Helikopters bieden ten opzichte van vliegtuigen tal van voordelen. Een helikopter kan ter plaatse in de lucht blijven hangen en heeft geen lange baan nodig om op te stijgen of te landen. Helikopters zijn daarom de ideale voertuigen voor bijvoorbeeld reddingsoperaties, het bestrijden van branden en voor het ter plaatse brengen van dringende hulpgoederen. Ook voor militaire operaties worden over heel de wereld speciaal uitgeruste helikopters ingezet. Een helikopter haalt niet de snelheid van een straalvliegtuig, maar toch is het verbazingwekkend hoe snel sommige helikopters door de lucht klieven. Lees hieronder meer over de tien snelste helikopters van het ogenblik.

10. AH-64D Apache

AH-64D Apache

IanC66 / Shutterstock.com

284 kilometer per uur, dat is de topsnelheid die de Amerikaanse helikopter AH-64D Apache haalt. De AH-64D Apache is de belangrijkste gevechtshelikopter van het Amerikaanse leger. Het eerste exemplaar rolde al in 1975 van de lopende band. De huidige AH-64D’s zijn uitgerust met militaire spitstechnologie.

Ze bevatten onder meer een stoorzender voor radar, nachtzicht, geavanceerde doelzoekapparatuur, uiterst precieze gps-ontvangers en dergelijke meer. In de AH-64D is er plaats voor twee bemanningsleden.

Het toestel wordt geproduceerd door Boeing Defense & Space Industries. De AH-64D Apache wordt overigens niet alleen aan het leger van de Verenigde Staten verkocht. Ook Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Griekenland, Egypte, Saoedi-Arabië, Koeweit, Israël en andere landen schaften voor hun legers deze gevechtshelikopter aan.

9. Mil-Mi 26

mi-26 in de lucht

Media_works / Shutterstock.com

De Russische transporthelikopter Mil-Mi 26 heeft de titel van zwaarste en sterkste helikopter ter wereld. Deze krachtpatser kan opstijgen met een gewicht van maar liefst 56 ton!

De Mil-Mi 26 is niet alleen een krachtige transporthelikopter, hij is ook nog eens behoorlijk snel. De helikopter bereikt een snelheid van 295 kilometer per uur. De Mil-Mi 26 is een werkpaard van het Russische leger.

Het toestel is uiterst geschikt om zwaar militair materieel en troepen naar moeilijk bereikbare plaatsen te transporteren. Hij wordt echter ook gebruikt voor civiele opdrachten, bijvoorbeeld voor brandbestrijding en voor het evacueren van gewonden. Naast Rusland bezitten ook tal van andere landen Mil-Mi 26-toestellen, waaronder India, Griekenland en Mexico.

8. Mi-28N Night Hunter

Mi-28N Night Hunter

J_K / Shutterstock.com

Zoals de benaming al aangeeft, is de Mi-28N Night Hunter een aanvalshelikopter, die zowel overdag als ‘s nachts kan ingezet worden. De Mi-28N is een Russisch toestel, vervaardigd door fabrikant Mil. De helikopter is bedoeld voor het aanvallen van tanks, militaire voertuigen en vijandelijke troepen. De Mi-28N wordt bestuurd door twee bemanningsleden. Er is eveneens ruimte voor drie passagiers. De Mi-28N Night Hunter haalt een topsnelheid van 300 kilometer per uur.

7. Ka-52 Alligator

Ka-52 Alligato

Vladimir Mulder / Shutterstock.com

De Russische Ka-52 Alligator valt onmiddellijk op door zijn zogenaamde contraroterende rotors. Het toestel heeft geen staartrotor, maar bezit twee hoofdrotors op dezelfde as die in tegenovergestelde richting draaien. De Ka-52 is een aanvalshelikopter, gebouwd door de Russische helikopterfabrikant Kamov. Het toestel wordt gevlogen door slechts één bemanningslid en bezit bovendien een schietstoel. De maximumsnelheid van de Ka-52 Alligator bedraagt 300 kilometer per uur.

6. NH90

NH90

Soos Jozsef / Shutterstock.com

NH industries, een Europees helikopterbedrijf waarin het Italiaanse Agusta, het Nederlandse Fokker Aerospace en het Frans-Duitse Eurocopter participeren, is de fabrikant van de NH90. De NH90 bestaat in meerdere versies.

De NFH-versie wordt ingezet voor het opsporen en vernietigen van vijandelijke duikboten, voor het bevoorraden van schepen en voor het opsporen en redden van vermiste personen. De TTH-versie is bedoeld voor transport van materieel, voorraden en troepen. De NH90 bereikt maximaal een snelheid van 305 kilometer per uur.

5. AW101 Merlin

AW101 Merlin

Soos Jozsef / Shutterstock.com

De AW101 werd ontwikkeld in 1987 door het Italiaanse Agusta en het Britse Westland Helicopters. Beide fabrikanten zouden later fusioneren tot AgustaWestland. De AW101 is een allroundtoestel dat kan ingezet worden voor zowel militaire als civiele doeleinden. Toepassingen van de helikopter zijn onder meer het vernietigen van vijandelijke duikboten, reddingsoperaties op zee en het transport van hulpgoederen. De AW101 Merlin kan met een maximumsnelheid van 309 kilometer per uur door het luchtruim vliegen.

4. AgustaWestland AW139

AgustaWestland AW139

Marcin Kadziolka / Shutterstock.com

Deze helikopter werd ontworpen door de Europese helikopterfabrikant AgustaWestland en op de markt gebracht in 2003. De AW139 kan vijftien passagiers vervoeren en wordt vooral gebruikt voor leger- en patrouilledoeleinden. Het toestel is echter ook geschikt voor de evacuatie van personen in nood, voor brandbestrijding en voor het vervoer van patiënten in medische noodsituaties.

Dit type helikopter is een van de meest verkochte toestellen van AgustaWestand. De AW139 haalt een maximumsnelheid van 310 kilometer per uur. Vooral het leger en de kustwacht van diverse landen zijn de voornaamste afnemers van dit helikoptertype.

3. Mi-35M

MI-35M

Fasttailwind / Shutterstock.com

De Mi-35M is een variant en een verdere ontwikkeling van de Russische helikopter Mi-24. Hij is in de eerste plaats bedoeld voor militaire operaties. De huidige Mi-35M’s zijn uitgerust met nachtzichtsystemen, ultramoderne navigatieapparatuur, doelzoeksystemen en geavanceerde communicatietechnologie.

Meer dan 60 toestellen zijn in gebruik door het Russische leger, vooral als aanvalshelikopter. Het toestel is ook in staat om acht passagiers te vervoeren. De topsnelheid van de Mi-35M loopt op tot 310 kilometer per uur.

2. CH-47 Chinook

chinook

De CH-47 Chinook is het onbetwiste werkpaard van het Amerikaanse leger.

Deze transporthelikopter met twee horizontale rotors kan zware vrachten vervoeren, zowel voor militaire als voor burgerlijke operaties. Hij wordt ook veelvuldig ingezet voor het bestrijden van branden, waarbij men een waterzak onder het toestel hangt die tot 10000 liter water kan bevatten. Andere toepassingen zijn opsporings- en reddingsoperaties, het vervoer van constructiemateriaal naar moeilijk bereikbare plaatsen en noodevacuaties bij rampen. De CH-47 Chinook is niet alleen een van de grootste, maar ook een van de snelste helikopters ter wereld. Ondanks zijn grote afmetingen en gewicht, haalt de helikopter een topsnelheid van 315 kilometer per uur.

1. Eurocopter X3

Eurocopter X3

Fingerhut / Shutterstock.com

De onbetwiste recordhouder op het gebied van helikoptersnelheid is de Eurocopter X3, ontwikkeld door Airbus Helicopters. De Eurocopter is uitgerust met een horizontale hoofdrotor en twee bijkomende verticale propellers. De klassieke staartrotor ontbreekt bij dit toestel. De Eurocopter X3 lijkt een beetje op een kruising tussen een helikopter en een vliegtuig. Dankzij dit unieke ontwerp haalt de Eurocopter X3 een snelheid van 472 kilometer per uur. Op 7 juni 2013 vestigde het toestel hiermee een (niet-officieel) snelheidsrecord voor helikopters.

De Eurocopter X3 was een experimenteel toestel, bedoeld als een soort prototype voor de toekomstige ontwikkeling van hogesnelheidshelikopters. De X3 is niet in gebruik, maar wordt tentoongesteld in een luchtvaartmuseum in Saint-Victoret (Frankrijk).

Meer lijstjes over vliegen