Jarenlang was Netflix heer en meester in streamingland. In 2020 wordt de ongenaakbare streamreus van alle kanten belaagd. Nieuwkomers Apple TV+ en Disney+ verleiden de bingewatcher met grote namen, peperdure producties en onvervalst jeugdsentiment.

Met Amazon Originals als ‘The Man in the High Castle’, ‘The Marvelous Mrs. Maisel’ en ‘Fleabag’ verkiest Amazon Prime Video dan weer kwaliteit boven kwantiteit. Ook in Nederland wetten video streamingdiensten als Videoland de messen met huisspecialiteiten als ‘Mocro Maffia’, ‘Nieuwe Buren’ en ‘Judas’.

Tussen het overaanbod aan series blijft de cinefiel wat op zijn honger zitten. Gespecialiseerde online videodiensten als Mubi, Film1 en Horrify werpen hem gelukkig voor een zacht prijsje maandelijks wat lekkers toe.
Je ontdekt het allemaal in deze Top 10 video streamingdiensten in Nederland.

10. Plex (gratis)

plex gratis films kijken
rafapress / Shutterstock.com

Plex, of voluit ‘Plex Media Server’, is lekker gratis. Je maakt een account aan, downloadt de boel op je digitaal toestel en graait in de grabbelton vol films, webshows, series, dubieuze Bollywood-musicals, nieuws, documentaires en podcasts. Met de premiumoptie (4,99/maand) zit je ook offline goed.
Verwacht van een gratis streamingservice nu ook geen wonderen. De aangeboden filmtitels verhouden zich qua obscuriteitsgehalte met een beschimmelde kartonnen doos jaren ’80 videocassettes op zolder.

9. Apple TV+

apple tv
Worawee Meepian / Shutterstock.com

Tegelijkertijd met The Walt Disney Company gooide het almachtige Apple Inc. zich in november 2019 op de streamingmarkt. Disney+’s zakken barsten van de blinkende Disney-, Marvel-, en Star Wars-snoepjes. Apple TV+ (€ 4,99/maand) rekent op haar hordes hondstrouwe consumenten en een stel goedbetaalde Tinseltown-koppen.

Via de vooraf geïnstalleerde Apple TV-app op hun iPhone, iPad en MacBook zijn vaste Apple-gebruikers een vingertoets verwijderd van Apple+. Schaf je een nieuw Apple-speeltje aan? Dan kijk je een jaar lang gratis. Want je hoeft Tim Cook en co niet te vertellen hoe ze hun koopwaren moeten slijten.

Op Apple TV+ groeien Apple Originals als ‘See’ (waar Jason Momoa een blind stamhoofd met een eervolle missie speelt), de Sesam Straat-schattige ‘Helpsters’, en Hailee Steinfeld hilarische ‘Dickinson’-kwinkslag. Steven Spielberg leent zijn gedegen WO II-kennis aan het bommenwerpspektakel ‘Masters of Air’.

Andere grote namen op de Apple TV+ loonlijst zijn Jennifer Aniston en Reese Witherspoon (‘The Morning Show’) en Oprah Winfrey (die elke 2 maanden een boekenkransje houdt in ‘Oprah’s Book Club’).

8. Specialisten: Horrify, Fear Unlimited en WithLove

horrify

Naarmate de streamingoorlog vordert, verschijnen ook de meer gewiekste vod-diensten uit hun loopgraven: de zogenaamde niche streamingdiensten. Een beetje horrorfan is al snel uitgekeken op het miserabele aanbod van zijn lievelingsgenre bij de grote streamnamen.

Daar speelt Horrify (€ 6,95/maand) slim op in. Horrify strekt sinds Halloween 2018 haar bloederige klauw uit met ‘onbeperkt horror, gore and more’. Met wat vertraging kroop ook Fear Unlimited (€ 6,66/maand) datzelfde jaar uit de moerassige indianenkerkhofondergrond. Beide vod-diensten barsten van de B-films en elders zwaar verwaarloosde nederhorrors.

Maar huiveren doet de doorgewinterde horrorliefhebber pas echt met WithLove (€ 5,95/maand). Een streamingdienst boordevol mierzoete romantische series en films!

7. Mubi

Mubi

Je wil niet hersenloos series bingewatchen? Je bent op zoek naar films die onder je huid kruipen en daar de rest van je leven blijven zitten? Ruil dan de Netflixen en Amazon Prime Video’s van deze wereld in voor Mubi (€ 9,99/maand).

Mubi grossiert in cult, arthouse klassiekers, nieuwe onafhankelijke en bekroonde films van over heel de aardkluit. Elke dag serveert Mubi je met ‘De film van de dag’ een nieuwe filmparel, die vervolgens 30 dagen beschikbaar blijft. Zo ontdek je elk jaar 365 meesterwerkjes. Daarnaast kan je via de videotheekfunctie ook titels huren (€ 3,99) van gelauwerde grootmeesters als Lav Diaz, Alain Resnais en Nagisa Oshima.

6. Film1

film1

Het voortbestaan van Film 1 (€ 9,95/maand) hing voorjaar 2019 aan een zijden draadje. SPI International nam de ‘premium film service’ op het laatste nippertje over van Sony Pictures Television. En daar is de doorgewinterde cinefiel heel blij om.

Nieuwe eigenaar SPI International sluit namelijk de ene deal na de andere met fidele filmdistributeurs als Dutch FilmWorks, New Regency en Belga Films. Film1 verzamelt zo een mooie collectie kwaliteitsfilms, blockbusters en klassiekers in alle genres.

De vod-dienst heeft ondertussen meer dan 700 titels in de pocket, waaronder recente prijsbeesten als ‘Bohemian Rhapsody’, ‘Foxcatcher’, ‘Moonrise Kingdom’ en ‘The Wolf of Wall Street’.

5. Ziggo Movies & Series XL (HBO)

ziggo series hbo

Movies & Series XL is Ziggo’s onbetwiste vlaggenschip. Het magische portaal leidt je naar plaatsen waar je via Netflix of Prime Video nooit zou komen: de HBO-catalogus. En die telt titels waar menig video streamingdienst alleen maar van kan dromen.

Bekendste recente wapenfeiten zijn uiteraard ‘Game of Thrones’, het rokerige ‘The Deuce’, ‘Watchmen’ en het zenuwslopende, op een derde seizoen wachtende ‘Westworld’. Vergeet de oude garde niet. ‘Band of Brothers’, ‘Sex and the City’, ‘True Blood’ en het nog geen spatje aan relevantie ingeboete ‘The Sopranos’ dragen allen het HBO-keursmerk.

4. Amazon Prime Video

amazon prime video
pixinoo / Shutterstock.com

Amazon Prime Video (€ 5,99/maand, en hierdoor betaal je ook geen verzendkosten meer bij amazon.de) mikt sinds december 2016 ook op de beurs van de Nederlandse kijker. Heel serieus nam Amazon haar nieuwe doelwit aanvankelijk niet. De Nederlandse ondertitels schitterden door afwezigheid. Een kinderziekte die inmiddels van de baan lijkt.

De Amerikaanse pakjesbezorger jaagt al maanden Netflix de stuipen op het lijf met de berichtgeving over haar ambitieuze ‘The Lord of the Rings’-serie. Het peperdure, deels in Nieuw-Zeeland gefilmde, kleinood ploft helaas ten vroegste in 2021 op de streammat. Om te bewijzen dat niet Netflix (die momenteel goed scoort met ‘The Witcher’) maar Amazon de nieuwe ‘Game of Thrones’ levert, porden de makers alvast Robert Aramayo (die de jonge Ned Stark speelde) voor een hoofdrol.

In tussentijd kijk je Amazon Originals als ‘The Man in the High Castle’, het rauwe superheldenknokfestijn ‘The Boys’ (dat net als ‘Carnival Row’ half 2020 met een 2de seizoen komt) ‘Tom Clancy’s Jack Ryan’, ‘Bosch’ en de feministische prachtexemplaren ‘Fleabag’ en ‘The Marvelous Mrs. Maisel’. Autofreaks zwichten uiteraard voor ‘The Grand Tour’, de enige rechtmatige erfgenaam van ‘Top Gear’.

3. Disney+

disney+
Ivan Marc / Shutterstock.com

‘Ha-hah! I’m the mascot of an evil corporation’, spotte Bart Simpson in ‘The Simpsons Movie’ met een zwarte beha op zijn puntige hoofd als Mickey Mouse-oren. Sinds de 21st Century Fox-overname in 2019 maakt de gele familie uit Springfield zelf deel uit van The Walt Disney Company.

Disney+ (€ 5,99/maand) vult met de Fox-catalogus (die naast ‘The Simpsons’ een rist ‘20th Century Fox’-speelfilms en ‘National Geographic’ telt) haar sowieso al indrukwekkend entertainmentpakket aan. Ome Walts betaaldienst toont uiteraard al het bestaande Disney, Pixar, Marvel en Star Wars-materiaal.

Disney+ moet zich nog bewijzen. De dienst startte op 12 november officieel in de VS, Canada én Nederland. Een weekje later volgde Australië en Nieuw-Zeeland. Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en België wachten ongeduldig op 31 maart 2020. De familievriendelijke videostreamingdienst is dus voorlopig zuinig met nieuwe exclusieve producties als de ‘Lady and the Tramp’-remake en de Anna Kendrick-kerstfilm ‘Noelle’.

Het welvaren van ‘The Mandalorian’ beheerste najaar 2019, met dank aan social media-lieveling ‘Baby Yoda’. Ewan McGregor keert eind 2020 terug naar de zandplaneet Tatooine voor zijn ‘Obi-Wan Kenobi’-serie. Tegen dan zet Disneys Marvel Studios-afdeling ook minder benutte MCU-personages in de schijnwerpers in soloseries als ‘The Falcon and the Winter Soldier’, ‘WandaVision’ en ‘Loki’.

2. Videoland

Videoland

In lang vervlogen tijden waren er nog geen streamingdiensten. Sterker nog. Er was zelfs geen internet. Als je een filmpje wou kijken, trok je naar de lokale videotheek. In de jaren 80 en 90 schoten de Videoland- en MovieMax-filialen als paddenstoelen uit de grond. Vandaag opereert Videoland (€ 8,99/maand) online.

RTL’s ‘oer-Hollandsche’ streamingdienst heeft uiteraard een hoop titels (zeg maar 728) van Nederlandse bodem in huis. Sterkhouders van eigen makelij blijven ‘Zwarte Tulp’, ‘Nieuwe Buren’, ‘Meisje van Plezier’, ‘Judas’ en het compromisloze ‘Mocro Maffia’ dat in april 2020 een fel geanticipeerd 2de seizoen krijgt. Minder intellectueel uitdagende prestaties zijn dan weer het vooruitkijken van ‘Temptation Island’, ‘GTST’ en ‘Hotter Than My Daughter’.

Het internationale aanbod telt zo’n 700 films en 281 series, waaronder ‘Killing Eve’, oudje ‘The Wire’ (met een toen al weergaloze Idris Elba als drugsbaas Stringer Bell), ‘The Blacklist’ en de dystopische hit ‘The Handmaid’s Tale’.

1. Netflix

netflix (2)
sitthiphong / Shutterstock.com

In de herfst van 2013 veranderde Netflix (€ 7,99/maand) ook in Nederland voorgoed de manier waarop wij aardse stervelingen naar een tv-scherm turen. De Amerikaanse streampionier verwarmde afgelopen decennium de troon en zal die onder geen beding afgeven. Het Californische bedrijft pompt daarvoor al jaren exuberante bedragen in eigen producties. Alleen al in 2019 injecteerde Netflix 15 miljard dollar in eigen films en series.

Enkele jaren geleden werd Netflix nog weggelachen voor haar schrale filmaanbod. Met druk geanalyseerde titels als ‘The Irishman’, ‘Marriage Story’, ‘The Two Popes’ en de glorieuze Eddie Murphy comeback ‘Dolemite Is My Name’ stak Netflix afgelopen jaar een tandje bij. Maar eerlijk is eerlijk: de massa klikt eerder op hersenloos vertier als ‘6 Underground’, ‘Murder Mystery’ en ‘Holiday in the Wild’.

Dé motor blijft uiteraard de ‘Netflix Originals’-series. Beroepsrecensenten hebben geen hoge pet van ‘The Witcher’. Dat zal Netflix worst wezen. Het publiek smult van de Geralt van Rivia’s zwaard klievende avonturen (een overtuigend grommende Henry Cavill). Met deze nieuwe fantasyreeks rond de norse monsterjager zit de streamkoning wel nog even gebeiteld.

Het vierde ‘Stranger Things’-seizoen krast najaar 2020 over het scherm. Vers aangetrokken showrunners als Shonda ‘Grey Anatomy’ en Ryan ‘Glee’ Murphy moeten bewijzen of ze hun waanzinnige exclusiviteitscontracten waard zijn. Royaltyfans kijken reikhalzend uit naar Lady Di’s ‘The Crown’-intrede (seizoen 4 verschijnt eind 2020). En na de Belgisch-Nederlandse coproductie ‘Undercover (een 2de seizoen volgt!) is met ‘Ares’ de eerste Nederlandse ‘Netflix Original’ feit.