Vorige week keken we naar de Franse namen, nu kijken we naar de populairste Italiaanse namen. Misschien zit er een leuk idee bij voor je toekomstige kindje?
Italiaanse mannen maken er geen geheim van; het liefst wonen zij zo lang als mogelijk bij hun moeder. Als moeder eenmaal oma is, dan neemt zoonlief de zorgen vol overgave over. Zullen de kinderen vernoemd worden? Hieronder volgt een overzicht van de meest gekozen kindernamen in Italië.

Top 10 Italiaanse Jongensnamen

10. Davide

De naam ‘Davide’ betekent ‘geliefde’. Hoewel er in Nederland ook meisjes deze naam krijgen, is de naam in Italië voorbehouden aan jongens. ‘Davide’ staat er al jaren in de top 10 van meest populaire jongensnamen. Deze naam maakt meteen duidelijk dat Italianen een uitgesproken voorkeur hebben voor klassieke namen, die een rol van betekenis spelen in de Bijbel. Ook eindigen de meeste voornamen op een klinker.

9. Riccardo

Net als ‘Davide’ wordt ook ‘Riccardo’ voornamelijk gebruikt in Italië. ‘Riccardo’ is de Italiaanse variant van ‘Richard’. Laatstgenoemde naam is een samengestelde Germaanse naam. Dat brengt ons op de betekenis; ‘Ric’ betekent ‘machtig’ en ‘hard’ staat voor ‘krachtig’. Oftewel, ‘Riccardo’ betekent ‘machtig door kracht’. Vele heiligen heetten ‘Richard’. Misschien wel de bekendste ‘Richard’ – zeker in context tot de betekenis van deze naam – is Koning Richard van Leeuwenhart. Hij staat bekend om zijn dapperheid.

8. Leonardo

De Italiaanse jongensnaam ‘Leonardo’ betekent ‘als een leeuw’. Overigens wordt de naam ook in Spanje aan kinderen gegeven. In Nederland is het afgelopen jaar welgeteld één jongetje ‘Leonardo’ genoemd. Over het algemeen wordt deze naam hier als te buitenlands gezien. Overigens liggen de roots van de naam wel in onze regio; ‘Leonardo’ is afgeleid van de Germaanse naam ‘Leonhard’. De meest beroemde ‘Leonardo’ is natuurlijk de geleerde en schilder Leonardo da Vinci.

7. Gabriele

Hoewel de naam ‘Gabriele’ in Italië in de top 10 van meest populaire jongensnamen staat, is het van origine een meisjesnaam. Kennelijk hechten de Italianen meer waarde aan de betekenis, te weten ‘kracht van God’. Het kan niet missen dat de naam deze betekenis ontleent aan aartsengel ‘Gabriël’. In Nederland komt de variant ‘Gabriel’ 1.416 keer voor als jongensnaam en 45 keer als meisjesnaam.

6. Mattia

Het eerste dat opvalt aan ‘Mattia’ is dat het om een betrekkelijk korte naam gaat. Zoals je uit dit lijstje wel kunt opmaken, kiezen Italianen overwegend voor lange babynamen. ‘Mattia’ betekent ‘geschenk van God’. Als je ‘Alleen op de wereld’ hebt gelezen of gezien, dan moet je bij deze naam vast denken aan de begaafde vioolspeler ‘Mattea’. Hij was het die de arme Rémi begeleidde bij zijn tocht naar Parijs.

5. Matteo

‘Matteo’ en ‘Mattia’ hebben niet alleen hun betekenis gemeen, ook worden beide namen graag gegeven aan pasgeboren Italiaanse jongetjes. ‘Matteo’ is een verkorte vorm van ‘Matthias’. Deze naam hoor je veel in Duitsland, Griekenland en in Engelstalige landen. Ook speelt ‘Matthias’ een belangrijke rol in de Bijbel. Na het verraad van voormalig discipel Judas, nam de apostel ‘Matthias’ Judas’ plaats over binnen de elf discipelen van Jezus Christus.

4. Lorenzo

Al jaren staat ‘Lorenzo’ hoog in de lijst van populaire jongensname in Italië. Overigens hoor je de naam ook in Spanje. Nederlanders geven de voorkeur aan ‘Renzo’. ‘Lorenzo’ heeft twee betekenissen; naast ‘persoon afkomstig uit Laurentum’ kom je in de diverse namenregisters ook de betekenis van ‘de met lauweren bekranste’ tegen.

3. Andrea

De voornaam ‘Andrea’ wordt gegeven aan zowel meisjes als ook aan jongens. In landen als Portugal, Duitsland, Spanje en in Engeland wordt ‘Andrea’ vooral gebruikt als meisjesnaam. In Albanië en Italië geven ze deze naam liever aan een pasgeboren zoon. Hoe dan ook, ‘Andrea’ is een variant van ‘Andreas’. Hem kennen we van het Nieuwe Testament; ‘Andreas’ was één van de twaalf apostelen. Andrea Bocelli is mogelijk de meest bekende Italiaanse ‘Andrea’!

2. Alessandro

Ook in 2013 zijn vele jongetjes in Italië ‘Alessandro’ genoemd. De naam stamt af van ‘Alexander’ en betekent ‘de afweerder der mannen, de beschermer’. Laatstgenoemde naam is populair binnen koningshuizen. Ook een aantal pausen en heiligen heette ‘Alexander’. Nederlandse jongens met de naam ‘Alessandro’ – dat zijn er welgeteld 437 – ervaren dat hun naam in de lage landen vaak verkeerd wordt uitgesproken. Er staan in Nederland geen meisjes met deze naam geregistreerd.

1. Francesco

‘Francesco’ is de meest populaire jongensnaam in Italië! Deze naam is afgeleid van ‘Franciscus’. Je hoeft de Bijbel niet gelezen te hebben om te kunnen bedenken dat ‘Franciscus’ een heilige was. Na zijn reis door Frankrijk noemde zijn vader hem ‘Franciscus’, oftewel ‘Fransman’. Naast ‘Francesco’ zijn ook de namen ‘Francois’ en ‘Frans’ afgeleid van ‘Fransiscus’. In Nederland luisteren welgeteld 825 jongens én vijf meisjes naar de naam ‘Francesco’.

Populairste Italiaanse Meisjesnamen

10. Alice

In tegenstelling tot hun zoons, geven Italianen hun dochters liever een korte naam. Dat maakt de geliefde naam ‘Alice’ wel duidelijk. Hoewel de roots van ‘Alice’ in Engeland liggen, spreken de Italianen deze naam bijzonder mooi uit. Het klinkt bijna als een melodie! Misschien staat de naam daarom wel in de top 10 van meest populaire meisjesnamen in Italië. ‘Alice’ betekent zoveel als ‘nobel, vriendelijk’.

9. Gaia

Is ‘Gaia’ nu een jongens- of meisjesnaam? In Italië twijfelt men er niet aan! ‘Gaia’ behoort tot de meest populaire meisjesnamen. Hier betekent de naam ‘vrolijk’. Een andere betekenis is ‘moeder aarde’. Dat brengt ons bij de herkomst van deze naam; ‘Ouranos’ en ‘Gaia’ zijn de zogenaamde oudergoden van de Griekse mythologie. ‘Ouranos’ is de vader en staat symbool voor lucht. Moeder ‘Gaia’ is de aarde. ‘Gaia’ duidt op vruchtbaarheid.

8. Chiara

Menig in Nederland woonachtige ‘Chiara’ kan erover mee praten; haar naam wordt bijna altijd verkeerd uitgesproken! ‘Chiara’ spreek je uit als ‘Kjara’. Deze naam betekent ‘helder, heldere’. ‘Chiara’ is afgeleid van het Latijnse ‘Clara’. Een bekende ‘Clara’ is de heilige ‘Clara van Assisi’. Zij leefde in de twaalfde eeuw en heeft veel betekend voor de positie van vrouwen binnen de kerk. Zo heeft zij de ‘Orde der Clarissen’ gesticht.

7. Sara

Wereldwijd worden veel meisjes ‘Sara’ genoemd. Zo is deze voornaam heel populair in Griekenland, Italië, Portugal, Spanje en in Moslimlanden. ‘Sara’ is een Hebreeuwse naam en betekent ‘prinses’. Een vrouw, die op wat latere leeftijd een kind krijgt, wordt ook wel ‘Sara’ genoemd. Dit is een verwijzing naar ‘Abraham’ en ‘Sara’ uit de Bijbel, die nog een zoon kregen, toen ze vrij oud waren. In bepaalde regio’s in Nederland worden vijftigjarige vrouwen verrast met een ‘Sara’ gemaakt van brooddeeg.

6. Aurora

‘Aurora’ is een Latijnse naam en betekent ‘morgenstond’. ‘Aurora’ was de Godin van de morgenstond. In het Romeinse Pantheon was ‘Aurora’ de dochter van zonnegod ‘Sol’. Zij vertoonde veel gelijkenissen met de Griekse godin ‘Eos’, zus van de zonnegod ‘Helios’. Overigens is de naam ‘Aurora’ ook verwant met goud; ‘aurum’ betekent namelijk goud. Na het verschijnen van de Disney klassieker ‘Doornroosje’ in 1959, met in de hoofdrol ‘Aurora’, won de naam enorm aan populariteit.

5. Emma

Waarschijnlijk ligt de oorsprong van ‘Emma’ bij de Germaanse stam ‘de Herminonen’. Zij gebruikten het woord ‘erman’ voor ‘samengevoegd, verbonden’. Later doelden ze met ‘erman’ op ‘allesomvattend, wereld, machtig’. De naam ‘Emma’ betekent dus ‘de grootse’. Deze betekenis heeft menig vorst er vast toe aangezet om zijn dochter ‘Emma’ te noemen! Overigens vind je de naam niet alleen in de geschiedenisboeken, maar ook in de Bijbel. Het laatstgenoemde boek wordt er graag op nageslagen door Italianen.

4. Martina

‘Martina’ staat bekend als een typische familienaam. Menig meisje is vernoemd naar haar oma of een tante. Deze van oorsprong Latijnse meisjesnaam betekent ‘militant’. ‘Martina’ is de vrouwelijke variant van ‘Martinus’. De heilige ‘Martinus van Tours’ is beter bekend als ‘Sint Maarten’. Hij was bisschop van de stad Tours en wordt gerekend tot één van de populairste heiligen tijdens de Middeleeuwen. Zijn feestdag, 11 november, wordt door Katholieke kinderen niet vergeten.

3. Giorgia

‘Giorgia’ is een verkorte vorm van ‘Georgina’. De betekenis van de naam ‘Giorgia’, te weten ‘landwerker, bewerker van de aard’, doet niet vermoeden dat het hier om een bijzonder populaire meisjesnaam gaat! De meest bekende Italiaanse ‘Giorgia’ is ‘Giorgia Todrani’. Buiten Italië werd deze zangeres bekend na het uitbrengen van ‘Vivo per lei’, dat ze in 1995 samen met Andrea Bocelli opnam.

2. Giulia

De oorsprong van de naam ‘Giulia’ ligt in Griekenland. Deze prachtige naam is afgeleid van het mannelijke ‘Jules’. Ook ‘Giulia’ betekent ‘de jeugdige’ of ‘volk van Julus’. Een in Italië zeer bekende ‘Giulia’ is de kunstschilderes ‘Giulia Lama’. Zij heeft vele altaar- en devotiestukken geschilderd voor kerken in Noord-Italië en in Venetië. In 2011 kwam de naam ‘Giulia’ in het nieuws toen voormalig president Sarkozy de naam van zijn dochtertje bekend maakte.

1. Sofia

Hoewel de Grieken graag met de ‘Sofia’ aan de haal gaan, is het toch echt een Italiaanse meisjesnaam. Om dat te onderstrepen, kiezen de Italianen massaal voor deze naam. ‘Sofia’ voert hier de lijst van meest populaire meisjesnamen dan ook aan! Deze naam betekent ‘wijs’. Ouders, die wensen dat hun dochter veel van de wereld zal zien, hebben haar de juiste naam gegeven. Bewoners van alle continenten kunnen ‘Sofia’ uitspreken.

Nog veel meer top 10 lijstjes over namen lees je hier