Wie denkt aan het surrealisme, denkt aan Salvador Dali. Deze Spaanse schilder werd in de eerste helft van de twintigste eeuw beroemd met zijn unieke schilderstijl en de politieke boodschappen die hij wilde uitdragen met zijn werk. Dali is een icoon geworden als één van de unieke schilders die zich in de twintigste eeuw ontwikkelden in Europa. Ondanks dat Dali in meerdere stijlen heeft geschilderd, zijn de surrealistische werken van de kunstenaar het bekendst. Dit zijn de 10 beroemdste werken van Salvador Dali.

10. Tuna Fishing (Homage to Meissonier)

Dit schilderij is niet zozeer het laatste werk dat Dali ooit maakte, maar wordt wel gezien als het laatste meesterwerk van de schilder. Het schilderij valt op door het gebruik van verschillende moderne stijlen, zoals pop art en pointillisme. Dali maakt niet vaak uitstapjes naar andere kunststromingen, maar dit werk is een mengelmoes van allerlei verschillende invloeden. Ook de afbeeldingen zelf zijn divers: van klassieke beelden tot moderne referenties naar films. Hoe divers het schilderij ook is, Dali weet al deze stijlen feilloos te gebruiken en toont aan dat hij een schilder met ongekend talent is.

9. Galatea of the Spheres

Door meerdere nucleaire rampen in de twintigste eeuw raakte Dali onder de indruk van de structuur van atomen. Dit werk, een portret van zijn vrouw Gala Dali, laat deze interesse zien. De losse bollen vormen uiteindelijk het geheel van het gezicht van zijn vrouw, zoals atomen alles in deze wereld vormgeven. Door de bolling van de atoomdeeltjes krijgt het schilderij een uniek driedimensionaal uiterlijk.

8. The Burning Giraffe

Ondanks dat Dali voornamelijk absurde, surrealistische beelden schildert, is zijn persoonlijke leven toch een onderwerp dat veel in zijn werk voor komt. Dit schilderij is een uiting van de persoonlijke pijn, frustratie en woede die Dali voelde tijdens de Spaanse burgeroorlog. De lichamen van de vrouwen op het schilderij zijn helemaal uitgemergeld, en zijn hun zachte vormen verloren. De open lades uit het been van de voorste vrouw zijn een referentie naar Freud, en staan voor het onderbewustzijn van de mens.

7. Dream Caused by the Flight of a Bee Around a Pomegranate a Second Before Awakening

Sommige werken van Salvador Dali hebben ontzettend lange, omschrijvende titels. Bij dit werk is het niet anders. Het doel van dit schilderij is om in een beeld te tonen hoe een dromend mens wakker kan worden door een schrikreactie in zijn droom. Een theorie die Freud ooit bedacht heeft, maar die Dali ontzettend interessant vond om uit te werken. Dali probeerde de wereld van de dromen dan ook concreet te maken in de werken die hij schildert.

6. The Great Masturbator

De Spaanse schilder is nooit bang geweest om taboes te bespreken in zijn schilderwerken. Dit schilderij geldt als een eerbetoon aan zijn muze en vrouw Gala. Dit werk van Dali stelt een droom voor, net zoals veel van zijn andere werken. In de droom is een erotisch beeld te zien van zijn muze. Een controversieel onderwerp om te laten zien in een schilderij, vooral in de jaren twintig waarin Dali dit werk schilderde.

5. Metamorphosis of Narcissus

Dali, net als vele andere schilders in het surrealisme, gebruikte het onderbewustzijn als een grote inspiratiebron voor zijn werk. Dit schilderij is gebaseerd op het verhaal van de Griekse God Narcissus, die zo zelfingenomen was dat hij verliefd werd op zijn eigen spiegelbeeld. Om dit schilderij te maken gebruikte Dali zijn eigen paranoïde-kritische techniek. Een techniek waarbij een paranoïde staat werd opgeroepen die de schilder vervolgens kon gebruiken als inspiratie bij zijn schilderij.

4. Christ of Saint John of the Cross

Later in zijn carrière raakte Dali geïnspireerd door klassieke kunst en de rol van religie in schilderijen. Dit werk, wat bestempeld is als één van de beste religieuze werken van de twintigste eeuw, is een gevolg van deze interesse. Dali toont de kruisiging van Jezus, maar doet dit zonder geweld en bloed te laten zien. De kunstenaar was namelijk van mening dat het tonen van de bloedige beelden van de kruisiging afdeed aan de spirituele boodschap die hij wilde overbrengen.

3. Swans Reflecting Elephants

Dali gebruikt in veel van zijn werken de spiegeling van het water. Dit sluit ook aan bij de rol die dromen in zijn werk spelen: de magische weerspiegelingen kunnen geïnterpreteerd worden als een referentie naar alle fantastische dingen die in onze dromen mogelijk worden. In dit schilderij speelt Dali met perspectief. De zwanen die in het schilderij te zien zijn veranderen in hun weerspiegeling in Olifanten. Deze vorm van gezichtsbedrog is populair bij surrealisten zoals Dali, aangezien ze graag spelen met onze waarneming.

2. Soft Construction with Boiled Beans (Premonition of Civil War)

Een lange titel voor een groots schilderij. Zes maanden voor het begin van de Spaanse burgeroorlog schilderde Dali dit doek, alsof hij de oorlog aan voelde komen. Een monsterlijk wezen vernietigt alles wat op zijn pad komt: ook de bonen die op de grond liggen. Deze bonen staan symbool voor de arme werker, die in tijden van oorlog niets meer kon eten dan gekookte bonen.

1. The Persistence of Memory

Het meest iconische beeld dat Dali ooit geschilderd heeft is het beeld van de smeltende klokken. Deze klokken zijn ontelbaar vaak gekopieerd en op andere manieren verwerkt in andere kunstwerken. Het schilderij kan op allerlei verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Wilde Dali iets zeggen over het verval dat met het verstrijken van de tijd komt? Over de harde realiteit tegenover de zachtheid van onze dromen? We zullen het nooit weten, aangezien Dali niet graag uitlegde wat de betekenis van zijn werk was.

Meer beroemde schilders