Wanneer je ziek bent, heb je last van aantoonbare symptomen. Tenminste, dat zou je zeggen. Toch zijn er enkele mensen die ziektes hebben die helemaal niet bestaan. De ziekte speelt zich vooral af in hun hoofd en de symptomen zijn voor geen enkele arts zichtbaar. Er zijn meer van dit soort denkbeeldige ziektes. Welke dat zijn ontdek je in de top 10 imaginaire ziektes.

10. Weerwolfsyndroom

Weerwolfsyndroom

We weten allemaal dat weerwolven eigenlijk alleen maar voorkomen in sprookjesboeken en films. Toch zijn er een aantal mensen die ervan overtuigd zijn dat ze langzaam maar zeker in een weerwolf aan het veranderen zijn. Dit wordt ook wel het weerwolfsyndroom genoemd, of klinische lycantropie.

Patiënten met deze ziekte kunnen zich dierlijk gaan gedragen en weten zeker dat ze in het beginstadium van een transformatie zitten. Sommigen hebben er alleen op bepaalde momenten last van, terwijl er ook patiënten zijn met een chronisch probleem.

9. Parasietenwaan

Parasietenwaan

Parasieten bestaan wel degelijk, maar deze kan je altijd ontdekken dankzij goed onderzoek van een dokter. Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat er parasieten in hun lichaam leven, terwijl daar helemaal niets van te merken is. De stoornis wordt ook wel infestatiewaan en het syndroom van Ekbom genoemd.

De patiënten hebben er wel echt last van: ze ervaren jeuk en kunnen zichzelf helemaal openkrabben om de krioelende beestjes uit hun lichaam te halen. Dat zorgt weer voor echte problemen, want de huid kan gaan ontsteken door al het gekrab. Dit imaginaire probleem komt vooral voor bij drugsgebruikers.

8. Massa psychogene ziekte

Het is in het verleden wel eens voorgekomen dat groepen mensen massaal dezelfde symptomen kregen, door een ziekte die totaal niet meetbaar is.

Zo is er het verhaal van een groep nonnen die in een gesloten klooster woonden. Van de ene op de andere dagen begonnen meerdere nonnen elkaar te bijten. Het probleem hield pas op toen één non alle bijtende nonnen naar buiten stuurde en uit liet hongeren buiten het klooster. Langzaam maar zeker werden alle bijtende nonnen weer beter en gingen ze verder met de normale gang van zaken. Sommige mensen denken dat dit soort massahysterie kan ontstaan wanneer groepen mensen te lang worden onderdrukt.

7. Munchausen (by proxy)

Munchausen

Je kent deze ziekte misschien vooral als Munchausen by proxy, maar er is ook een variant die gewoon Munchausen wordt genoemd. Dit is een psychologisch probleem waarbij mensen zeker weten dat ze ziek zijn, maar geen symptomen hebben. Ze bewijzen hun ziekte vervolgens door zichzelf ziek te maken, bijvoorbeeld door drugs te nemen, zichzelf uit te hongeren of door zichzelf iets aan te doen.

Bij Munchausen by proxy wordt iemand anders ziek gemaakt. Meestal gaat het om kinderen die ziek worden gemaakt door hun ouders. In sommige ernstige gevallen overlijden de kinderen zelfs.

6. Taijin kyofusho

Taijiin Kyofusho

Deze denkbeeldige ziekte komt vooral voor in Japan, dus het is niet gek dat het een Japanse naam heeft. Dit syndroom heeft te maken met extreem weinig zelfvertrouwen. Mensen met Taijin kyofusho zijn ervan overtuigd dat hun lichaam, hun gezicht, hun stem of hun geur weerzinwekkend is. Ze voelen zich zo lelijk of vies, dat niets of niemand ze zou willen zien. Hierdoor krijgen ze last van extreem veel angst en sluiten ze zich het liefst op voor de rest van de mensheid. Ze zijn niet alleen bang dat anderen hen lelijk vinden, maar dat hun aanwezigheid anderen zelfs pijn doet of slecht laat voelen.

5. Locura

Locura

Deze ziekte is Spaans voor krankzinnigheid en kan ervoor zorgen dat mensen gaan hallucineren. Ze weten ook niet meer waar ze zijn of wat ze aan het doen zijn, waardoor ze zich angstig gaan voelen. Hierdoor gaan patiënten vaak hyperventileren en trillen, waarbij ze zelfs kunnen flauwvallen. Waarschijnlijk ontstaat het probleem doordat je hersenen niet de juiste voedingstoffen hebben gekregen.

4. Dhatsyndroom

Dhat Syndrome

Ook dit is een lokaal syndroom dat vooral in een specifiek land voorkomt: India. Het is een ziekte waarbij de patiënt ervan overtuigd is dat hij vitaliteit en levenskracht verliest via zijn sperma. Hij is bang om sperma kwijt te raken en is in sommige gevallen er zelfs van overtuigd dat hij de hele dag langzaam maar zeker sperma verliest. Vooral jonge mannen hebben last van het probleem, vooral wanneer ze het gevoel hebben dat ze veel te veel masturberen en daar een schuldgevoel over hebben.

3. Vampirisme (Porfyrie)

Porfyrie

Vroeger waren er enkele mensen met de overtuiging dat ze vampiers waren. Ze hadden een erg lichte huid, die bijna doorzichtig leek. Ze verbrandden snel in de zon en ze hadden altijd een honger naar bloed. Wanneer ze bloed dronken, voelden ze zich al snel beter. Tegenwoordig weten we dat dit niks met vampiers te maken heeft, maar met de ziekte Porfyrie. Dit is een ziekte waarbij je te weinig voedingsstoffen in je bloed hebt, waardoor je bleek wordt en makkelijk verbrandt. Het is niet gek dat deze mensen zich dus beter gingen voelen na een slokje bloed: ineens kregen ze veel goede voedingstoffen binnen.

2. Korosyndroom

Korosyndroom

Dit probleem wordt ook wel het genitaal retractiesyndroom genoemd. Mensen met dit probleem zijn bang dat hun genitaliën langzaam maar zeker krimpen of dat ze in hun lichaam trekken. Het komt vooral bij mannen door, die zelfs niet gerustgesteld worden wanneer ze hun genitaliën elke dag opmeten. Sommige dokters denken dat het probleem ontstaan doordat genitaliën vanzelf krimpen in de kou. Enkele mensen zien dit en zijn er vervolgens van overtuigd dat dit een blijvend probleem is.

1. Morgellons

Morgellons

Mensen met de ziekte van Morgellons zijn ervan overtuigd dat hun lichaam bezaaid is met kleine zweertjes. Deze zweren scheiden kleine stukjes textiel uit, wat zorgt voor een gevoel van extreme jeuk. Dit textiel komt eigenlijk gewoon van de kleding van de patiënt af, maar dat wordt niet geloofd. Patiënten voelen de hele dag dingen op hun huid krioelen en blijven krabben. De zweertjes ontstaan juist doordat de persoon met deze ziekte ontzettend veel krabt. Hierdoor ontstaat er een oneindige cirkel die eigenlijk alleen doorbroken kan worden wanneer een patiënt besluit om psychologische hulp te zoeken.

bron: top10hq.com