Wat doe je als je teveel geld hebt én een statement wilt maken richting je directe concurrenten? Dan bouw je een kantoorpand dat net even iets hoger is dan die van je buurman. Natuurlijk kan geen enkele zichzelf respecterende buurman dat over zijn kant laten gaan en dus worden er direct plannen gemaakt voor nog een kantoorpand. Eentje die uiteraard weer net iets hoger is. Een soort van commerciële apenrots voor ondernemers met het grootste ego, die elkaar de loef willen afsteken. In Nederland doen we daar uiteraard niet aan. Dat past niet bij onze calvinistische cultuur van `doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg`. Maar in Amerika, en dan vooral in New York, waren de ego`s en de portemonnees zonder meer een stuk groter. Overigens zijn de Amerikanen de laatste jaren ingehaald, kijk je naar de huidige lijst van hoogste gebouwen ter wereld dan zien we vooral gebouwen in China en het Midden-Oosten.
10. Metropolitan Life Insurance Tower – New York (1909–1913)
De Metropolitan was niet zomaar een groot gebouw. Het was het hoogste gebouw ter wereld. In 1909 wel te verstaan. Het was het tijdperk dat Manhattan ontstond en de grond steeds duurder en duurder werd. Tegelijkertijd werden de bouwmogelijkheden ook steeds beter. Bijvoorbeeld door het gebruik van (gewapend) beton, waardoor er steeds hoger gebouwd kon worden. De Metropolitan Life Insurance Company aarzelde niet en bestelde een voor die tijd monsterlijk hoog gebouw van maar liefst 213,36 meter hoog. Daar hield de trots van het bedrijf echter niet op. Boven op de top van het gebouw werd een lichtbaken geplaatst. Deze knipperde ieder kwartier. Wilde je precies weten hoe laat het was? dan kon je ook kijken op één van de vier klokken aan iedere kant van de toren. Die kon je moeilijk missen, ze waren namelijk acht meter hoog en alleen de minutenwijzer woog al een halve ton. Een prachtig voorbeeld van een vroege wolkenkrabber. Helaas voor de Metropolitan Life Insurance Company was hun gebouw niet heel lang de hoogste ter wereld.
9. Woolworth Building – New York (1913–1930)
In 1913 opende namelijk het Woolworth gebouw. Ook nu nog één van de grotere trekpleisters van New York. Dat heeft niet zozeer te maken met de hoogte van het gebouw, maar vooral met de architectuur van dit paleis. Tot het begin van de twintigste eeuw waren namelijk vrijwel alle hoge gebouwen kerken of kathedralen. Woolworth besloot hierop op voort te borduren. En wat doe je dan als je de grootste handelsmaatschappij hebt van New York? Dan bouw je een `Cathedral of commerce`. Een kantoorgebouw in de vorm van een kathedraal. Godslasterlijk volgens de één. Een prachtig voorbeeld van de kracht van Amerika vond de ander. Hoe dan ook. In New York zijn ze nog steeds trots op dit gebouw van ruim 241 meter hoog. Het staat op zowel de nationale lijst, als de New Yorkse lijst van monumentale panden.
8, 7 en 6: Bank of Manhattan, Chrysler Building en het Empire State Building – New York (1930 – 1972
De verhalen van de nummers 6, 7 en 8 op deze lijst zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze vormen samen zelfs één van de meest bijzondere verhalen van de geschiedenis van New York. Het speelt eind jaren `20 van de vorige eeuw. Vrijwel op hetzelfde tijdstip werden drie wolkenkrabbers aangekondigd die allemaal de fel begeerde prijs van hoogste gebouw ter wereld wilden behalen. De Bank of Manhattan was de eerste. In hun eerste plannen zou het gebouw 47 verdiepingen hoog worden, dat was nog lager dan het Woolworth building. Dat kon natuurlijk niet en al snel werden de plannen bijgesteld. Hij zou nu 60 verdiepingen hoog worden, zo`n 260 meter. Toen kwamen ze er achter dat het Chrysler Building en de Empire State Building ook mee gingen doen aan wat toen al `de race naar de sterren` werd genoemd. Dus werden de plannen nog een keer veranderd. Het gebouw zou nu 283 meter hoog worden. Genoeg hopelijk om de concurrenten te overtreffen. In 1930 was het gebouw in recordtempo klaar en kon de bank triomfantelijk de titel van hoogste gebouw ter wereld claimen. Dat was echter maar voor heel korte duur. Bij Chrysler hadden ze namelijk een list bedacht. In het diepste geheim hadden zij een spits gebouwd. In vier verschillende delen werd deze naar het gebouw `gesmokkeld` en snel opgebouwd. Op een slechte morgen – voor de Bank of Manhattan dan – kwam deze er achter dat ze ineens niet meer het hoogste gebouw ter wereld waren. Ze waren afgetroefd door de 318 meter van het Chrysler building. Degene die het laatste lachten waren echter de makers van het iconische Empire State building. Die won uiteindelijk de race in 1931 met een duizelingwekkende hoogte van 381 meter, waarmee ze tot 1972 het hoogste gebouw ter wereld zouden blijven.
5. Het World Trade Center – New York (1972–1974)
Het World Trade Center, ook wel WTC genoemd, was de laatste uit de rij in New York. Iedereen kent uiteraard het trieste verhaal van deze twee torens die samen in 1972 het hoogste gebouw ter wereld vormden, met een lengte van 417 meter. Het waren kolossale gebouwen, met haast niet te bevatten afmetingen. Zo kostte de bouw 400 miljoen dollar, wat in die tijd veel meer waard was dan nu en ontstond 1.240.000 vierkante meter kantoorruimte. Echt gelukkig was de geschiedenis van het WTC sowieso al niet. Er was een grote brand in 1975, een bomaanslag in 1993 en grote roofoverval in 1998. In 2001 werden beide torens vernietigd tijdens de aanslagen van 9-11.
4. The Sears Tower – Chicago (1974–1998)
Sears was in de jaren `70 een van de grootste handelsmaatschappijen van de VS en van de wereld. Hun personeel was verdeeld over meerdere gebouwen in de stad en dat vond Sears niet handig. Dus besloten ze een nieuw kantoor te laten bouwen. Dat werd de Sears Tower, met 442 meter het allerhoogste gebouw ter wereld toen het in 1974 werd geopend. De bouw van de mega toren ging niet helemaal vlekkeloos. Het gebouw was zo hoog dat omwonenden bezorgd waren dat hun tv signaal verstoord zou worden. Zo`n beetje de grootste nachtmerrie van iedere Amerikaan uit die tijd. Meerdere rechtszaken volgden en de bouw van de Sears toren werd vertraagd. Uiteindelijk besliste de rechter in het voordeel van Sears en kon de toren gewoon worden afgebouwd. In 2009 heeft het gebouw een nieuwe naam gekregen, de Willis Tower.
3. Petronas Towers – Kuala Lumpur (1998–2004)
Waar tientallen jaren lang het hoogste gebouw ter wereld in de VS stond, veranderde dit in de jaren `90. Azië maakte een stormachtige economische groei door. Ook in Maleisië gebeurde dit. De overheid besloot dit heuglijke feit te vieren met de bouw van het nieuwe hoogste gebouw ter wereld: de Petronas towers. Twee identieke torens van maar liefst 451 meter hoog. Dat bouwen viel nog niet mee. Zo bleek de bodem niet helemaal solide te zijn en moest een fundering van meer dan honderd meter diepte worden aangelegd. Uit een routinetest bleek vervolgens dat het gebruikte beton ondeugdelijk was. Alle 88 verdiepingen werden onderzocht, maar uiteindelijk bleek maar één verdieping van slechte kwaliteit te zijn. De vertraging kostte maar liefst 700.000 dollar per dag. In 1996 was het gebouw klaar en stond het hoogste gebouw ter wereld niet meer in de VS, maar in Maleisië.
2. Taipei 101 – Taipei (2004–2010)
Wat ze in Maleisië kunnen, dat kunnen wij beter dachten ze in Taiwan. En dus begon daar de bouw van de Taipei 101. Het statussymbool van de economische voorspoed van het eiland. Het is een bijzonder gebouw worden die een hypermodere bouw mixt, met typisch Chinese vormen. Het gebouw is 509 meter hoog en telt 101 verdiepingen. Uiteraard ga je dan niet met de trap naar boven, maar met de lift. Deze was in 2004, toen het gebouw voltooid werd, de snelste ter wereld. Met ruim 60 kilometer per uur duurde het maar 37 seconden om van de 5e naar de 89e verdieping te zoeven. In de Tapei 101 vindt je naast kantoren ook honderden winkels en restaurants. Vanaf de bovenste verdieping heb je een duizelingwekkend uitzicht over heel Taipei.
1. Burj Khalifa – Dubai (2010 – )
Wat moet je met een wolkenkrabber in de woestijn? Voor een heel lange tijd was het antwoord: niet zoveel. Dit veranderde toen een wijze sjeik uit Dubai tot de stuitende conclusie kwam dat de toch immense olievoorraad van het ministaatje wel eens op zou kunnen raken. En een woestijn zonder olie… dat is gewoon een dorre zandvlakte. Hoog tijd dus om Dubai eens op de kaart te zetten. Er werd onder meer een skihal gebouwd, een kunstmatig eiland opgespoten in de vorm van een palmboom en uiteraard moest ook het hoogste gebouw ter wereld naar Dubai verhuizen. Dat werd de Burj Khalifa. Om er zeker van te zijn dat het ook een tijdje de hoogste zou blijven werd hij ook gelijk maar 828 meter hoog. Het resultaat mag er zeker zijn. De toren mixt super modern, met een klassieke islamitische stijl. Kritiek was er trouwens ook. Vooral over de behandeling van de vele zeer arme gastarbeiders die de toren voor de sjeik maakten. Hoe dan ook. Met ruim 800 meter is de Burj Khalifa momenteel het hoogste gebouw ter wereld. In 2020 moet het de titel waarschijnlijk overdragen aan de Jeddah Tower, een toren die momenteel gebouwd wordt in Saoedi Arabië die 1.006 meter hoog gaat worden
6 reacties
Jammer dat bij 8,7 en 6 de Chrysler building twee keer op de foto staat en het empire state building helemaal niet.
Ja
Waarom maken jullie geen lijstje met bestaande hoge gebouwen? Ook leuk om te weten vind ik?
Die bestaat al
new york is een grote torenwijk !!!
ik heb mijn spreekbeurt over new york gehouden