefd te laten worden, zodat Odette voor altijd een zwaan zal blijven. Het is een prachtig meesterwerk.