In totaal zijn er 203 landen op de wereld, met allemaal verschillende vormen en aantal inwoners. Maar welke 10 landen hebben het meeste oppervlakte? Misschien krijgen onderstaande cijfers nog wel meer betekenis als je je bedenkt dat de oppervlakte van de aarde ongeveer 510.000.000 km2 is. Het vasteland neemt een aandeel van 29% in, omgerekend is dat zo’n 150.000.000 km2.

10. Algerije- 2.381.741 km2

algeria

Om nog wat vergelijkingen in de strijd te gooien; Algerije is maar liefst 57 maal groter dan Nederland. Algiers is de hoofdstad van Algerije. Hier wonen ruim 1.500.000 mensen. Het noorden van het land ligt aan de Middellandse Zee. Verder grenst Algerije aan Tunesië, Libië, Niger, Mali, Mauritanië en Marokko. Volgens geografische kenmerken kun je het land grofweg in tweeën delen. Zo worden respectievelijk het noordelijk gebied en de veel grotere Sahara in het zuiden onderscheiden. Het noorden wordt regelmatig opgeschrikt door aardbevingen. De uiterst droge Sahara bestaat voornamelijk uit grind en rotsen. Hier tref je dan ook nagenoeg geen vegetatie aan. De gemiddelde hoogte van de Sahara is 460 meter.

9. Kazachstan – 2.724.900 km2

kazachstan

Kazachstan is een groot land, dat zowel in Azië als in Europa ligt. Het grondgebied ten westen van de Oeral wordt aan Europa toegekend. Deze regio wordt ook wel Europees Kazachstan genoemd. Meer in het algemeen grenst het land aan China, Kirgizië, Rusland, Turkmenistan en Oezbekistan. Tijdens de laatste volkstelling begin maart 2009 zijn 16.400.000 inwoners geregistreerd. Omgerekend bedraagt de gemiddelde bevolkingsdichtheid 5,5 inwoners per vierkante kilometer. Je kunt wel spreken van volop leefruimte! De meest dichtstbevolkte gebieden vind je in het uiterste oosten van het land. Ook de steppegebieden in het noorden en het gebied aan de rechteroever van de Ertis zijn dichtbevolkt.

8. Argentinië – 2.780.400 km2

argentinie

Argentinië voert niet het lijstje van grootste landen ter wereld aan, wel is dit land het grootste van de Spaanstalige landen. Dit Zuid-Amerikaanse land grenst aan Uruguay, Brazilië, Paraguay, Bolivia en Chili. Overigens beweert Argentinië zelf groter te zijn; het land claimt ook de Falklandeilanden, Zuid-Georgië, de Zuidelijke Sandwicheilanden en een deel van Antarctica. Uitgaande van geografie, kun je Argentinië in drie verschillende gebieden opsplitsen. In de noordelijke helft van het land vind je de vruchtbare vlaktes van de pampa’s. In het zuiden tot aan Vuurland ligt het licht geaccidenteerde plateau van Patagonië. Dan is er nog het rotsachtige Andesgebergte langs de westelijke grens met Chili. Het hoogste punt hier ligt op 6.960 meter.

7. India – 3.287.263 km2

india

India is voor het grootste deel een schiereiland, gelegen aan de Indische Oceaan en de Golf van Bengalen. Ook India kun je in drieën verdelen. Met een stuk van de Himalaya is het noorden van het land bijzonder bergachtig. Hierop volgt een vlakte met grote rivieren, zoals de Ganges en de Brahmaputra. Het zuiden van India laat zich het beste omschrijven als een groot plateau. In India woont een groot aantal verschillende etnische groepen. In Noord- en Centraal-India domineren de licht gekleurde Indo-Ariërs en in het zuiden leven overwegend de donkerkleurige Dravidiërs. Deze groepen spreken een andere taal. Los hiervan zijn er nog vele kleine groepen, die niet tot deze hoofdgroepen behoren. Op grond van taal en etnische afkomst zijn de deelstaten van India samengesteld. De grotere etnische groepen hebben allemaal hun eigen deelstaat.

6. Australië – 7.741.220 km2

australie

Australië is zowel het grootste eiland als ook het kleinste continent van de wereld. Zo’n beetje driekwart van het land bestaat uit woestijn. In het noordoosten vind je regenwouden, die naar het zuiden toe subtropische vormen aannemen. De binnenlanden van Australië worden ook wel ‘scrublands’ genoemd; steppe- en savanneachtige gebieden. Meer in het algemeen kenmerkt Australië zich door een vlak landschap. Alleen aan de oostkust liggen bergketens. De hoogste berg, Mount Kosciuszko genaamd, meet 2.228 meter. Vanwege het droge klimaat staan diverse rivieren in Australië een deel van het jaar geheel droog. Dat geldt ook voor een aantal meren. Vergeleken met andere landen kun je de flora en fauna hier als redelijk uniek betitelen. Dit gaat zeker op voor de diverse buideldieren.

5. Brazilië – 8.514.877 km2

brazilie

Hoewel Brazilië niet dit lijstje aanvoert, is het wel het grootste land van Zuid-Amerika. Brazilië beslaat namelijk bijna de helft van dit continent. Als we kijken naar de geografie, dan kun je het land in vier verschillende regio’s opsplitsen. Zo is er de tropische kuststrook, die oorspronkelijk was bedekt met regenwoud. In dit deel van Brazilië liggen de meeste grote steden. Dan is er het ‘Hoogland van Brazilië’; in het noorden bestaat dit gebied vooral uit tropisch regenwoud, in het zuiden loopt dit over in beboste savanne. De Brazilianen noemen het droge, woestijnachtige gebied in het noordoosten ook wel ‘Sertão’ . Tenslotte treffen we het Amazonebekken in het noorden en westen van het land aan. Hier bevindt zich vooral het bedreigde Amazoneregenwoud.

4. China – 9.596.961 km2

china

Aan de hand van politiek-historische én fysisch-geografische gronden kun je China indelen in een aantal verschillende gebieden. Het zuidoosten en midden van het vasteland van China worden tot het ‘traditionele China’ gerekend. Hier ligt de bakermat van de Chinese cultuur. Naast dit zogenaamde kerngebied kent China nog enkele andere gebieden, die zich door een eigen geschiedenis kenmerken. Ook qua taal en cultuur verschillen deze gebieden van elkaar. Het gaat om respectievelijk Taiwan, Hong Kong, Macau, Tibet, Sinkiang en Binnen-Mongolië. China kent verschillende nationaliteiten. Han-Chinezen maken maar liefst 94% van de bevolking uit. Daarnaast leven er in China nog enkele etnische minderheden. De meesten van hen wonen in het noord- en zuidwesten van het land.

3. Verenigde Staten – 9.629.091 km2

amerika

Als het gaat om het land met de meeste inwoners, dan moeten de Verenigde Staten China en India voorlaten. Ook gemeten in oppervlakte, is dit land niet het grootste van de wereld. Wel kenmerkt het land zich door een bijzonder gevarieerd landschap. De Verenigde Staten kunnen in zeven brede geografische gebieden worden verdeeld. Van het oosten naar het westen, stranden we allereerst op de kustvlakte langs de Atlantische kust. Hierop volgt de bergketen van de Appalachen, daarna de Mississippivlakte. Via de Great Plains komen we uit in de Rocky Mountains. En via het intramontane gebied van het Grote Bekken bereiken we de Cascade Range grenzend aan de Grote Oceaan. Elk gebied kenmerkt zich door een eigen klimaat.

2. Canada – 9.970.610 km2

canada

Als het aan Canada ligt, dan is het land groter dan officieel is vastgesteld. Zo claimt het land een specifiek gebied rond de pool als ook de zeestraten, die door de Arctische Archipel lopen, én de Noordwestelijke Doorvaart. Echter, deze claim wordt internationaal niet erkend. Canada moet met een tweede plaats genoegen nemen. In het midden van dit prachtige land tref je uitgestrekte prairies aan. Meer richting het westen liggen de Rocky Mountains. In het noorden vindt je de zogenaamde Arctische landschappen. Dit gebied is nagenoeg onbewoond. In het oosten van Canada liggen de ‘Maritime Provinces’ en het eiland Newfoundland. Canada is een federale staat met koningin Elizabeth II als officieel staatshoofd. Naast Engels heeft de Franse taal een officiële status.

1. Rusland – 17.098.242 km2

rusland

Al zou Canada het gebied erbij krijgen, dat het claimt, dan komt dit land qua oppervlakte bij lange na niet in de buurt van Rusland. De Russische Federatie is namelijk bijna tweemaal zo groot als Canada! Het land ligt uitgesmeerd over twee continenten, Europa en Azië. Vanuit politiek perspectief ligt Rusland in Europa; niet alleen liggen de belangrijkste gebieden in Europa, ook woont ruim 70% van de bevolking in dit deel. Bij de laatste volkstelling (2010) telde men ruim 1.000 steden. Toen waren er meer dan 12 steden met meer dan 1.000.000 inwoners. Moskou is de grootste stad, hier wonen maar liefst 11.500.000 mensen. Ook zetelt de regering in deze stad. Meer in het algemeen is Moskou de hoofdstad en het economische hart van Rusland.

Interessant is het nu om te kijken of hier dan ook de meeste mensen wonen. Slechts 5 van deze grote landen komen terug in de lijst van landen met de meeste inwoners

bron: http://www.mapsofworld.com

Meer lijstjes over landen