Zou jij een tas dragen van een paar duizend euro? Steeds vaker dragen mensen dure kledingmerken. Het wordt gezien als statussymbool. Als je laat zien van welk merk je tas of schoenen zijn, wil je een bepaalde luxe uitstralen. Luxe kledingmerken groeien enorm, zelfs wanneer de economische markt niet zo snel gaat. Experts geloven zelfs dat de commercie in luxueuze goederen immuun is voor veranderingen in de economie. Het internationale consulting bureau Brain & Company heeft de totale waarde van de luxe kledingmerken geschat of 274 miljard dollar. Wat is precies de top 10 van duurste kledingmerken ter wereld?

10. Armani

Armani
Sorbis / Shutterstock.com

Armani, wie kent het merk niet? Giogio Armani S.P.A. is in 1975 opgericht door Giorgio Armani en Sergio Galeotti. Dit prestigieuze modehuis uit Italië is gespecialiseerd in het ontwerpen een grote verscheidenheid aan producten, van haute couture tot confectie. In de collectie is niet alleen kleding te vinden, maar ook schoenen, horloges, cosmetica, parfum, juwelen en interieur. Je zou bij wijze van spreken je hele villa met Armani kunnen inrichten. Het bedrijf heeft momenteel zo’n 5.500 werknemers in dienst. Het werd vooral bekend toen verschillende filmsterren als Richard Gere, Michelle Pfeiffer, Jodie Foster en John Travolta het merk omarmden. Het Armani modehuis beheert een aantal submerken als Giorgio Armani, Armani Collezioni, Armani Jeans, Emporio Armani, Armani Junior en Armani/Casa.

9. Fendi

fendi
andersphoto / Shutterstock.com

Het Fendi merk is opgericht in 1925 opgericht door Adele Casagrande in Italië. Zij trouwde met Edoardo Fendi, wat de naam van het merk verklaart. De Fendi’s hebben een lange lijst aan loyale klanten, die maar wat graag producten van het merk wilden hebben. Het merk staat bekend om zijn vermogen nieuwe, innovatieve technieken te gebruiken. In 1965 ging Fendi samenwerken met Karl Lagerfeld. Hij produceert de confectie collectie. Karl Lagerfeld en Fendi begonnen met het ontwikkelen van nieuwe manieren om bont te gebruiken. Ze maakten het bont lichter en beter hanteerbaar. Het merk kreeg een revival doordat een tas in de serie Sex and the City werd getoond. De jaarlijkse omzet van Fendi handtassen is zo’n 352 miljoen dollar.

8. Versace

versace modellen
FashionStock.com / Shutterstock.com

In 1978 werd door Gianni Versace het modemerk Versace opgericht. Hij lanceerde zijn eerste kledinglijn in dat jaar in Italië. Een aantal jaar later, in 1989, toonde Gianni Versace zijn eerste couture collectie. Vanaf de eerste collectie heeft het merk een grote schare fans opgebouwd. Mensen als Madonna, Prinses Diana, Elton John en Tina Turner waren grote fans. Versace staat bekend om de stijl met glamour. Een van de meest bekende creaties van Versace was de jurk die Elizabeth Hurley droeg in 1994 (zie hieronder). De zwarte jurk werk slechts bij elkaar gehouden door een aantal gouden veiligheidsspelden. Gianni Versace is in 1997 overleden. Zijn bedrijf was toen 800 miljoen dollar waard. Zijn zus Donatella Versace heeft het kledingmerk overgenomen en is nu de creatieve directeur. Het merk Versace is allround, de producten variëren van kleding, schoenen tot parfum.

7. Burberry

Burberry sjaal
Lenscap Photography / Shutterstock.com

Burberry is in 1856 opgericht door Thomas Burberry in Basingstoke, Hampshire. De belangrijke focus voor het merk is de elitaire jeugd. Daardoor wordt het merk gezien als trendsetter. Het Burberry merk heeft meer dan 500 winkels in 50 landen over de hele wereld. Vooral de Burberry jas is zeer bekend. Deze jas gemaakt van pauwenveren wordt verkocht voor zo’n 35.000 dollar. Het blokjespatroon is ook zeer kenmerkend voor het merk. Helaas wordt dit zeer veel gekopieerd, zodat het soms moeilijk is een echte te vinden. Ondanks deze kopieën heeft het bedrijf meer dan 1 miljard aan omzet per jaar.

6. Ralph Lauren

Ralph Lauren
berni0004 / Shutterstock.com

Ralph Lauren is opgericht door mode ontwerper Ralph Lauren in 1967. Het meest bekend van het merk zijn de polo’s. Het bedrijf richt zich vooral op de dure mannen-, vrouwen- en kinderkleding. Ook produceert Ralph Lauren allerlei andere producten als accessoires, parfums en decoratie voor in huis.

5. Chanel

chanel tasje
Creative Lab / Shutterstock.com

Chanel kan zeker niet in de lijst van duurste kledingmerken ontbreken. Wie kent het bedrijf niet? Het is opgericht door Coco Chanel. Zij werd geboren in 1883 in Saumur, Frankrijk. In de jaren 20 van de vorige eeuw lanceerde zij haar eerste parfum. Ook introduceerde zij het Chanel pak en het zwarte jurkje. Het merk Chanel volgt de quote van Chanel zelf bij het ontwerpen van kleding, “Luxe moet comfortabel zijn, anders is het geen luxe”. De eerste winkel van Chanel opende in 1910 in Parijs. Hier werden hoeden verkocht. Later werden meer winkels toegevoegd en werd de kledinglijn uitgebreid. Ze werd vooral bekend toen ze in 1925 de Chanel jasjes toonde zonder kraag, en de goed gevormde rok. Na haar dood in 1971 heeft Karl Lagerfeld het stokje van haar overgenomen. Het bedrijf brengt luxe met een glimlach. Het bedrijf wordt geschat op een waarde van 7 miljard dollar.

4. Prada

prada tasje
andersphoto / Shutterstock.com

Prada is bedacht door Mario Prada. In 1913 is hij het modemerk begonnen dat bekend staat om zijn lederen hoeden, schoenen en riemen. Het bedrijf vernieuwt zich steeds en hoopt op deze manier een jonge doelgroep aan te trekken. In 2007 werkte Prada samen met LG Electronics om een nieuwe serie mobiele telefoons op de markt te brengen. Dit was een grote hit bij het publiek. Het merk wil zich profileren als een merk voor mensen met status. De omzet van het bedrijf ligt op 9,4 miljard dollar.

3. Hermes

hermes tas
DKSStyle / Shutterstock.com

In 1837 richtte Thierry Hermes het bekende Franse merk op. Het merk staat vooral bekend om zijn tassen, en dan vooral de beroemde Birkin bag. Naast deze producten heeft Hermes parfums en lederwaren in het assortiment. In 2011 vestigde Hermes een record doordat de Hermes Birkin Tas voor maar liefst 203.150 dollar werd verkocht bij een veiling. Het luxe merk heeft zijn hoofdkwartier in Parijs.

2. Gucci

gucci
Creative Lab / Shutterstock.com

Gucci is een van de meest bekende merken ter wereld. In 1921 werd het door Guccio Gucci opgericht in Italië. Vooral de prachtige, exclusieve ontwerpen zijn zeer bekend. Het kledingmerk is vooral gespecialiseerd in schoenen, tassen en parfum. Een gedeelte van de opbrengst gaat naar UNICEF. Daarmee wordt educatie, gezondheidszorg en schoon water voor kinderen op ieder gebied ter wereld ondersteund. Het kledingmerk heeft een waarde geschat op 7 miljard dollar.

1. Louis Vuitton

Louis Vuitton - duurste kledingmerk
andersphoto / Shutterstock.com

De onbetwiste nummer 1 is Louis Vuitton. Dit merk staat al een aantal jaar op de hoogste positie van de duurste kledingmerken ter wereld. Vele bekende sterren hebben Louis Vuitton als favoriet kledingmerk. Michael Phelps, Angelina Jolie en Sarah Jessica Parker zijn een grote fan. Het idee voor Louis Vuitton komt van Louis Vuitton Malletie. Deze Franse ontwerper en ondernemer ontwikkelde zijn merk nadat de vrouw van Napoleon zijn elegante stijl van het inpakken van kleren zo mooi vond. Dit bracht de ondernemer op het idee om koffers te gaan maken. Recentelijk is Marc Jacobs betrokken bij de kledinglijn voor de ready-to-wear collectie. Louis Vuitton is echter het meest bekend van zijn leren tassen en koffers. Er wordt geschat dat het bedrijf een waarde heeft van 28 miljard dollar.