De meeste mensen hebben nu eenmaal iets met extremen. De langste man, het grootste dier, de warmste plek op aarde, ga zo maar door. En niet alleen natuurlijke verschijnselen interesseren ons, ook mens-gemaakte structuren, zoals gebouwen, bruggen, tunnels en wegen, fascineren ons. Van de langste tunnel tot de steilste treinbaan zijn lijstjes gemaakt om de ‘grootsten’ te rangschikken. En dat geldt ook voor de hoogste bruggen ter wereld.

We beperken ons hier overigens wel tot bruggen die toegankelijk zijn voor het publiek. Immers, stel dat je na afloop van deze lijst de brug wil zien? Dan moet dat natuurlijk wel kunnen. Nog een kanttekening; de hoogte van een brug wordt bepaald door de grootste afstand tussen het wegdek en de grond waarop de brug rust of het wateroppervlak die de brug overspant. Een grote toren-constructie op de brug maakt de brug dus niet langer, volgens onze definitie. Hoewel dat ook interessant is, is het voor een ander lijstje om die top tien te beschrijven. Hier dus, de top tien hoogste bruggen ter wereld.

10. Millau viaduct

Millau

We spelen een klein beetje vals met deze brug, want er is er namelijk eentje die één meter hoger is (de Mike O’Callaghan – Pat Tillman Memorial Brug in de Verenigde Staten). Echter, we wilden graag ten minste één Europese brug in de top tien zien, vandaar dus deze brug in Millau, Frankrijk. Dit is de hoogste brug in Europa en de brug met de langste pijlers ter wereld (pijlers van maarliefst 244 meter)! De pijlers zijn nota bene langer dan de Eiffeltoren zelf! De hoogte van het wegdek tot het laagste punt op de grond is 270 meter, en de constructie-kosten bedroegen een kleine 400 miljoen Euro…

9. Royal Gorge brug, in de Verenigde Staten

Royal Gorge brug

In een lijst die zwaar gedomineerd wordt door Chinese bouwwerken, staat onze nummer 9 als enige in de Verenigde Staten. In Colorado, om precies te zijn. De brug is, geheel zoals Amerikanen dat betaamt, een toeristenattractie, en torent 291 meter boven de Arkinsas rivier uit. Hoewel het niet langer de nummer één hoogste brug is, was dit lange tijd wel het geval. Tussen 1929 tot 2001 was dit namelijk de hoogste brug ter wereld! Het is tevens de hoogste brug van de Verenigde Staten, maar inmiddels niet meer ter wereld!

8. Brug over de Zhijinghe, in China

Zhijinghe brug

De hoogste boogbrug ter wereld staat op nummer 8 in deze lijst. Deze brug over de rivier de Zhijnge, uiteraard in China, is ook een van de tien langste boogbruggen ter wereld. Deze brug ligt aan dezelfde route als de nummer één van deze lijst, die een kleine 15 kilometer verderop begint. De moeite dus, om deze bruggen in één keer te bezoeken!

7. Liuguanghe brug, in China

Liuguanghe

Dit is een voormalige nummer één brug, die tussen 2001 en 2003 de titel van hoogste brug ter wereld mocht dragen. Overigens is de brug nog steeds nummer één in haar eigen soort, het is namelijk ’s werelds hoogste balkbrug.

6. Brug over de Beipanjiang, in China

Beipanjiang2009

In de Guizhou provincie, in China, ligt een brug over de Beipanjiang rivier, die in 2009 haar deuren opende. Let op, in 2003 opende er een andere brug over dezelfde rivier, en die vinden we straks op nummer 4. Deze brug, echter, de eerste in ons lijstje die de 300 meter overtreft, is op haar hoogste punt 314 meter.

5. Aizhai Brug, in China

Aizhai

Op zich is dit óók een nummer één brug, het is namelijk de hoogste en langste brug ter wereld die van tunnel tot tunnel loopt. De brug ligt in de provincie Hunan, en overspant de Dehang Grand Canyon vallei. Opmerkelijk is dat dit een van de weinige constructies is die vóór de beloofde levertijd klaar was. In 2012 was de brug tijdelijk open voor voetgangers, en later dat jaar werd ze officieel geopend voor verkeer. Tevens in 2012, werd het internationale Basejumping festival van deze brug gehouden. Om zicht te bevorderen bevat de brug 1888 lampen.

4. Brug over de Beipanjiang (2003), in China

Beipanjiang 2003

Op nummer zes stond al een brug met dezelfde naam, maar die komt uit 2009. Deze brug, echter, is hoger en ouder, en sterker nog, het is een voormalige nummer één brug. Tussen 2003 en 2005 was dit namelijk de hoogste brug ter wereld, totdat haar hoogte van 366 meters werd ingehaald door andere constructies. Het is geen lange brug, maar 388 meter in lengte.

3. Brug over de Baling, China

baling bridge

Dat de Chinezen goed zijn in het bouwen van mega-constructies, moet langzamerhand wel duidelijk zijn. In de top drie staan zij namelijk twee keer genoemd, als eerste op nummer drie. De brug over de rivier de Baling, wederom in de provincie Guizhou, is 370 meter hoog op haar hoogste punt, en van de top drie in deze lijst is het tevens de langste brug. Maarliefst 2237 meter in lengte, de brug opende in 2009 voor het verkeer.

2. De Baluarte brug, in Mexico

Baluarte  brug

De Mexicanen halen net de eerste plek niet, met deze brug, maar verdienen wel een respectabele tweede plek voor de Baluarte brug, die 403 meter boven haar laagste punt uittorent. De brug maakt deel uit van de autosnelweg die tussen Durango en Mazatlan loopt, en het grootste deel van de 1124 meter lange brug overspant een vallei in de diepte. De breedte van de rijbaan is 16 meter.

Het is een brug die gebruik maakt van kabel-suspensie, en daarmee is het de hoogste kabelbrug ter wereld. Dus toch nog een nummer één positie, hoewel niet op deze lijst. De bouw van de Baluarte brug begon in 2008 en opent voor verkeer in 2013.

1. Brug over de Sidu, in China

Sidu River Brrug (hoogste ter wereld)
Sidu River Brug

De rivier de Sidu, in de Chinese provincie Hubei, is in 2009 gebouwd en daarmee officieel de hoogste brug ter wereld. De Chinezen hebben de eer om op nummer één te staan met deze brug die op haar hoogste punt 496 meter bedraagt. Dat is ongeveer de hoogte van een gemiddelde tv-zendmast. De brug is daarnaast 1222 meter lang en heeft een baanbreedte van ongeveer 25 meter.

Het mag gezegd worden dat de Chinezen verreweg de meeste hoge bruggen op hun naam hebben staan. Wegen maken die heuvel op, heuvel af gaan is blijkbaar niet efficiënt genoeg, voor de Chinezen. Ze gaan liever recht op hun doel aan, en valleien en rivieren mogen hen niet in de weg zitten. Hoewel het dure grapjes zijn, deze bruggen, mag niets de voortgang van het verkeer stremmen. In ieder geval niet een onbeduidend iets als een rivierdal.