De rampenfilm bestaat al sinds het begin van de vorige eeuw. In Metropolis (1927) zorgde een grote overstroming voor ellende en in King Kong (1933) zorgde een gigantische aap voor problemen. Maar pas in de jaren ’70 werd de rampenfilm echt populair, mede door de hogere budgeten en meer mogelijkheden met special-effect. In deze tijd was het vooral regisseur Irwin Allen (the master of the disaster) die het genre op de kaart zetten met films als Airport, The Poseidon Adventure en The Towering Inferno. In de jaren ’80 waren er een stuk minder rampen in de bioscoop, maar dit werd in de jaren ’90 (met de opkomst van CGI) ruimschoots goedgemaakt met films als Independence Day, Armageddon en Deep Impact. Het zal dan ook niet verbazen dat de meeste films in deze top 10 uit deze twee decennia komen.

10. The Poseidon Adventure (1972)

The Poseidon Adventure

Zoals gezegd, in de jaren ’70 werd de rampenfilm populair, The Poseidon Adventure uit 1972 wordt gezien als de grondlegger van het genre. In de film slaat door een vloedgolf een groot passagiersschip om en komt ondersteboven in het water te liggen. Het grootste deel van de passagiers is opslag dood, een klein groepje onder leiding van Gene Hackman doet er alles aan om te overleven.
In 2005 is er een remake van de film gemaakt met onder andere Kurt Russell.

9. 2012 (2009)

2012

De meest recente film in de lijst is 2012 uit 2009. Regisseur van de film, Roland Emmerich, mag de nieuwe “master of diaster” genoemd worden met films als Independence Day, Godzilla, The Day After Tomorrow, 10.000 BC en dus 2012 op zijn naam. 2012 speelde in op de angst dat de wereld zou vergaan in 2012 zoals is voorspeld door de Maya kalender. Mede dankzij de steeds beter wordende CGI hebben we nog nooit zoveel destructie gezien in een film, Los Angeles glijdt weg in de oceaan, Yellowstone wordt de grootste vulkaan ter wereld, al met al een grote Apocalyps.

8. Dante’s Peak (1997)

dante's peak

In Dante’s Peak is het een vulkaan die zorgt voor een grote ramp. Pierce Brosnan speelt een vulkanoloog die er achter komt dat de vulkaan bij Dante’s Peak, net uitgeroepen tot “Amerika’s tweede aantrekkelijkste dorp om te wonen”, op uitbarsten staat. Het dorpje heeft geen zin om te evacueren want het belangrijke toeristen seizoen komt eraan. Totdat de vulkaan uitbarst … Volgende keer als James Bond aanbelt om te waarschuwen zullen ze wel beter luisteren!

7. The Towering Inferno (1974)

The Towering Inferno (1974)

Natuurlijk kunnen de special effects van de jaren ’70 rampenfilms niet concurreren met die van de huidige films. Toch behoort de The Towering Inferno uit 1974 in de lijst. De film gaat over een hevige brand in een wolkenkrabber. De film speelt in op de angst die veel mensen destijds hadden over de veiligheid van de vele wolkenkrabbers die op dat moment uit de grond werden gestampt. De film had een sterrencast met onder andere Steve McQueen, Paul Newman, Faye Dunaway en Fred Astaire. Het budget van 14 miljoen werd bijna tienmaal terug verdient en hiermee is het een van de meest succesvolle films ooit.

6. Earthquake (1974)

earthquake

In hetzelfde jaar draaide Earthquake in de bioscopen, ditmaal was het een aardbeving met een kracht van 9.9 op de schaal van Richter in die in Los Angeles voor ellende zorgde. De film volgt een concept dat ondertussen vaak is gebruikt in rampenfilms, we volgen de levens van verschillende inwoners van de stad, en hoe ze omgaan met de ramp. Onder andere Charlton Heston en Ava Gardner spelen mee.

5. Twister (1996)

twister
Half jaren ’90 waren de rampenfilms weer helemaal terug. In Twister is het een wervelwind die zorgt voor destructie. Overigens wordt in deze film niet gefocust op de vele mensen die gevaar lopen, maar vooral hoe tornadojagers Helen Hunt en Bill Paxton hun levens wagen voor de wetenschap. En natuurlijk hoe de liefde tussen beide weer opbloeit.

4. Deep Impact (1998)

deep impact

In 1998 draaiden er twee films in de bioscoop met hetzelfde concept: de wereld wordt bedreigd door een komeetinslag. In Armageddon wordt de wereld gered door de echte Amerikaanse helden Bruce Willis en Ben Affleck, bij Deep Impact is er gekozen voor een meer wetenschappelijke inslag, en dat betekend dat het minder goed afloopt voor de mensheid. Zelfs God zelf als president (Morgan Freeman ) kan het tegen zulk natuurgeweld niet opnemen.

3. The Day After Tomorrow (2004)

day after tomorrow

Al jaren horen we in het nieuws dat we ons zorgen moeten maken over de opwarming van de aarde. De film The Day After Tomorrow (wederom van Roland Emmerich) laat zien waarom dit zo’n groot probleem is. Het noordelijk halfrond wordt getroffen door tornado’s, overstromingen en extreem lage temperaturen. Het zuiden wordt nog geëvacueerd, maar voor het noorden is eigenlijk alle hoop te laat. Behalve natuurlijk voor een klein groepje overlevende in New York met onder andere Jake Gyllenhaal en Emmy Rossum. Dennis Quaid, de stoere papa van Gyllenhaal, komt ze namelijk redden!

2. Armageddon (1998)

Van Michael Bay weten we dat zijn films zwaar over de top zijn, hoe meer explosies en achtervolgingen hoe beter (Bad Boys 2(!)). In Armageddon komt er een komeet op aarde af, en wie anders dan een groepje heldhaftige echte Amerikanen (en een gekke Rus) moeten de aarde redden? Alle epische gebeurtennissen in de film gebeuren op de muziek van Aerosmith en uiteraard is er altijd wel een Amerikaanse vlag die ergens wappert!

1. Independence Day (1996)

Independence Day

De rampenfilm allertijden is Independence Day. Ook deze film is weer een en al Amerikaans patriottisme, met als hoogtepunt de Amerikaanse president zelf die besluit in een F16 te stappen om mee te vechten tegen de aliens! Wie weet dat over een aantal jaar er nog twee Independence Day in deze lijst staan, in 2015 draait namelijk ID Forever Part 1 in de bios, een een jaar later deel twee.