Top 10 Sterkste Legers in de Wereld (2018)

Helaas blijkt het nodig dat een land een leger bezit. Het zou naïef zijn om te denken dat alleen met goede afspraken, onderhandelingen en diplomatie de soevereiniteit van een land gewaarborgd is. Van zodra een heerszuchtig leider aan de macht komt, laat deze al snel een oogje vallen op een minder machtig buurland. De geschiedenis van de mensheid heeft keer op keer aangetoond, ook reeds in onze 21ste eeuw, dat een land een leger nodig heeft om zichzelf te beschermen.

Oorlog voeren in onze moderne tijd heeft wel een erg gevaarlijk kantje gekregen: sinds de ontwikkeling van kernwapens kan de mensheid zichzelf vernietigen. Bij het uitbreken van een Derde Wereldoorlog riskeren we dat er geen winnaars of verliezers zijn, alleen maar een totaal verwoeste wereld. Op het ogenblik bestaan er op de aarde zo’n 9.920 bekende kernwapens, maar slechts 100 ervan zijn voldoende om aan onze beschaving definitief een einde te maken.

Dat neemt niet weg dat vele landen zich alleen maar veilig voelen door veel geld te investeren in een sterk leger. Hieronder een lijstje van de 10 sterkste legers ter wereld, rekening houdend met 50 verschillende factoren.

laatste update juni 2018

10. Het Egyptische leger

Egypte is een land in Noord-Afrika dat grenst aan Israël. Het land bevindt zich in de broeihaard van het Midden-Oosten, een gebied waar er reeds vele tientallen jaren conflicten zijn tussen allerlei bevolkingsgroepen. Niet verwonderlijk dus dat Egypte flink investeert in een machtig leger.
Het Egyptische leger is goed voor een jaarlijks budget van zo’n 4,4 miljard dollar en telt ruim 454.000 actieve militairen. Het leger mag bovendien rekenen op de steun van 875.000 reservisten. De landmacht is het grootste onderdeel van de Egyptische krijgsmacht en heeft de beschikking over meer dan 4.000 tanks. De Egyptische luchtmacht telt meer dan 1.100 vliegtuigen, waaronder 228 F-16’s. Twee vliegdekschepen varen onder Egyptische vlag.
Het Egyptische leger is het grootste van alle Afrikaanse landen. In de 20ste eeuw nam de Egyptische krijgsmacht deel aan 4 oorlogen tegen Israël en aan Operatie Desert Storm, het luchtoffensief tegen Irak in de eerste Golfoorlog.

9. De Duitse Bundeswehr

duitse leger

De Duitse krijgsmacht is uiteraard bekend omwille van zijn rol in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het verslagen Duitsland werd na de Tweede Wereldoorlog bezet door buitenlandse mogendheden. Het land kreeg in 1955 de toestemming om opnieuw een eigen leger op te richten: de Bundeswehr. Tegenwoordig wordt de Bundeswehr als lid van de NAVO ingezet in tal van buitenlandse missies. Het Duitse leger mag rekenen op een budget van 39,2 miljard dollar, telt 180.000 actieve militairen en 30.000 reservisten. De luchtmacht van de Bundeswehr beschikt over 698 vliegtuigen, waaronder ‘multirole’ gevechtsvliegtuigen als de Eurofighter Typhoon en de Panavia Tornado.

8. Het Turkse leger

turkse leger
fotostory / Shutterstock.com

De krijgsmacht van Turkije vormt het machtigste leger van een moslimland in deze lijst. Het Turkse leger maakt deel uit van de NAVO en bestaat uit vijf onderdelen: de landmacht, luchtmacht, marine, gendarmerie en kustwacht. Het Turkse leger werd opgericht in 1920 en heeft zijn ‘roots’ in het vroegere Ottomaanse Rijk.
De Turken besteden jaarlijks een budget van 8,2 miljard dollar aan hun leger, dat 383.000 actieve militairen telt. In tijden van onrust of oorlog kunnen bovendien 361.000 reservisten opgeroepen worden. De landmacht is het belangrijkste onderdeel van de Turkse krijgsmacht. De Turkse luchtmacht beschikt over een aanzienlijk aantal Amerikaanse F-16’s. De bedoeling is dat deze F-16’s in de toekomst stilaan vervangen worden door Amerikaanse F-35’s en door gevechtsvliegtuigen van eigen Turkse makelij: de TAI TFX.

7. De Japanse Zelfverdedigingstroepen


US Army

Na de bloedige rol van het Japanse Keizerlijke leger in de Tweede Wereldoorlog, werd de krijgsmacht van Japan sterk gereduceerd en omgevormd tot de Japanse Zelfverdedigingstroepen. De rol van het leger wordt aan banden gelegd door artikel 9 van de Japanse Grondwet, dat alleen zelfverdediging toestaat indien het land wordt aangevallen. De Japanse Zelfverdedigingstroepen hebben daarom nog nooit aan een echt offensief deelgenomen. Het Japanse leger speelt wel een rol in vredesoperaties en hulpoperaties.
Omwille van de dreiging die uitgaat van landen als Noord-Korea en China, heeft Japan de laatste decennia toch flink geïnvesteerd in zijn leger. Het jaarlijkse militaire budget bedraagt 43,8 miljard dollar. Het leger telt bijna 249.000 actieve manschappen en 63.300 reservisten.

6. Het leger van het Verenigd Koninkrijk

engelse lger

Ooit was het Britse leger het machtigste ter wereld. Het Verenigd Koninkrijk heeft ooit geregeerd over bijna een derde deel van de wereldbevolking en bezat een rijk waarin de zon nooit onderging. Die glorietijd is lang voorbij, maar het Britse leger is nog steeds een van de modernste, krachtigste en technologisch meest geavanceerde ter wereld. De Britse krijgsmacht beschikt bovendien over kernwapens.
De regering van het Verenigd Koninkrijk besteedt jaarlijks ruim 45 miljard dollar aan haar leger. Formeel is koningin Elisabeth II opperbevelhebber, maar in werkelijkheid ligt het bevel bij de Britse premier en het kabinet. Het Britse leger neemt de laatste jaren alleen nog deel aan operaties binnen een internationale coalitie. Het laatste grootschalige eenzijdige optreden van het Britse leger vond plaats tijdens de Falklandoorlog in 1982. Tegenwoordig telt de Britse krijgsmacht ruim 151.000 actieve militairen en 81.500 reservisten.

5. Het Franse leger


Pierre Delattre/wikimediacommons

Frankrijk bezit als vierde grootste kernmacht ca. 300 kernwapens. De meeste zijn kernraketten die afgeschoten kunnen worden vanaf onderzeeërs en gevechtsvliegtuigen. Het Franse leger heeft een enorme militaire slagkracht. Dat bewijs werd geleverd toen de Franse regering na de aanslagen te Parijs in november 2015, haar luchtmacht binnen 48 uur kon mobiliseren in de strijd tegen IS.
Het Franse leger ontvangt jaarlijks een budget van 35 miljard dollar, heeft ca. 204.000 actieve militairen en zo’n 184.000 reservisten in dienst. Het eliteonderdeel van het Franse leger is het vreemdelingenlegioen, waarin rekruten worden toegelaten uit allerlei landen. Momenteel bestaat het vreemdelingenlegioen uit 150 verschillende nationaliteiten.
De landmacht vormt met 112.800 manschappen het grootste onderdeel van het Franse leger. De luchtmacht telt 57.000 militairen en beschikt over ruim 1200 militaire vliegtuigen, waaronder 600 gevechtsvliegtuigen. In Frankrijk wordt overigens een van de meest gesofistikeerde gevechtsvliegtuigen gebouwd: de Dassault Rafale. In de wereldzeeën varen bovendien 4 Franse vliegdekschepen rond.

4. Het leger van India

indische leger
Jayakumar / Shutterstock.com

India is eveneens een kernmacht. Het land behoorde ooit tot het machtige Britse rijk, maar werd in 1947 onafhankelijk. Nu bezit het een leger dat machtiger is dan het Britse leger. India geeft jaarlijks zo’n 51 miljard uit aan zijn krijgsmacht. Maar liefst 1.363.000 actieve militairen maken deel van het Indiase leger. Bovendien kan de krijgsmacht rekenen op de hulp van 2.845.000 reservisten.
Het leger van India beschikt over een enorme hoeveelheid tanks (meer dan 4.400) voor de verdediging van zijn uitgestrekte grondgebied. Circa 2.100 militaire vliegtuigen maken deel uit van de Indiase luchtmacht, waaronder vele Russische Sukhoi-gevechtsvliegtuigen.

3. Het Volksbevrijdingsleger van China

china leger
Alexander Ryabintsev / Shutterstock.com

China, een van de oudste en grootste landen ter wereld, kan beroep doen op een enorm krachtig leger. De Chinese regering spendeert jaarlijks meer dan 161 miljard dollar aan militaire uitgaven. Het Volksbevrijdingsleger van China telt het grootste aantal actieve militairen ter wereld: meer dan 2.260.000. Voeg daarbij nog eens 1.452.500 reservisten en je bekomt een krijgsmacht die in tijden van oorlog kan rekenen op meer dan 3.712.500 manschappen.
Vooral de 68 militaire duikboten van China trekken de aandacht. China is ook aanwezig in de ruimte en bracht reeds 113 militaire satellieten in een baan om de aarde. De Chinese luchtmacht maakt gebruik van 2955 militaire vliegtuigen. China is bezig met de ontwikkeling van de Chengdu J-20, een gevechtsvliegtuig van de 5de generatie met stealth-technologie.

2. Het Russische leger


Vitaly V. Kuzmin/wikicommons

Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie werden in 1992 de ‘Strijdkrachten van de Russische Federatie’ opgericht. Opperbevelhebber is de Russische president. Rusland besteedde het laatste jaar 44,6 miljard dollar aan zijn leger. De strijdkrachten hebben zo’n 798.000 actieve militairen in dienst en kunnen een beroep doen op 2.572.500 reservisten.
Het enorme Russische grondgebied wordt verdedigd met meer dan 15.000 tanks (sommige bronnen spreken over meer dan 20.000 tanks), de grootste tankvloot ter wereld. Het hypermoderne Russische luchtafweersysteem S-400 kan elk gevechtsvliegtuig binnen een straal van 400 kilometer uit de lucht schieten en werd recent ingezet in Syrië. Rusland is bovendien een van de grootste kernmachten ter wereld.

1. Het leger van de Verenigde Staten

amerikaanse leger

Op een onbetwiste eerste plaats staat het leger van de Verenigde Staten. Dat merk je onmiddellijk aan het jaarlijkse militaire budget: 587 miljard dollar! Opperbevelhebber is de president van de Verenigde Staten, de machtigste man ter wereld.
De United States Armed Forces hebben zo’n 798.000 actieve manschappen in dienst, en kunnen bijkomend nog eens 990.000 reservisten oproepen. De Amerikaanse krijgsmacht bestaat uit de US Army (de landmacht), het US Marine Corps (mariniers, elite-eenheid), de US Navy (marine), de US Air Force (luchtmacht) en de US Coast Guard (de kustwacht).
De US Air Force bezit ca. 13.800 militaire vliegtuigen. Wereldwijd worden er meer dan 10 Amerikaanse vliegdekschepen ingezet en varen er 72 duikboten rond. De Verenigde Staten zijn ook koploper in het aantal kernwapens en hebben een militair overwicht in de ruimte.
Het Amerikaanse leger treedt overal ter wereld op. Recente militaire operaties waren vooral gericht tegen het Syrische regime.

  1. janwillem februari 5, 2011
   • jan augustus 13, 2011
    • momo september 17, 2011
     • rompelnek december 22, 2016
      • rompelnek december 22, 2016
      • Anoniem februari 7, 2017
      • Kech januari 29, 2018
     • Anoniem september 14, 2017
      • Anoniem juli 16, 2019
     • Verbetering januari 29, 2018
    • Ron april 27, 2017
    • Anoniem mei 29, 2017
   • nicela februari 10, 2018
  2. Tim februari 6, 2011
   • jan augustus 13, 2011
    • momo september 17, 2011
     • Anoniem oktober 16, 2014
      • 420 maart 9, 2016
      • ANONYMOUS december 3, 2016
      • Anoniem april 10, 2017
      • TRUMP augustus 2, 2017
      • Anoniem juni 2, 2018
      • Anoniem mei 18, 2019
     • Kauloslecht juni 11, 2018
      • boef november 21, 2018
      • S. Mario april 14, 2019
    • habib september 11, 2017
     • Mahmoud maart 24, 2019
    • Anoniem december 20, 2019
   • WAUW maart 31, 2016
    • DONNIE TRUMP 4 LIFE augustus 2, 2017
   • unkown december 27, 2016
  3. jaap februari 7, 2011
   • mrt januari 7, 2015
   • daniel november 13, 2016
    • Anoniem november 14, 2016
    • Ottoman Power december 13, 2016
     • Ignatius april 16, 2017
      • hola juli 31, 2017
      • hola juli 31, 2017
      • boef november 21, 2018
     • ATA TURK september 11, 2017
     • Anoniem september 14, 2017
     • Anoniem oktober 16, 2018
     • bayezit januari 10, 2019
     • Kees augustus 2, 2020
    • Anoniem juli 1, 2017
     • Anoniem augustus 13, 2017
     • boef november 21, 2018
    • Ensar juli 15, 2017
    • Piet augustus 15, 2017
    • Anoniem mei 13, 2020
  4. Henk februari 9, 2011
   • Terrie mei 2, 2011
    • momo augustus 3, 2011
     • K.bouter-plop augustus 6, 2011
     • jan augustus 13, 2011
      • klaasje september 19, 2014
      • Kapotstuk mei 11, 2015
      • Anoniem november 15, 2016
      • anniem maart 6, 2017
      • Hoi april 24, 2017
     • Jan-Pieter november 9, 2016
      • ANONYMOUS december 3, 2016
   • Denken juni 29, 2015
   • Gejamd maart 6, 2016
    • REIS november 8, 2018
     • S. Mario april 14, 2019
  5. mmaa maart 6, 2011
  6. DE slimste persoon ooit maart 6, 2011
   • momo augustus 3, 2011
    • anomiem augustus 13, 2011
     • Anoniem november 22, 2014
      • Aya december 10, 2014
      • Aya december 10, 2014
   • Anoniem mei 17, 2017
    • Piet augustus 15, 2017
  7. jullie zijn dom, wij doen gymnasium maart 8, 2011
   • momo augustus 3, 2011
   • banaan september 15, 2014
    • ivonne februari 13, 2015
   • Anoniempje februari 9, 2016
    • Piet augustus 15, 2017
   • Van Marion juli 7, 2017
  8. IK april 23, 2011
   • anomiem augustus 13, 2011
    • ANONYMOUS december 3, 2016
    • I NO april 26, 2017
     • Anoniem november 21, 2018
    • Moslimhater april 27, 2017
     • Een moslim november 8, 2018
    • Anoniem juli 31, 2017
   • jan augustus 13, 2011
  9. azeri april 26, 2011
   • Yildirim-Turkuboy juni 3, 2011
    • jan augustus 13, 2011
     • Anoniempje februari 9, 2016
      • ForzaaJuve december 27, 2016
    • Taalpurist november 22, 2014
    • richard november 25, 2015
     • TK december 18, 2015
      • AZB maart 1, 2016
      • Anoniem mei 6, 2018
     • Piet augustus 15, 2017
    • hayke november 26, 2015
   • jan augustus 13, 2011
   • Anoniem juli 3, 2017
  10. Lander mei 5, 2011
   • momo september 17, 2011
  11. Lander mei 5, 2011
  12. One of the few mei 11, 2011
   • an mei 11, 2011
    • One of the few mei 11, 2011
     • momo augustus 3, 2011
     • jan augustus 13, 2011
     • jan augustus 13, 2011
      • Ali augustus 30, 2011
  13. Hava mei 11, 2011
   • mehmet september 25, 2011
  14. Superman mei 11, 2011
  15. One of the few mei 11, 2011
  16. old general mei 13, 2011
   • Niels. juni 11, 2011
    • K.bouter-plop augustus 6, 2011
   • jan augustus 13, 2011
  17. Old General mei 13, 2011
  18. Henk de Realist mei 13, 2011
   • jan augustus 13, 2011
    • jan augustus 13, 2011
     • henk september 11, 2011
      • momo september 17, 2011
      • mo november 23, 2014
      • mo november 23, 2014
      • Celine december 28, 2016
      • Celine december 28, 2016
      • S. Mario april 14, 2019
   • momo september 19, 2011
    • Hope september 22, 2011
   • Anoniem augustus 7, 2017
  19. puurgenieten mei 14, 2011
   • jan augustus 13, 2011
   • Anoniem november 21, 2018
  20. puurgenieten mei 14, 2011
   • jan augustus 13, 2011
  21. Henk de Realist mei 14, 2011
   • jan augustus 13, 2011
  22. SSG mei 16, 2011
   • Anoniem december 7, 2016
  23. RH mei 26, 2011
   • jan augustus 13, 2011
    • Anoniem mei 14, 2017
   • jo januari 9, 2015
    • Gejamd maart 6, 2016
   • forever januari 10, 2015
  24. Oog mei 26, 2011
  25. XL juni 2, 2011
   • jan augustus 13, 2011
    • henk september 11, 2011
     • Hope september 18, 2011
     • Hope september 22, 2011
   • Anoniempje februari 9, 2016
  26. Eric juni 2, 2011
  27. Artur (15) juni 8, 2011
   • Nicky juli 8, 2011
    • Hope september 22, 2011
   • K.bouter-plop augustus 6, 2011
   • jan augustus 13, 2011
  28. 010 juni 10, 2011
   • ano juni 28, 2011
   • jan augustus 13, 2011
    • henk september 11, 2011
     • hersey vatan icin september 12, 2011
      • Hope september 15, 2011
      • hersey vatan icin september 15, 2011
      • momo september 17, 2011
   • Hc 22 september 22, 2011
  29. Piet Paulisma juni 11, 2011
   • Nicky juli 8, 2011
    • K.bouter-plop augustus 6, 2011
     • momo september 17, 2011
      • Celine december 28, 2016
    • unkown december 27, 2016
   • Anoniem februari 22, 2017
  30. Ardie juni 27, 2011
  31. Ardie juni 27, 2011
  32. ano juni 28, 2011
  33. ano juni 28, 2011
  34. here we go juli 5, 2011
   • Monique juli 10, 2011
   • anomiem augustus 7, 2011
   • jan augustus 13, 2011
    • momo september 17, 2011
  35. Hope juli 5, 2011
   • anomiem augustus 13, 2011
   • henk september 11, 2011
   • hersey vatan icin september 12, 2011
    • Hope september 15, 2011
     • hersey vatan icin september 15, 2011
      • Hope september 18, 2011
      • Celine december 28, 2016
  36. Turkey juli 8, 2011
   • Hope juli 9, 2011
    • anomiem augustus 7, 2011
     • Kalinaz augustus 10, 2011
     • Hope augustus 14, 2011
      • Ali augustus 30, 2011
      • turkic warrior mei 25, 2015
    • Turk september 9, 2011
     • Hope september 10, 2011
      • henk september 11, 2011
      • Hope september 18, 2011
     • enes april 9, 2016
   • Hope september 5, 2011
    • Anoniempje februari 9, 2016
     • NightMareL augustus 1, 2018
     • Lance augustus 1, 2018
  37. Nicky juli 8, 2011
   • K.bouter-plop augustus 6, 2011
   • Gejamd maart 6, 2016
  38. Bookah juli 27, 2011
   • Hope juli 27, 2011
  39. brambroccoli augustus 17, 2011
   • The Pimp augustus 18, 2011
    • Hope augustus 20, 2011
  40. N & J augustus 19, 2011
  41. THE PIMP augustus 20, 2011
  42. henkie augustus 22, 2011
   • Hope september 18, 2011
  43. muhamed augustus 24, 2011
  44. Toffen tist augustus 29, 2011
   • Hope augustus 30, 2011
   • mario januari 6, 2015
  45. hersey vatan icin augustus 29, 2011
   • Hope augustus 30, 2011
    • Hope augustus 30, 2011
    • henk september 11, 2011
     • hersey vatan icin september 12, 2011
     • Hope september 15, 2011
      • henk september 19, 2011
   • Toffen september 4, 2011
    • henk september 11, 2011
     • Hope september 22, 2011
    • hersey vatan icin september 12, 2011
    • Hope september 22, 2011
  46. Victor augustus 30, 2011
   • Hope augustus 30, 2011
  47. Hope augustus 30, 2011
   • Hope augustus 30, 2011
    • henk september 13, 2011
     • Hope september 15, 2011
     • Hope september 18, 2011
   • Versuz september 11, 2011
    • henk september 11, 2011
     • hersey vatan icin september 12, 2011
     • Hope september 15, 2011
    • Hope september 15, 2011
     • Versuz september 15, 2011
      • Versuz september 15, 2011
      • Fred september 15, 2011
      • turkey4thewin september 15, 2011
      • Fred september 15, 2011
      • Fred september 15, 2011
      • Fred september 15, 2011
      • Fred september 15, 2011
      • anti-pkk september 16, 2011
      • Hope september 22, 2011
      • Hope september 18, 2011
      • mehmet september 25, 2011
      • anti-pkk september 15, 2011
      • Hope september 18, 2011
      • henk september 20, 2011
      • Fred september 23, 2011
      • Hope september 24, 2011
      • mehmet september 25, 2011
      • Hope september 25, 2011
      • Hope september 25, 2011
      • Hope september 18, 2011
      • hersey vatan icin september 20, 2011
      • anti-pkk september 20, 2011
      • Hope september 18, 2011
      • hersey vatan icin september 20, 2011
   • hersey vatan icin september 12, 2011
    • hayke december 4, 2015
   • mehmet september 25, 2011
    • Hope september 25, 2011
  48. Joost augustus 31, 2011
   • Anoniem augustus 31, 2011
  49. Sammy september 3, 2011
   • Hope september 4, 2011
   • Anoniem augustus 7, 2017
  50. marco september 5, 2011
  51. anoniem september 9, 2011
   • Hope september 10, 2011
    • henk september 11, 2011
    • hersey vatan icin september 12, 2011
    • anti-pkk september 12, 2011
     • henk september 13, 2011
      • Hope september 18, 2011
     • Hope september 15, 2011
      • hersey vatan icin september 16, 2011
      • Hope september 18, 2011
  52. anti-pkk september 12, 2011
   • hersey vatan icin september 12, 2011
    • anti-pkk september 12, 2011
     • de echte waarheid september 22, 2011
  53. henk september 13, 2011
  54. Kayseri september 13, 2011
   • hersey vatan icin september 14, 2011
    • Hope september 15, 2011
     • hersey vatan icin september 15, 2011
      • Hope september 18, 2011
     • hersey vatan icin september 15, 2011
      • hersey vatan icin september 20, 2011
    • Hope september 15, 2011
     • Hope september 18, 2011
     • Hope september 22, 2011
     • mehmet september 25, 2011
      • Hope september 25, 2011
  55. Versuz september 15, 2011
   • Hope september 18, 2011
  56. Fred september 15, 2011
   • Hope september 18, 2011
  57. Fred september 15, 2011
  58. Fred september 15, 2011
   • Hope september 22, 2011
  59. Versuz september 16, 2011
   • Laatste dagen februari 9, 2015
  60. Hc 22 september 22, 2011
   • Hope september 22, 2011
    • mehmet september 25, 2011
     • Laatste dagen februari 9, 2015
      • anoniem november 24, 2015
  61. dave september 23, 2011
  62. Mustafa september 24, 2011
  63. mehmet september 25, 2011
  64. turkish_power september 25, 2014
   • Alfredoes oktober 1, 2014
   • triple april 3, 2015
   • henk december 6, 2015
  65. KEES oktober 6, 2014
  66. muhammed oktober 22, 2014
   • Laatste dagen februari 9, 2015
  67. muhammed oktober 22, 2014
  68. anti mos oktober 23, 2014
  69. Ikhouvanslapen.com oktober 28, 2014
  70. muhammed november 5, 2014
   • Ikhouvanslapen.com november 6, 2014
    • Anoniem november 22, 2014
     • Ikhouvanslapen.com november 30, 2014
  71. Royberserker november 11, 2014
  72. henk november 20, 2014
   • jo december 31, 2014
   • jo december 31, 2014
   • Laatste dagen februari 9, 2015
  73. Anoniem december 31, 2014
  74. jo december 31, 2014
  75. mrt januari 7, 2015
  76. De Professor januari 28, 2015
   • forever februari 2, 2015
  77. Laatste dagen februari 9, 2015
   • forever februari 11, 2015
  78. kutBELGEN februari 17, 2015
   • forever februari 18, 2015
  79. Mitch maart 6, 2015
   • forever maart 7, 2015
  80. henk maart 14, 2015
   • forever maart 15, 2015
  81. harry maart 14, 2015
   • forever maart 18, 2015
    • yetti maart 18, 2015
    • You never joints the belgium army september 14, 2016
  82. triple maart 27, 2015
   • Gejamd maart 6, 2016
  83. forever maart 27, 2015
  84. forever maart 31, 2015
  85. triple april 8, 2015
  86. shockwave april 13, 2015
  87. Rataplan mei 10, 2015
  88. USA-BOY mei 15, 2015
   • Kapotstuk mei 16, 2015
    • USA-BOY november 21, 2015
   • triple mei 17, 2015
    • USA-BOY november 21, 2015
  89. agil ayse juni 30, 2015
  90. ictr juli 14, 2015
  91. de enige echte waarheid juli 27, 2015
   • de tegenspreker januari 29, 2017
  92. Anoniem juli 27, 2015
  93. Herman augustus 16, 2015
  94. Herman augustus 16, 2015
   • Hope (is back) december 7, 2015
  95. Herman augustus 16, 2015
  96. lesnar augustus 28, 2015
  97. Army4life september 7, 2015
   • Anoniem oktober 10, 2015
    • probelgium oktober 25, 2015
  98. Anoniem oktober 11, 2015
   • Hope (is back) december 7, 2015
  99. Niek oktober 14, 2015
  100. Anoniem november 3, 2015
  101. Anoniem november 3, 2015
  102. Anoniem november 3, 2015
  103. richard november 25, 2015
  104. Hope (is back) december 7, 2015
  105. Neerlandicus december 25, 2015
   • Anoniempje februari 9, 2016
  106. Anoniem januari 27, 2016
  107. Anoniem maart 19, 2016
  108. henk maart 23, 2016
   • Anoniem april 23, 2016
  109. Bokoesam maart 27, 2016
   • Doei februari 22, 2017
  110. AS mei 16, 2016
  111. Enes mei 16, 2016
  112. Turkypower mei 19, 2016
   • HOPE augustus 3, 2016
    • Anoniem augustus 27, 2016
     • Anoniem september 2, 2016
      • TuRkEy C+ september 10, 2016
   • HOPE augustus 4, 2016
   • PKK 4ever september 2, 2016
    • TuRkEy C+ september 10, 2016
     • PKK 4ever september 28, 2016
  113. Turkuz olum mei 22, 2016
   • Hope september 2, 2016
  114. hersey vatan icin juli 1, 2016
   • HOPE augustus 3, 2016
  115. Peter juli 14, 2016
  116. antı vs augustus 2, 2016
  117. HOPE augustus 3, 2016
  118. HOPE augustus 3, 2016
  119. HOPE augustus 3, 2016
  120. Hope augustus 3, 2016
  121. PKK 4ever augustus 3, 2016
  122. bek houe hope augustus 10, 2016
   • Hope augustus 14, 2016
   • Hope augustus 14, 2016
  123. Turkypower augustus 10, 2016
   • Hope augustus 14, 2016
  124. Hope augustus 14, 2016
  125. turkypower augustus 20, 2016
   • Hope augustus 22, 2016
  126. turkypower augustus 25, 2016
   • Hope augustus 30, 2016
    • pkk is noob oktober 9, 2016
  127. turkypower augustus 25, 2016
   • Hope september 2, 2016
  128. PKK 4ever september 2, 2016
  129. TuRkEy C+ september 9, 2016
  130. Hope september 12, 2016
   • hersey vatan icin september 13, 2016
    • Anoniem september 28, 2016
    • Hope februari 15, 2017
  131. Hope september 12, 2016
  132. Anoniem september 12, 2016
  133. Russian Power september 28, 2016
   • Master augustus 23, 2017
   • fhjhgtyujhgt november 27, 2017
  134. Ahmed van den berg november 14, 2016
  135. Hope november 17, 2016
  136. doet dat er toe november 26, 2016
  137. Donald december 20, 2016
  138. TurkeyIst februari 3, 2017
   • HOPE februari 3, 2017
   • HOPE februari 3, 2017
  139. PKK 4ever februari 15, 2017
  140. Anoniem april 14, 2017
  141. ewa drerrie april 15, 2017
   • HOPE april 17, 2017
  142. HOPE april 17, 2017
  143. PKK 4ever april 17, 2017
  144. HOPE april 17, 2017
  145. De Sprekende meerderheid april 17, 2017
  146. Hope april 17, 2017
  147. Recep Tayyip Erdoğan is de beste leider april 18, 2017
   • HOPE april 19, 2017
    • Hoi april 24, 2017
  148. recep tayyip erdogan is de ergste dictator april 19, 2017
   • Hoi april 24, 2017
    • I NO april 26, 2017
     • Seconds from disaster augustus 9, 2017
      • Seconds from disaster augustus 9, 2017
  149. sem augustus 10, 2017
   • sem augustus 10, 2017
  150. ######## november 5, 2017
  151. ######## november 5, 2017
  152. quandor december 24, 2017
   • quandor december 24, 2017
  153. Ezechiel 38 april 4, 2018
  154. Jiar april 21, 2018
  155. EenPersoon mei 9, 2018
   • EenPersoon mei 9, 2018
  156. Drs. JAD juni 11, 2018
  157. anoniem juni 12, 2018
  158. Wielwortel juni 15, 2018
   • Anoniem augustus 3, 2018
    • Anoniem januari 23, 2019
  159. mr banaan juni 30, 2018
  160. EenPersoon2 november 15, 2018
  161. Nerdie januari 8, 2019
  162. kartona april 14, 2019
  163. Anoniem oktober 25, 2019
  164. Julianus Imperator oktober 25, 2019
  165. Anoniem november 11, 2019
   • Jem...... december 20, 2019
  166. Wa juni 2, 2021
  167. Waarom is iedereen jaloers op Turkije juli 30, 2021
  168. Waarom is iedereen jaloers op Turkije juli 30, 2021
  169. anonime september 15, 2021
  170. jcera september 15, 2021
  171. jcera september 15, 2021
  172. ugander september 15, 2021
  173. ugander september 15, 2021

  Jouw Reactie?