Top 10 Kanshebbers Tour de France 2016

De 103de editie van de Tour de France gaat op 2 juli weer van start, dit keer vanaf het beroemde schiereiland Mont-Saint-Michel. Op 24 juli zal het peloton traditiegetrouw in Parijs eindigen. Grote vraag voor Nederlandse wielerliefhebbers: kan Tom Dumoulin voor een verrassing zorgen? De tien grootste kanshebbers voor de eindzege in La Grande Boucle.

Waarschijnlijk ben je opzoek naar de top 10 kanshebbers tour de France 2019

10. Alejandro Valverde

De 36-jarige Valverde begint voorzichtig aan zijn laatste kunststukje. De Spanjaard blijft als all-rounder een gevaarlijke outsider tijdens de grote rondes. Zo wist hij vorig jaar voor het eerst het podium van de Tour te behalen met een derde plek. Valverde lijkt er in ieder geval zin in te hebben en won in het voorjaar voor de derde keer op rij de Waalse Pijl.

9. Richie Porte

Porte is een Australische wielrenner die tijdens de Giro van 2010 opviel en het jongerenklassement won. Ook mocht hij een paar etappes in het roze rijden maar uiteindelijk eindigde hij op zevende plek. Porte is een sterke renner die op snelheid de berg kan beklimmen. Toch lijkt het erop dat Porte nog niet zijn ware potentieel heeft laten zien. Op het moment dat hij als knecht in 2014 de hoofdrol kreeg (nadat zijn kopman Froome was uitgevallen) kon Porte het niet waarmaken.

8. Tejay van Garderen

De Amerikaan met Nederlandse vader zat al een paar keer tegen een podiumplek aan in de Tour. In 2012 verraste hij iedereen door met een vijfde plek de witte trui voor beste jonge rijder te pakken. Twee jaar later haalde hij weer die positie in het eindklassement. In 2015 had Van Garderen het in een aantal koersen zwaar te verduren en moest hij steeds opgeven, ook in de Tour waar hij op een derde plek stond tijdens de zeventiende etappe.

7. Tom Dumoulin

Dumoulin is een van de jongste sportsensaties van Nederland. Even leek hij vorig jaar op koers om de Ronde van Spanje te gaan winnen, maar een zwakke etappe nekte hem. Toch ziet de toekomst er rooskleurig uit voor Dumoulin die alleen nog maar beter kan worden. De Limburger is een tijdritspecialist en dat hoeft geen probleem op te leveren voor een hoge klassering in Parijs. De vraag is vooral of hij in de bergritten mee kan komen met de topfavorieten.

6. Thibaut Pinot

Wielrennen is een chauvinistische sport. Daarom steekt het de Fransen dat sinds Bernard Hinault in 1985 geen landgenoot meer de Tour heeft gewonnen. Eigenlijk is er sindsdien nooit een serieuze kanshebber geweest. Kan Thibaut Pinot daar verandering in brengen? In 2014 eindigde hij immers op een derde plek. Pinot heeft inmiddels bewezen aardig mee te kunnen komen in Tour de France. Vooral in de bergen staat Pinot zijn mannetje maar met een sterk deelnemersveld is het de vraag of dit goed genoeg is.

5. Vincenzo Nibali

De Italiaan Nibali is een echte ronderenner die goed meekomt in de tijdritten. Hij maakte in 2014 zijn faam waar door de Tour te winnen. Nibali had zich dat jaar helemaal op de Tour gericht. Enige hulp kreeg hij wel doordat zijn grootste concurrenten, Contador en Froome, uitvielen na valpartijen. Dat deed verder niets af aan de indrukwekkende rijstijl van Nibali in de bergen waar hij drie ritzeges boekte. Daarmee won Nibali naast de Vuelta en Giro ook de laatste grote ronde.

4. Fabio Aru

De Italiaan Aru zat in de leer bij Vincenzo Nibali maar heeft zich inmiddels uit zijn schaduw bevrijdt. De lange rijder wint de laatste twee jaar etappes in de Giro en Vuelta en doet steevast mee voor de eindzege. Vorig jaar was de Giro een fascinerend gevecht tussen Aru en Contador waarbij de Spanjaard op het laatst toch aan het langste eind trok. Aan de andere kant won Aru de Vuelta toen hij de rode trui van Dumoulin overnam. Dat schept in ieder geval verwachtingen voor zijn eerste Tour.

3. Alberto Contador

De Spaanse rijder Contador maakte op jonge leeftijd naam door de drie grote rondes te winnen. Alleen Gimondi en Hinault wisten dit eerder op 25-jarige leeftijd te doen. Contador was zo dominant dat hij op weg leek om een groot aantal Rondes van Frankrijk te winnen. In 2010 won hij voor de derde keer de Tour. Later dat jaar werd Contador positief getest op clenbuterol en uiteindelijk werd zijn derde Tour-zege geschrapt. Na een schorsing werd Contador door pech achtervolgd en kon hij onder andere door valpartijen nooit zijn oude vorm hervinden. Totdat hij in 2015 de Ronde van Italië won. Wordt 2016 dan het jaar dat Contador toch zijn derde Tour wint?

2. Nairo Quintana

Colombiaanse rijders zijn traditioneel sterke klimmers. Nairo Quintana die geboren werd in het Andesgebergte past echt in die traditie. In 2013 debuteerde hij in de Tour de France waar hij de bergetappe naar Annecy op glorieuze wijze won. Het resulteerde niet alleen in de bolletjestrui (voor de beste klimmer) maar ook een tweede plek in het eindklassement. Twee jaar later bewees Quintana dat deze prestatie geen toevalstreffer was door weer tweede te worden. Probleem in 2015 was wel dat de uiteindelijke winnaar Froome in de bergen Quintana meestal kon bijbenen.

1. Chris Froome

De Britse wielrenner Chris Froome werd in Kenia geboren. Hij leerde de fijne kneepjes van het vak als knecht van Tour-winnaar Bradley Wiggins. Maar Froome was duidelijk te sterk om langer in dienst van een ander te rijden en in 2013 ging hij voor eigen glorie. Froome won drie etappes en eindige als eerste in Parijs. De verdediging van de gele trui mislukte compleet in 2014. Een jaar later keerde Froome ijzersterk terug. Deze editie won hij slechts een enkele bergrit maar toen reed Froome al in het geel. Naast zijn tweede Tour won hij ook de bolletjestrui. Omdat Froome al jaren niet meedoet aan de Giro is het lastig te bepalen of hij in vorm steekt, maar als titelverdediger is hij zonder twijfel de topfavoriet.