De gebroeders Wright deden in 1907 12 seconden over een vlucht van 37 meter. Dit was de eerste gemotoriseerde vlucht ooit. De hele wereld krijgt vliegkoorts en overal zijn luchtvaartpioniers actief. Ook overheden en het leger zijn geïnteresseerd en nog voor de eerste wereldoorlog worden de eerste bommen uit een vliegtuig gegooid. De luchtvaart ontwikkelt zich in twee richtingen burgerluchtvaart en de luchtmacht.
De burgerluchtvaart richt zich op comfort en vervoer van passagiers, de luchtmacht concentreert zich op snelheid. Verkenningsvluchten over vijandelijk gebied moeten snel worden uitgevoerd, snelle vliegtuigen maken meer kans in een luchtgevecht dan langzame vliegtuigen.

In 106 jaar van 37 meter in 12 seconden naar vele malen de snelheid van het geluid, het klinkt als science fiction. De 10 snelste vliegtuigen van de wereld maken het werkelijkheid.

10. General Dynamics F111 Aardvark

General Dynamics F111 Aardvark.

De “langzaamste” van de lijst is de General Dynamics F111 Aardvark. Geen trage jongen met een topsnelheid van 2990 km per uur. In 1964 werd de eerste vlucht met een Aardvark gemaakt en tot 2012 vloog de Australische luchtmacht in deze jachtbommenwerper. De F111 was de eerste swing-wing jager voor de USAF en USN. De bemanning bestond uit 2 personen die naast elkaar in de cockpit zaten. Hoewel de F111 als laatste op de lijst staat hebben zijn snellere collega’s veel aan hem te danken. De F111 was uitgerust met experimentele avionica die, na doorontwikkeling, door vliegtuigfabrikanten graag werd gebruikt.

9. F15 Eagle

F15 Eagle

De F15 Eagle, van fabrikant Boeing, is een multirole gevechtsvliegtuig, een tactische straaljager inzetbaar onder alle weersomstandigheden. De topsnelheid van de F15 is genoteerd op Mach 2.3. Jarenlang heeft dit toestel zich bewezen als de ruggengraat van de USAF. De F15 behaalt en behoud luchtoverwicht, deze adelaar is uitgerust met een collectie wapen- en afweersystemen om zijn territorium te veroveren en niet meer af te staan.

8. MiG-31 Foxhound

MiG-31 Foxhound

De Russiche MiG-31 Foxhound vliegt 2900 km per uur. De MiG-31 Foxhound is een supersonische onderscheppingsjager en gebouwd als vervanger voor de MiG-25. De beide jagers lijken alleen van buiten op elkaar, de MiG-31 was een totaal nieuw ontwerp. Het gebruik van titanium maakte de structuur sterker waardoor een hogere supersonische snelheid mogelijk werd. De MiG-31 had een hogere brandstofcapaciteit en een geavanceerde radar.

7. XB 70-Valkyrie

XB 70-Valkyrie

Ontworpen om atoomwapens diep in vijandelijk gebied te droppen. Hoger en sneller vliegend dan enig ander vliegtuig van zijn tijd. De XB 70 vloog Mach 3+ en op een hoogte van meer dan 23.000 meter. Het beschikte als eerste over een verstelbare neus voor betere aerodynamica. De XB 70 is slechts van 1964 tot 1969 ingezet, het project kwam niet echt van de grond ondanks de vele geïnvesteerde miljarden. Het concept van de XB 70 werd later gebruikt voor de constructie van de Concorde, het supersonische passagierstoestel.

6. Bell X-2 Starbuster

Bell X-2 Starbuster.

In 1955 voerde de X 2 zijn eerste gemotoriseerde vlucht uit en een jaar later zijn laatste. Tijdens deze laatste vlucht haalde de X-2 een snelheid van Mach 3,2. De piloot raakte de macht over het toestel kwijt en kon zich niet meer redden door met een reddingscapsule te springen. De X-2 spreekt wel tot de verbeelding, in de film Space Cowboys laten Clint Eastwood en Tommy Lee Jones een verzonnen versie van de X 2 neerstorten. Zij overleven het overigens wel.

5. MiG 25 Foxbat

MiG 25 Foxbat.

De MiG 25 Foxbat staat bekend als een van de snelste gevechtsvliegers ooit. Een topsnelheid van tenminste Mach 2.8 met een maximum van Mach 3.2. Vliegen op Mach 3.2 met de MiG 25 veroorzaakt echter grote schade aan de motoren. De rol van de MiG 25 was onderschepping en verkenning tijdens de koude oorlog. De Amerikanen werden erg nerveus van de mogelijkheden van de MiG 25 en dat leverde spectaculaire verbeteringen op van de prestaties van de F 15 Eagle.

4. SR-71 Blackbird

SR-71 Blackbird

Alweer is de koude oorlog de reden voor de ontwikkeling van een supersonisch militair vliegtuig. Dit keer de SR 71 Blackbird die eigenlijk heel donkerblauw was! Het toestel bestond voor meer dan 90 % uit titanium, dat werd ingekocht in de USSR, de toenmalige vijand. Uiteraard gebeurde dit zonder medeweten van de regering. De SR 71 had een topsnelheid van 3607 km per uur. Tijdens de vlucht werd het toestel zo heet dat de bemanning na de landing heel voorzichtig moest uitstappen om zich niet te verbranden. Het moest een half uur afkoelen voor het afgehandeld kon worden door het grondpersoneel.

3. X15

X15

De X15 is het snelste bemande vliegtuig. Eind 1954 begon North American dit raketvliegtuig te ontwikkelen. Het haalde in 1963 een hoogte van 100km als eerste bemande vliegtuig. In het trainingsprogramma van Neil Armstrong werd de X15 gebruikt voor oefenvluchten. De hoogste snelheid die een X15 ooit haalde was 7274 km per uur. Er zijn 3 van deze snelheidsduivels gebouwd, waarvan er 1 verloren ging. De andere twee staan in musea in de VS.

2. X-43A

X-43A

De X-43A is een scramjet. Scramjet is een afkorting voor supersonic combustion ramjet, een straalmotor die specifiek is ontworpen voor snelheden die hoger liggen dan circa Mach 5. Normale verbranding met zuurstof werkt op deze snelheden niet meer en een scramjet ondervangt dit probleem. De X 43 A kan een snelheid van meer dan 11.000 km bereiken.

1. Falcon HTV-2

Falcon HTV-2

Het snelste vliegtuig ooit is ook een onbemand toestel. De Falcon HTV 2 is ontwikkeld om in een paar minuten op een terroristische aanval te kunnen reageren. Het vliegt sneller dan 20.000 km per uur en kan in 1 uur van Sydney in Australië naar Londen in Groot Brittannië vliegen. Voor passagiersvluchten is de Falcon helaas niet geschikt, de stewardess zou geen tijd hebben haar werk te doen!

Meer lijstjes over vliegen