De tijd waarin iedereen een lp op de platenspeler moest leggen om naar zijn favoriete nummer te luisteren is allang verleden tijd. Muziek wordt vaker gestreamd dan dat er een fysiek album wordt verkocht, maar misschien is het toch verstandig om te investeren in een platencollectie. Een aantal muziekplaten is namelijk veel waard. Op veilingen worden unieke exemplaren soms voor miljoenen verkocht. Benieuwd geworden welke platen zoveel waard zijn? Dit is de top 10 duurste muziekplaten ooit verkocht.

10. “Caustic Window” – Aphex Twin (€40.000)

Je zou zeggen dat de duurste platen ter wereld meteen ook de oudste platen zijn, maar niets is minder waar. De nummer 10 van deze lijst stamt namelijk uit 1994. Dit techno-album was nooit officieel uitgegeven, waardoor er maar een paar exemplaren ter wereld te vinden waren. Na een actie op Kickstarter waar fans opriepen voor een digitale versie van dit zeldzame album nam de populariteit van Caustic Window toe. Er werd genoeg geld opgehaald om een digitale versie uit te brengen. Na de kickstarter actie werd het fysieke album voor €40.000 verkocht aan de bedenker van Minecraft.

9. “What More Can I Give” – Michael Jackson (€42.750)

Michael Jackson is een van de grootste iconen die de muziekwereld ooit gekend heeft, dus het is niet vreemd dat een van zijn platen op deze lijst terecht is gekomen. Deze single werd geschreven door de King of Pop als reactie op de aanslagen van 11 september. Hij werkte samen met artiesten als Beyoncé, Usher en Britney Spears om het lied op te nemen. Toch werd deze plaat nooit echt uitgegeven, en niemand weet waarom. De waarde van deze single is alleen maar hoger geworden na de dood van Michael Jackson, want het is het laatste lied dat de zanger ooit heeft afgemaakt. Nu is natuurlijk iedereen benieuwd hoe het nummer klinkt, nou zo:

8. “Love Me Do” – The Beatles (€85.500)

Je zult the Beatles nog wel een aantal keer voorbij zien komen in deze lijst, want deze groep is vandaag de dag nog steeds zo populair dat een aantal van hun platen goud waard zijn. Love Me Do is de eerste single die The Beatles ooit hebben uitgebracht. Een plaat van dit lied is dus een leuk collectors item geworden. Maar niet iedere versie van Love Me Do is zoveel geld waard. Het is de zeldzame demoversie waar verzamelaars grof geld voor neerleggen, zodat ze de rauwe kant van de vroege Beatles kunnen horen.

7. “Till There Was You”- The Beatles (€88.000)

The Beatles stonden altijd bekend om de diversiteit die de band liet zien in hun opnames. Till There Was You is een belangrijk voorbeeld van die diversiteit. Het nummer was namelijk een cover en is oorspronkelijk van de oude musical The Music Man. Hier liet de band hun gevoelige kant zien, en de voorliefde voor Broadway. Een plaat van dit nummer is op zichzelf niet zoveel geld waard, maar de versie die in 2016 werd geveild was speciaal. Die plaat bevatte naast de demo van dit nummer ook een demo van Hello Little Girl, een ander nummer van de band.

6. “Yesterday and Today” – The Beatles (€107.000)

Toen The Beatles een fotoshoot hadden voor hun nieuwe muziekplaat besloten de bandleden om een lugubere cover te maken waarop ze te zien waren met slagerskleding, onthoofde babypoppen en lappen vlees. De cover was niet helemaal als geintje bedoeld, want de band wilde kritiek uiten op de gevolgen van de Vietnamoorlog. De cover viel niet in de smaak en werd vaak vernietigd of weggegooid door fans of verkopers. Daarom is een puntgave versie van deze plaat met cover een klein fortuin waard.

5. “Double Fantasy” – John Lennon en Yoko Ono (€128.250)

Deze keer geen album van The Beatles, maar wel een plaat van een van de bandleden en zijn vrouw. De waarde van deze plaat is gestegen vanwege de dood van de muzikant. Double Fantasy was de laatste muziekplaat die Lennon uitbracht voor zijn dood. Dat maakt dit album alleen nog niet meer dan een ton waard. Een speciaal exemplaar werd wel voor deze prijs verkocht, namelijk de plaat die de moordenaar van Lennon door de muzikant had laten ondertekenen. Een paar uur na het zetten van deze handtekening werd John Lennon vermoord door Mark Chapman.

4. “Sgt. Pepper’s Lonely Heart Club Band” – The Beatles (€248.000)

Het wordt door veel muziekliefhebbers beschouwd als het beste album van The Beatles, en misschien zelfs het beste album ooit gemaakt. Het is dan ook niet gek dat een plaat van Sgt. Pepper’s Lonely Heart Club Band met handtekeningen van alle bandleden voor meer dan 250.000 euro verkocht werd.

3. “My Happiness” – Elvis Presley (€256.250)

Even een keer iets anders dan The Beatles, want Elvis Presley is natuurlijk ook een icoon op muziekgebied. Deze kostbare plaat werd door de zanger zelf opgenomen in de tijd dat Presley nog niet was doorgebroken. Hij was pas 18 jaar oud tijdens de opname van My Happiness. Dat maakt deze plaat zo kostbaar, want het is de eerste muziekplaat die ooit is opgenomen van het werk van Elvis Presley.

2. “The White Album” – The Beatles (€675.000)

Ondanks dat deze plaat vijf miljoen keer werd gedrukt, kreeg iedere plaat een unieke cijfercode zoals verzamelobjecten vaak krijgen. Dit was eigenlijk bedoeld als grapje, maar tegelijkertijd ontstond er grote vraag naar albums die zo laag mogelijk genummerd waren. Een album dat het nummer 5 had was al meer dan 15.000 euro waard, maar de waarde van nummer 0000001 sloeg alles. Bandlid Ringo had dit exemplaar in zijn bezit, en in 2015 werd het voor de absurde hoge prijs van 675.000 geveild.

1. “Once Upon a Time in Shaolin” – Wu-Tang Clan (€1.710.000)


Wutangcashew /wikicommons

De nummer 1 van deze lijst is verbazingwekkend genoeg niet een album van The Beatles. Dit album van Hiphopgroep Wu-Tang Clan werd in 2015 verkocht voor twee miljoen dollar. Wat de plaat zo uniek maakt is dat er maar één op de wereld bestaat, en dat de nieuwe eigenaar de enige ter wereld is die het album van de groep mag beluisteren tot het jaar 2103.